H. A. Čigriejus save vadina retrospektyviu autoriumi

Už donelaitišką gyvenimo refleksiją šiuolaikinės lyrikos kalba, už žodžio ir etikos dermę Nacionalinė kultūros ir meno premija bus įteikta H. A. Čigriejui.

Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus save vadina retrospektyviu autoriumi. Jo tekstuose dominuoja kaimas ir paprastas žmogus, o tai, pasak rašytojo, daugiau ar mažiau – ir jo paties praeitis.

Nežinau, gal aš noriu palikti tokį savotišką savo praeities liudijimą“, – sako rašytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas H. A. Čigriejus.

Anksčiau rašytojas į specialų aplanką dėjo išgirstas istorijas, iš kurių ir dabar semiasi idėjų naujiems kūriniams. Didžioji dalis jo veikėjų prototipų – kažkada sutikti žmonės.

„A. Miškinis labai gražiai yra sakęs, sako: „Kalba su manim senutė tokia apie baudžiavą, o gi aš jaunas būdamas kiek galėjau užsirašyti, bet aš buvau jaunas“. Taip ir aš pagalvoju, Dieve, kol aš buvau kaime, kol kaimynai buvo, kai Saločiuose mokiausi, kiek buvo salotiečių įdomių, na gi aš galėjau tiek prisirašyti, kad man užtektų keliems tomams. Ir tai būtų autentiška, ir tai nebūtų nebuvusių žmonių nebuvęs gyvenimas“, – tvirtina rašytojas.

Pastarieji penkeri metai, anot Nacionalinės premijos laureato, buvo gana produktyvūs – išleista poezijos knyga „Žiemių pusėje giedra“ ir du apsakymų rinkiniai: „Varna braukia ašarą“ bei „Ir parnešė Apynio kvapą“.

„Čia mano tokia duoklė, pagarba praėjusiam laikui, kada pas mus per krikštynas, vestuves ir per visokius kitokius suėjimus nebūdavo degtinės.

Būdavo, per vestuves pastato buteliuką vienam gale, sako, kaip čia nepasigersi – šitiek arielkos prinešta. Būdavo šitas alus garsusis biržiečių“, – prisimena H. A. Čigriejus.

Rašytojo bibliografijoje – keturiolika knygų. Už knygą „Nedylanti lauko delčia“ autorius buvo apdovanotas Salomėjos Nėries kolūkio premija, knyga „Sugrįžusi upė“ pelnė Petro Cvirkos, „Vieškeliukas pro dobilus“ – Juozo Paukštelio, „Vieversiui ir kraujažolei“ – Antano Miškinio premijas.

Taip pat rašytojas yra apdovanotas Jotvingių ir Lietuvos respublikos Vyriausybės meno premijomis bei tapęs „Poezijos pavasario“ laureatu.


Šiame straipsnyje: Čigriejusliteratūrapremija

NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas

antanas portretas
Maladiec musu zemiec kad atsimen musu krasta kalbo ir islioks istorej musu anukam isgerkiom su putel uz tai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių