Iš trijų politikų „čekiukų“ bylose prokurorai prašo priteisti daugiau nei 40 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Viešojo intereso gynimo prokurorai iš trijų Prienų, Ignalinos ir Tauragės politikų prašo priteisti daugiau nei 40 tūkst. eurų nepagrįstai jiems išmokėtų tarybos narių veiklai skirtų lėšų, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Alytaus apylinkės teismo prašoma iš praėjusios kadencijos Prienų rajono savivaldybės tarybos nario Egidijaus Visocko priteisti 16 tūkst. 50 eurų minėtos savivaldybės naudai.

Praeitos kadencijos metu E. Visockui iš savivaldybės biudžeto buvo išmokėta per 16 tūkst. eurų su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms apmokėti.

Ši suma politikui buvo kompensuota už išlaidas kurui – pagal pateiktus dokumentus E. Visockas per ketverius kadencijos metus neva įsigijo 12 tūkst. litrų degalų.

Politikas pateikė kuro kvitus už tą pačią dieną kelis kartus įsigytus degalus, ne kartą pateikė čekius, pagal kuriuos įsigyta trijų rūšių degalų – dyzelino, benzino bei dujų.

Nustatyta, kad E. Visockas atsiskaitymams naudojo grynuosius pinigus bei 21 skirtingą mokėjimo kortelę.

„Įvertinus E. Visocko valdomų automobilių kuro sąnaudas ir techninių apžiūrų metu fiksuotas ridas, nustatyta, kad politikui už panaudotus degalus veiklai, nesusijusiai su tarybos nario veikla, nepagrįstai kompensuota daugiau nei 16 tūkst. eurų“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Utenos apylinkės teismo prašoma, kad kad praėjusios kadencijos Ignalinos rajono savivaldybės tarybos narė Aušra Čeponienė į šios savivaldybės biudžetą grąžintų 6 tūkst. eurų.

Anot prokurorų, atlikus tyrimą ir patikrinus dviejų politikės šeimos automobilių ridą, buvo nustatyta, kad praėjusios kadencijos laikotarpiu jais kasdien vidutiniškai buvo nuvažiuojama po 130 kilometrų.

„Kadangi A. Čeponienė gyvena arčiau nei kilometras nuo savivaldybės, o ir iki labiausiai nutolusių rajono vietų nuo Ignalinos yra mažiau nei 50 kilometrų, darytina išvada, kad tiek kasdien nuvažiuoti nebuvo realu“, – rašoma pranešime.

Taip pat iš politikės siekiama priteisti 259 eurus, kurie jai buvo nepagrįstai išmokėti už interneto planą, įrangos nuomą ir išmanųjį laikrodį.

Pasak prokuratūros, tyrimo metu A. Čeponienė savanoriškai grąžino 1,7 tūkst. eurų.

Tuo metu iš Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario Vaclovo Karbauskio prašoma priteisti beveik 18 tūkst. eurų.

„Buvo nustatyta, kad buvęs tarybos narys degalus pirko neracionaliai dažnai, itin trumpo laiko skirtumu arba vienu metu kuras buvo pilamas skirtingose degalinėse“, – rašoma pranešime.

Taip pat nustatyta, kad V. Karbauskis kurą pylė dideliais kiekiais, kai kuriais atvejais net daugiau nei telpa į jo automobilio baką.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę pažeidimus – kreipiasi su civiliniu ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų viešojo intereso gynimo prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 61 civilinį ieškinį bendrai 746 174 eurų sumai.

Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 860 185 eurų į savivaldybių biudžetus.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Vilniaus, Ukmergės, Alytaus, Jonavos, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Prienų, Tauragės, Šilutės, Kretingos, Mažeikių, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Akmenės, Ignalinos, Pasvalio, Zarasų rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

Visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus akciją „Skaidrinam“, teisėsauga pradėjo keliasdešimt tyrimų dėl piktnaudžiavimo savivaldos politikų išmokomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno diena, o prie ko čia Konstitucinio Teismo nuotrauka?

Anonimas

Anonimas portretas
tarybiniais laikais po 15 metu su turto konfiskavimu o dabar beveik vsio zakonno.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių