I.Degutienė: Č.Milošo kūryba mus veda į supratimą ir atvirumą

Nobelio premijos laureato rašytojo Česlovo Milošo kūryba mus veda į supratimą ir atvirumą, lydimą bendros praeities ir abipusio pasitikėjimo dvasia, antradienį per Seimo posėdį sakė parlamento pirmininkė Irena Degutienė.

Č.Milošo 100-osios gimimo metinės paminėtos parlamente.

I.Degutienė sakė šiandien pasigendanti Č.Milošo dvasios.

"Jeigu reikėtų šio Nobelio premijos laureato gausioje kūryboje rasti žodžius, aktualiausius mums šiandien, man tie žodžiai būtų, cituojant vieną Česlovo Milošo knygos pavadinimą, - "Tėvynės ieškojimas". Todėl, kad poetui visada rūpėjo tėvynė - istorinė ir mitologinė, poetinė ir politinė. Ir visada, gilindamasis į savo tėvynės ir tautos išgyvenimus bei patirtis, Milošas atrasdavo tiesos ir meilės žodžių ir kitoms tautoms, kitoms valstybėms, o pirmiausia - Lietuvai", - tvirtino Seimo pirmininkė.

"Tačiau ir pats poetas teigė, kad tėvynės ieškojimas - nelengvas ir ilgas kelias. Tikiu kartu su jumis, kad vis dėlto šis kelias veda į supratimą ir atvirumą, lydimas bendros praeities ir abipusio pasitikėjimo dvasios - Česlovo Milošo dvasios", - kalbėjo I.Degutienė.

Anot jos, Č.Milošo asmenybė - išskirtinė, jo darbus ir dvasią iki šiol dalijasi poezija ir istorija, kultūra ir viešoji mintis, jo vardą draugiškai dalijasi ir Lietuva su Lenkija, kurių parlamentai šiuos metus paskelbė Česlovo Milošo metais.

"Garsiojo nobelisto metais 2011-uosius paskelbė ir UNESCO, taip dar kartą patvirtindama, kad ši asmenybė - ne tik išskirtinė kurios nors nacionalinės ar Rytų Europos kultūros dalis, bet ir viso pasaulio figūra. Poeto literatūrinis ir publicistinis palikimas - tai visos Europos, viso pasaulio paveldas - universalus, vertingas ir reikalingas visais laikais", - sakė I.Degutienė.

Ji pabrėžė, kad šio Lenkijos ir Lietuvos aristokrato puoselėti darbai - tėvynės ieškojimas, mūsų bendra istorija - nesibaigia iki šiol.

"Iš Česlovo Milošo kūrybos tikriausiai dar ne kartą atrasime, kad istorija ir tėvynė duoda mums daugiau galimybių suprasti, negu atmesti ir nepasitikėti. Ir, pagaliau, šiandien galime tik pasidžiaugti, kad ta pati istorija davė Lenkijai ir Lietuvai tokią asmenybę kaip Česlovas Milošas", - teigė I.Degutienė.

2011 metų birželio 30 dieną sukaks 100 metų, kai Šeteniuose, netoli Kėdainių, gimė Lietuvos garbės pilietis, profesorius Č.Milošas.

Ši sukaktis įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą.


Šiame straipsnyje: Česlovas Milošas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių