BBC kelionių skiltyje – dėmesys Kryžių kalnui

  • Teksto dydis:

BBC kelionių skiltyje BBC Travel, kurioje skaitytojai supažindinami su įdomiausiomis pasaulio vietomis ir objektais, aprašytas Lietuvos Kryžių kalnas.

Vienas žinomiausių Lietuvoje objektų pristatomas kaip stebuklingas kalnas, padengtas tūkstančiais kryžių.

BBC pasakoja apie magišką garsą, kurį sukelia vėjyje siūbuojantys metaliniai ir mediniai kryžiai. Pasak straipsnio autorės Eglės Gerulaitytės, Kryžių kalnas byloja apie sudėtingą karų ir sukilimų istoriją, tačiau tiksli paslaptingojo piliakalnio kilmė iki šių dienų apipinta legendomis.

Britų portalo kalbintas dailininkas, kraštotyrininkas Vilius Puronas tikino, kad kalnas turi daugybę paslapčių.

„Pasak tautosakos, kartą čia stovėjo bažnyčia. Per didžiulę audrą žaibas trenkė į bažnyčią ir ji buvo palaidota po smėliu ir uolomis su visais viduje buvusiais žmonėmis. Vietiniai tikina, kad žiūrėdamas į kalno papėdę saulei tekant gali pastebėti vaiduoklišką vienuolių procesiją. Metams bėgant stebuklingi reginiai, šventųjų vizijos ir vaiduoklių pasirodymas tapo kalno istorijos dalimi“, – pasakoja V. Puronas.

Kitoje legendoje pasakojama, kad XIII a. ant kalvos stūksojo medinė pilis, kurią valdė žemaičių pagonys. 1348 m. pilį sugriovė Livonijos ordino kariai. Kaip rašoma straipsnyje, dauguma tiki, kad mūšį išgyvenę žemaičiai kartu palaidojo žuvusiuosius, taip suformuodami piliakalnį. Tikima, kad pagonių karių dvasios naktimis tebesivaidena ant kalno.

Ne visada didėjančiu kryžių skaičiumi buvo džiaugiamasi – siekdama slopinti krikščionybės plitimą rytiniame bloke, sovietų valdžia ne kartą buldozeriu lygino Kryžių kalną. Nepaisant to, kryžių daugėjo ir praėjus ketvirčiui amžiaus po Sovietų Sąjungos žlugimo, kryžiai vis dar tvirtai stovi.

Įdomu tai, kad Kryžių kalne taikiai glaužiasi ir raižiniai su žydiškais užrašais, ir Korano citatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkui

Pensininkui portretas
Dangun telydi tave angelai... o gedulingiems pietums kvieciame i restorana -"Praeis"

Pensininkas

Pensininkas portretas
Naikinti reikia tą kryžių kalną.Baisu į jį žiūrėti.Kažkokiam bepročiui pasivaideno kažkas ir dauguma juo patikėjo .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių