Jaunieji architektai sulaukė pripažinimo Prancūzijoje

Viename didžiausių Europos architektūros konkursų pirmą kartą sužibo lietuviškos pavardės: Justina Muliuolytė, Tadas Jonauskis ir Lukas Rekevičius.

Lietuvių architektai pripažinti geriausiais, sukūrę projektą   „Multitalented City“ (Daugiatalentingasis miestas) – Prancūzijos Šampanės regiono centrui, Reimsui.

Kaip praneša „Panorama“, 22 metus vykstančiame jaunųjų architektų konkurse lietuviai aukščiausią apdovanojimą pelnė pirmą kartą. Beveik du tūkstančiai dalyvių kūrė projektus probleminėms Europos miestų teritorijoms. Apleistas, merdinčias, ar plėtrai numatytas miestų dalis siūlė patys Europos miestai, o konkurso komisija savo nuožiūra išrinko įdomiausias.

Lietuvos architektai Justina Muliuolytė, Lukas Rekevičius ir Tadas Jonauskis pasirinko Prancūzijos Šampanės regiono centrą Reimsą. Jo pakraštyje esančiam universitetiniam miesteliui lietuviai kūrė plėtros projektą. Norėdami geriau pajusti vietos gyvenimą buvo nuvykę ir į Reimsą apsidairyti.

Šampanės valdžia numatė šalia universitetinio miestelio nutiesti geležinkelio liniją ir lietuviai pasiūlė prie stoties įrengti pagrindinę mikrorajono aikštę. Kitas viešąsias erdves trys architektai skyrė poilsiui, universiteto vynuogynams. Dabartinius universiteto pastatus autoriai pasiūlė išsaugoti, kai kuriuos – rekonstruoti. Komisija už projektą lietuviams skyrė pirmąją vietą.

„Aš tai manau, kad turbūt pats didžiausias mūsų visų biografijoje nutikęs įvykis, nes tai yra jau tarptautinė rinka ir labai džiaugiamės, kad urbanistika su lietuvišku kokybės ženklu pavyko pakylėti į tokį naują tarptautinį lygį“, – teigia architektas Lukas Rekevičius.

Šiųmečio konkurso komisija kaip pagrindinę sąlygą nustatė sukurti tokį urbanistinį teritorijos sprendimą, kuris galėtų būti realiai įgyvendinamas. Laimėjusių projektų autoriai įgyja teisę realizuoti savo konkursinius pasiūlymus.


Šiame straipsnyje: architektūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių