Plungės viešoji biblioteka įsikūrė istorinėje laikrodinėje

Plungės kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaras tampa vienu geriausiai tvarkomų dvaro ansamblių Vakarų Lietuvoje. Rekonstruotoje laikrodinėje duris lankytojams atvėrė viešoji biblioteka.

Raudonų plytų pilaitė – seniausias išlikęs Plungės dvaro ir seniausias žinomas mūrinis pastatas visoje Plungėje. Pilaitę su laikrodžiu bokšte, kuri labai panaši į Florencijoje esančius rūmus, 1846-aisiais pastatė grafai Zubovai. Tai lyg maža itališkų rūmų kopija. Joje buvo įkurta ir oranžerija. Vėliau visą dvarą su laikrodine nusipirko kunigaikštis M. Oginskis.

Keletą pastarųjų dešimtmečių pastatas istoriniame Plungės parke stovėjo apleistas ir nyko. Vyriausybei patvirtinus šalies bibliotekų modernizavimo programą, kurioje buvo numatyta ir naujos Plungės bibliotekos statyba, sužibo viltis prikelti pilaitę gyvenimui.

„Kultūros darbuotojai pradėjo puoselėti mintį biblioteką statyti ne naujoje erdvėje, ne miegamajame rajone, kur būtų tą padaryti daug paprasčiau, bet prikelti kultūros paveldo objektą gyvenimui“, – pasakojo Plungės viešosios bibliotekos direktorė Violeta Skierienė.

Beveik keturių milijonų litų vertės projektas įgyvendintas per porą metų. Rekonstruotoje laikrodinėje-oranžerijoje įsikūrė suaugusiųjų biblioteka. Čia įrengtas informacijos ir mokymo centras, renginių salė, skaitykla.

Pastarojoje palikta autentiškos XIX amžiaus sodinukų auginimo patalpos dalis su krosnies, vandens šildymo ir senojo pamato liekanomis.

Tačiau išskirtiniu bibliotekos akcentu išlieka bokštas su laikrodžiu. Jo mechanizmą 1741 metais išrado vienas prancūzų laikrodininkas.

„Šitas laikrodis išskirtinis yra tuo, kad jis turi vieną tokią detalę, vadinamą inkaru. Ir būtent dėl šitos detalės bokšto laikrodžiai buvo labai sudėtingi ir laikrodžių meistrai tiesiog nesiimdavo jų daryti“, – sako V. Skierienė.

Pasak specialistų, Lietuvoje yra tik du tokie bokšto laikrodžiai – Plungėje ir Varniuose.


Šiame straipsnyje: laikrodinėPlungėbiblioteka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių