Klaipėdiečių festivalio spektaklis jaunimui tyrinės ribas

Uostamiesčio Žvejų rūmuose besibaigiančiame 6-ajame teatrų festivalyje „Ledinė zylutė“ šeštadienį vilniečiai parodys spektaklį jaunimui „Ribos“ (N16).

Režisieriaus Jono Vaitkaus mokinys Tadas Montrimas nepabijojo atsakomybės ir, laimėjęs Vilniaus menų spaustuvės „Atviros erdvės“ projektų konkurse, 2011 m. žiūrovų teismui pateikė savo debiutinį režisūrinį darbą – spektaklį „Ribos“, sukurta pagal aktoriaus Juliaus Paškevičiaus debiutinę pjesę.

Jauniems, išgyvenantiems nuolatinį konfliktą su visu pasauliu, skausmingai suvokiantiems daugybę ribų ir apribojimų, ir skirtos šios „Ribos“, drąsiai neriančios į nelengvą problematiką ir kviečiančios pamatyti scenoje tai, ko galbūt paskui nebesinorės kartoti gyvenime. Anot kūrėjų, spektaklis – tiems, kurie klausimų ir abejonių turi daugiau nei atsakymų.

Kas yra teisinga, o kas smerktina? Kas nustatinėja taisyklės, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje? Kodėl vieni yra viršesni ir jiems leidžiama daugiau nei kitiems? Kodėl reikia ko nors bijoti? Kodėl reikalaujama tylėti? Susitaikyti? Prisitaikyti? Galiausiai, kas yra didesnis nusikaltimas – išduoti ar nužudyti? Juk ir viena, ir kita naikina žmogų. Ilgai spektaklio herojaus galvoje virę klausimai vieną dieną išsiveržė it lava iš snūduriavusio ugnikalnio...

Spektaklio autorių nuomone, „Ribos“ skirtos pirmiausia jauniems žiūrovams, kurių emocinė „temperatūra“ atitinka pagrindinio spektaklio herojaus įkarštį. „Manome, kad mūsų žiūrovų, kurie išgyvena augimą ir santykių su pasauliu aiškinimosi kančias, nereikia vien raminti, glostyti jiems galvučių... Galbūt svarbiau pamatyti, kaip kitas nusvyla, kaip jam skauda ir kokios gali būti ribų peržengimo pasekmės“, – svarstė T.Montrimas.

Jo spektakliui talkino dailininkė Laura Luišaitytė, videomenininkas Andrius Paškevičius, vaidina Valerijus Jevsejevas, J.Paškevičius ir Dainius Jankauskas.

Menų spaustuvės spektaklis „Ribos“ bus rodomas vasario 23 d. 17 val. Žvejų rūmų didžiojoje salėje. Bilietai – po 20 Lt.

Klaipėdos žvejų rūmų festivalio „Ledinė zylutės“ informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“ ir portalas kl.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių