Jaunuolio žūtimi pasibaigusi avarija: vienuolika kartų teistam vyrui – dar vienas Temidės kirtis

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai antradienį skyrė realią laisvės atėmimo bausmę vairuotojui, kuris išvažiavęs į priešpriešinio eismo juostą sukėlė avariją ir pražudė kito automobilio vairuotoją.

Subendrinus bausmę su nuosprendžiais už kitus nusikaltimus, 25 metų Telšių gyventojas nuteistas kalėti penkerius metus ir septynis mėnesius. Nuteistajam penkerius metus uždrausta vairuoti transporto priemones.

Avarija įvyko 2021 metų liepos 29-osios vakarą, kelio Šiauliai-Palanga 42-ame kilometre, Čibirikų kaime. Čia susidūrė du automobiliai „VW Golf“.

Per eismo įvykį žuvo vieną automobilį „VW Golf “ vairavęs 20-metis Šiaulių rajono gyventojas, sunkiai buvo sužalotas kartu važiavęs 17-metis.

Kitą automobilį „VW Golf“ vairavęs telšiškis ir kartu važiavusi 28 metų moteris dėl įvairių kūno sužalojimų paguldyti į ligoninę. 

Pasak teismo pranešimo, teisės vairuoti neturėjęs telšiškis Martynas R., vairuodamas automobilį, dėl neatsargumo išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su iš priekio atvažiuojančiu automobiliu.

Trijų nukentėjusiųjų civilinio ieškinio dalį dėl turtinės žalos atlyginimo teismas tenkino visiškai, o dėl neturtinės – tenkino iš dalies ir iš civilinio atsakovo draudimo bendrovės nukentėjusiesiems priteisė beveik 2,8 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti ir 86 tūkst. neturtinei žalai atlyginti.

„Byloje esantys įrodymai patvirtina, kad 2021 m. rugpjūčio 29 d., apie 21 val., kaltinamojo vairuotas automobilis įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, taip sukeldamas eismo įvykį. Kaltinamasis teisės vairuoti transporto priemones įvykio metu neturėjo“, – pranešime sakė bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Donatas Dauginis.

Teismas akcentuoja, kad nagrinėjamu atveju pats M. R. teisiamojo posėdžio metu pateikė prieštaringą įvykio aplinkybių versiją, kurios nepatvirtina kiti byloje esantys įrodymai.

Anot teisėjo D. Dauginio, kaltinamasis Martynas R. padidinto pavojaus šaltinio – automobilio – valdytojas turėjo pareigą būti atsargus, nepažeisti Kelių eismo taisyklių ir galėjo numatyti kilsiančius padarinius jo vairuotam automobiliui išvažiavus į priešpriešinio eismo juostą.

Nuteistasis neneigė, jog kaltinime nurodytu laiku ir vietoje vairavo lengvąjį automobilį neturėdamas tam teisės, tačiau neigia, jog pažeidė kitas kaltinime nurodomas Kelių eismo taisykles ir yra eismo įvykio kaltininkas.

Teismas Martyno R. poziciją, jog dėl eismo įvykio kaltas ir Kelių eismo taisykles, išvažiuodamas į priešpriešinę eismo juostą, pažeidė žuvęs vairuotojas, laiko tik kaltinamojo gynybine pozicija, kurią paneigia byloje esantys patikimi, objektyvūs ir teismo posėdžio metu ištirti duomenys, kuriuos teismas pripažįsta įrodymais.

„Teismas akcentuoja, kad nagrinėjamu atveju pats M. R. teisiamojo posėdžio metu pateikė prieštaringą įvykio aplinkybių versiją, kurios nepatvirtina kiti byloje esantys įrodymai“, – rašoma teismo pranešime.

Per teismo posėdį kaltinamasis Martynas R. kaltu neprisipažino. Jis nurodė, kad viskas įvyko seniai, todėl negali tiksliai papasakoti. Pora dienų iki įvykio dalyvavo vakarėlyje. Sėsdamas už vairo jautėsi gerai. Jis nuolat važinėdavo išsinuomotu automobiliu, neturi teisės vairuoti ir neketino jos įgyti.

Nuosprendis dar gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.

Martynui R. antradienį paskelbtas nuosprendis avarijoje byloje yra dvyliktas, jaunuolis anksčiau buvo teistas už turtinius nusikaltimus, o šių metų vasarį taip pat buvo nuteistas laisvės atėmimu už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą platinti. Nuteistasis jau atlieka laisvės atėmimo bausmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių