2019 - uosius grupė Seimo narių siūlo skelbti J. Naujalio metais

  • Teksto dydis:

2019 - uosius grupė Seimo narių siūlo skelbti kompozitoriaus Juozo Naujalio metais.

Teikime pažymima, kad kitąmet sukanka 150 metų nuo šio lietuvių kompozitoriaus, vargonininko, pedagogo, choro dirigento, pirmosios Lietuvos dainų šventės rengėjo gimimo.

Pabrėžiama, kad J. Naujalis – profesionaliosios lietuvių muzikos vienas iš pradininkų, išauginęs vargonininkų–chorvedžių ir kompozitorių, muzikos pedagogų kartą.

Iniciatoriai tikisi, kad jų siūlymas paskatins visuomenę, ypač jaunimą, domėtis J. Naujalio kūrybiniu palikimu.

Nutarimo projektą parengė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša ir keli jo frakcijos kolegos, Socialdemokratų darbo partijos frakcijos atstovė Irena Šiaulienė.

Priėmus nutarimą būtų sudaroma komisija, kuri parengtų J. Naujalio metų minėjimo programą, Vyriausybė skirtų lėšų jos įgyvendinimui.

J. Naujalis (1869–1934) yra profesionaliosios lietuvių muzikos pradininkas. Jo kūrybinį palikimą sudaro apie 200 įvairaus žanro kūrinių. Vienas žinomiausių kūrinių – „Lietuva brangi“ pagal Maironio žodžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Tikrai sveikintina iniciatyva. Tikiuosi ji bus palaikyta. Juk "Lietuva brangi" žino visi tautiečiai, bet ar žino, kas ją paršė - drįsčiau abejoti!

Viltis

Viltis portretas
Idėja sveikintina.Tikėtina, kad ji bus palaikyta. Mano siūlymas - į minėjimo programos komisiją įtraukti muzikologus, chorvedžius,kurių patirtys garantuotų ne formalų, o kūrybingą ir įsimintiną turinį.

Audrone

Audrone portretas
Puiku,kad metai bus paskirti kompozitoriui Juozui Naujaliui,nes jis nuveikė daug reikšmigų darbų:Kaune įsteigė vargoninkų kursus,muzikos mokyklą,įsteigė pirmąją natų knygyną,pradėjo leisti pirmąjį lietuvišką muzikos laikraštį "Vargininkas",subūrė "Dainos" chorą išaugusį į "Dainos" draugiją,buvo vienas iš organizatorių ir vyriausias dirigentas Lietuvos Dainų šventėje 1924m.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių