Be ribų: danų parodoje Paryžiaus ir Briuselio sprogdintojai – kankiniai

Kopenhagos policijos pareigūnai sulaukė neįprasto pranešimo apie rengiamą parodą, kuri kursto terorizmą. Joje planuojama Briuselyje ir  Paryžiuje susisprogdinusius mirtininkus pavaizduoti kaip kankinius.

Ekspozicijos, kurios idėją „paskolino“ Teherano Kankinių muziejus, tema – iš pažiūros nekelianti įtarimų. „Danų menininkų grupė siekia perteikti kankinio koncepciją, pažvelgti ją visais įmanomas kampais istorijos tėkmėje“, - „Copenhague Post“ aiškino parodos organizatorė Ida Grarup Nielsen.

Paroda pristatys garsiosios Orleano mergelės Jeanne'os d'Arc (Žanos d'Ark) sudeginimo sceną, filosofą Sokratą, kuris buvo apkaltintas bedievyste ir nuteistas mirti išgeriant nuodų. Tačiau šalia tokių istorinių figūrų parodoje numatytas ir kampelis Paryžiaus bei Briuselio teroro aktų mirtininkams.

Pyktį sukėlė tai, kad parodoje bus pristatytas ir Fouadas Mohamedas Aggadas, teroristas, kuris lapkričio 13-ąją susisprogdino „Bataclan“ koncertų salėje Paryžiuje. Iš viso per atakas Paryžiuje žuvo 130 žmonių, o daugiau nei 350 buvo sužeista. Parodoje bus eksponuojami ir 23-ejų mirtininkui priklausę daiktai. Tačiau didžiausią pasipiktinimą sukėlė pristatymo būdas – istorija, kuri bus papasakota iš teroristo pozicijos, perteikiant kankinio idėją būtent jo požiūriu.

Parodoje – ir brolių Ibrahimo ir Khalido El-Bakraoui, kurie surengė mirtinas atakas Briuselyje kovo 24 dieną, portretai.

Ekspozicija, planuojama buvusioje skerdykloje Kopenhagoje, turėtų veikti gegužės 26- birželio 10 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių