2020-ieji chorui „Vilnius“ prasidėjo aktyviai: pirmasis koncertas – Švedijoje

  • Teksto dydis:

2020-uosius metus choras „Vilnius“ pradėjo gastrolėmis į Švediją, kur kartu su Jonkoplingo simfoniniu orkestru ir tarptautinį pripažinimą pelniusiais solistais dalyvavo operos „Don Pasquale“ pastatyme. Tai jau antrasis bendradarbiavimo tarp Jonkoplingo „Smalands Musik & Teater“ ir choro „Vilnius“ pavyzdys.

XIX amžiaus pradžioje gyvenusio italų kompozitoriaus Gaetano Donizetti „Don Pasquale“ laikoma viena iš ryškiausių komiškosios operos pavyzdžių. „Don Pasquale“ veiksmas vyksta Romoje ir trunka vos vieną dieną – tai gana retas atvejis operinėje muzikoje.

Opera prasideda klasikine „Romeo ir Džiuljetos“ siužeto užuomazga: jaunuolis Ernesto įsimyli nuostabaus grožio, tačiau neturtingą merginą Noriną. Ernesto dėdė Don Pasquale nori jaunuolį apvesdinti su jo luomo ir, žinoma, turtinga moterimi. Don Pasquale dairosi žmonos ir sau: kad galėtų susilaukti palikuonio ir taip atkirstų Ernesto nuo paveldėjimo teisės. Jis jau turi ir kandidatę į nuotakas: savo gydytojo Malatestos seserį Sofroniją. Tiesa, daktaras turi savų planų: jis nori padėti Ernesto susituokti su Norina.

Sulaukęs Don Pasquale pritarimo vedyboms, gydytojas imasi veiksmų: suradęs apsimetėlį notarą santuokai patvirtinti, Malatesta Pasquale „pakiša“ tą pačią Noriną, kuri pristatoma kaip gydytojo sesuo. Apsimetėlis notaras patvirtina santuoką ir laimingi jaunieji grįžta į Don Pasquale namus, kur apsimetėlė Sofronija apverčia Pasquale gyvenimą aukštyn kojom: nusamdo daugybę naujų tarnų, ima pirkti galybę naujų daiktų ir visais kitais įmanomais būdais švaisto dono turtus.

Nenuostabu, kad sužinojęs apie tikrąją savo „žmonos“ tapatybę ir santuokos netikrumą, Don Pasquale nesupyksta, o nuoširdžiai apsidžiaugia. Ir jau nebeprieštarauja savo sūnėno santuokai su Norina.

Žymiąją neapoliečio Gaetano Donizetti komediją „Don Pasquale“ režisavęs britas Christopheris Cowellas apie chorą „Vilnius“ teigė, kad per 40 metų jo dirbtų su opera, nėra girdėjęs, kad publika plotų po pačios pirmos choro partijos, kuri tetrunka kiek mažiau nei dvi minutes. Režisierius taip pat žavėjosi choro profesionalumu ir teigė tikįs, kad tai ne paskutinis kartas dirbant kartu.

Don Pasquale parodytas „Spira“ kultūros namuose sausio 5 ir sausio 6 dienomis. Operą režisavo C. Cowellas. Jonkoplingo simfoniniam orkestrui ir chorui „Vilnius“ dirigavo Christianas von Gehrenas. Solistai: Sorinas Calibanas (Don Pasquale), Letitia Vitelaru (Norina), Leonardo Ferrando (Ernesto), James Mcoran Campbell (Malatesta), Johnas Saxas (notaras).

Valstybinis choras „Vilnius“ 2020 m. sausio mėnesį vyks į gastroles Vokietijoje, o rudenį išvykos numatomos į Latviją, Estiją bei Kaliningradą.


Šiame straipsnyje: choras Vilniuschoro gastrolės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių