A. Škėmos dukra su Kauno dramos teatru linkusi susitarti gražiuoju

JAV gyvenanti rašytojo Antano Škėmos dukra Kristina Snyder, apkaltinusi režisierių Joną Jurašą autoriaus teisių pažeidimu, šiuo metu yra likusi susitarti gražiuoju. Taip sako Nacionalinio Kauno dramos teatro atstovė Laura Udrienė.

Laiške Lietuvos ambasadoriui JAV Žygimantui Pavilioniui ir generaliniam konsului Valdemarui Sarapinui K.Snyder rašė, kad statydamas spektaklį pagal A.Škėmos kūrinį „Balta drobulė“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre, J.Jurašas nesikreipė į ją dėl savo ketinimų ar prašydamas leidimo panaudoti kūrinį kaip pagrindą naujam darbui. Ji tvirtino, kad leidimo tam niekada nebūtų davusi.

Vis dėlto šiuo metu teatras teigia, kad tikisi situaciją išspręsti taikiai - susisiekus su K.Snyder, ji esą sutiko pasirašyti sutartį dėl autorinių teisių.

„Jau matome, kad problemą pavyks paprastai išspręsti. Mes jau tvarkome visus reikalus, nusiųsime oficialų raštą apie tai, kaip spektaklis buvo kurtas, visas teatro pajamas, lėšas, kurios buvo skirtos spektakliui kurti, ir iš to bus sudaryta sutartis“, - BNS sakė L.Udrienė.

„Kol kas, kai mes kalbame, sutinka ir viskas tarsi sprendžiama gražiuoju. Manau, kad kai išsiųsime raštą, bus galutinai nuspręsta, kaip viskas vyks. Kalbama, kad bus pasirašyta sutartis ir bus skaičiuojami procentai taip, kaip daroma paprastai“, - teigė teatro atstovė.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) Dramos ir audiovizualinių kūrinių skyriaus vedėja Irena Konopackienė BNS anksčiau sakė, kad autoriaus teisių pažeidimas statant populiarumo sulaukusį spektaklį buvo padarytas.

Teatras pripažino savo klaidą, jog statant „Baltą drobulę“, pasirėmė ne tais autorines teises reglamentuojančiais teisės aktais.

Kauno dramos teatras teigia, kad pradėjęs statyti spektaklį, iš LATGA-A gavo atsakymą, jog šiuo metu Lietuvos autorių turtinių teisių galiojimas 70 metų po autoriaus mirties įgyvendinamas tik autoriams, kurie mirę 1968 metais ir vėliau. Lietuvių autoriams, kurie mirė anksčiau nei 1968 metais, autorių turtinių teisių galiojimas yra 50 metų po jų mirties. A.Škėma žuvo 1961 metais.

Anot teatro, po spektaklio „Balta drobulė“ premjeros A.Škėmos dukrai kreipusis į režisierių J.Jurašą, paaiškėjo, kad A.Škėma buvo ne Lietuvos, o JAV pilietis. Tokiu atveju galioja kitas autorių turtinių teisių gynimo įstatymas, kuris užsienio autoriams yra įgyvendinamas 70 metų po autoriaus mirties.

Pernai rudenį A.Škėmos spektakliu „Balta drobulė“ po rekonstrukcijos buvo atidaryta Kauno dramos teatro didžioji scena. Spektaklis yra itin populiarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Būtų puiku, jei susitartų. To ir linkiu.

Reda

Reda portretas
Spektaklis yra ne tik itin populiarus. Spektaklis yra ITIN GERAS. Rekomeduoju visiems, kam nusibodo pigus chaltursciku cirkai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių