Telšių rajone aplinkosaugininkai sodybose aptiko tinklų, spąstų ir ginklų

  • Teksto dydis:

Tikrindami sodybas Telšių rajone, aplinkosaugininkai rado tinklų, spąstų ir ginklų, trečiadienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas.

Šiaulių aplinkosaugininkams atlikus patikrinimą sodyboje Didžiojo Palūkščio kaime,  jie rado 12 neteisėtai laikomų statomųjų tinklų ir neleistino dydžio bučius.  

Už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą sodybos šeimininkui gresia administracinė atsakomybė nuo 300 iki 580 eurų, visi draudžiami žvejybos įrankiai paimti. 

Taip pat aplinkosaugininkai rado be leidimo neteisėtai laikomus tris šaunamuosius ginklus, 124 įvairaus kalibro šovinius, 245 banderolėmis nepažymėtu įvairių alkoholinių gėrimų butelius, plastikinių talpų butelius, kuriuose – apie 40 litrų skysčio, įtariama, naminės degtinės.

Policijos pareigūnai aiškinasi situaciją dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.  

Per tyrimą pareigūnai nustatė, kad vienu iš nelegalių ginklų buvo neteisėtai medžiojami kormoranai. Už neteisėtą medžioklę asmeniui gresia administracinė atsakomybė nuo 600 iki 1 450 eurų. 

Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad šis asmuo neteisėtai spąstais sumedžiojo bebrą.

Paskaičiuota žala gamtai siekia 480 eurų. Paimti šeši spąstai, peilis, kuriuo buvo dorojamas gyvūnas.

Už neteisėtą medžioklę jam gresia administracinė atsakomybė nuo 800 iki 1 800 eurų.  

Žemaitijos soduose, Telšių rajone Šiaulių aplinkosaugininkai nustatė du asmenis, tvenkinyje šalia namų neteistai žvejojusius tinklais.

Neteisėtos žvejybos metu buvo sugautas vienas lynas, keturi karpiai, vienas šamas ir 5 kg karosų.

Padaryta žala žuvų ištekliams – 1 055 eurai buvo geranoriškai atlyginta, gyvybinga žuvis paleista atgal į vandens telkinį.  

Už neteisėtą žvejybą tinklais asmenims gresia administracinė atsakomybė nuo 600 iki 1500 eurų su tinklinio įrankio konfiskavimu. 

Aplinkosaugininkai primena, kad bet koks valstybinis tvenkinys, net ir nedidelis, esantis arti namų, negali būti savavališkai įžuvinamas ir jame, kaip ir kituose vandens telkiniuose žvejyba tinklais, neturint leidimo – draudžiama.

Neteisėtas žvejybos įrankių laikymas

Liepą Lietuvoje nustatyta ir daugiau atvejų, kai buvo naudojami ar laikomi tinkliniai žvejybos įrankiai: 

a) Vilniaus regione nustatytas vienas pažeidimas, kai buvo žvejojama tinkliniais įrankiais, žala žuvų ištekliams – 5 900 eurų.

b) Kauno regione nustatyti du pažeidimai dėl neteisėtai laikomų tinklų.

c) Alytaus regione nustatytas vienas pažeidimas, kai buvo žvejojama tinkliniais įrankiais ir trys pažeidimai dėl neteisėto tinklų laikymo.

d) Klaipėdos regione nustatyti du pažeidimai dėl žvejybos tinkliniais įrankiais, bendra žala aplinkai – 1 205 eurai. 

e) Šilutės regione nustatytas vienas pažeidimas dėl žvejybos tinklais, žala aplinkai – 13 675 eurai.

f) Marijampolės regione nustatyti keturi pažeidimai, kai buvo neteisėtai laikomi tinklai.

g) Utenos regione nustatytas vienas pažeidimas dėl neteisėto tinklų laikymo.

Kaip teisėtai įsigyti tinklinius įrankius 

Norint gauti leidimą įsigyti ir vėliau galimybę naudotis žvejybiniu tinklu, reikia kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Leidimą įsigyti ne mėgėjų žvejybos įrankius gali žemės sklypų, kuriuose yra privatūs asmenims nuosavybės teise priklausantys vandens telkiniai, savininkai (Prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiai tvarkos aprašas).

Gavus leidimą, tinklą galima įsigyti tik stacionariose prekybos vietose, fiziniams ir juridiniams asmenims, turintiems prekybos leidimą, o vėliau su jais nuvykti į Aplinkos apsaugos departamentą ir juos suženklinti specialiais žymekliais (plombomis), tvirtinamais prie tinklinių įrankių.   

Naudoti pažymėtuosius tinklus galima tik tame vandens telkinyje, kuriame ne mėgėjų žvejybos įrankį naudoti buvo gautas leidimas.

Jei žymėtas tinklas yra kitame vandens telkinyje nei buvo nurodyta leidimo įsigyti metu, nepriklausomai, kad jis yra paženklintas, jis jau tampa neteisėtu ir už jo naudojimą aplinkosaugininkai taikys administracinę atsakomybę, o jei tokiu tinklu bus sugauta žuvų, skaičiuosis ir žala, padaryta žuvų ištekliams.   

Išsamią informaciją apie žvejybą rasite ir Aplinkos apsaugos departamento parengtose žvejybos atmintinėse.

Ten rasite ir žvejybos kalendorių, kuriame galite pasitikrinti, kokiu laikotarpiu, kokio dydžio žuvis ir kiek jų galima gaudyti.  

Apie aplinkosaugos pažeidimus praneškite skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. 

Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Žmogus savo namuose gali turėti ką nori jeigu nenaudos uždraustiems tikslams.Matomai yra savų , draugų tarpe stukacčius o tokiems kas būna reikėtų jiems pasidomėti.

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
"Grigeo" nubaudė už nžudytas Kurš'marias?

100% isitikines

100% isitikines portretas
kad be teismo orderio krata dare...ir tradiciskai pakiso pilieciuj... ir neirodisi kad pakiso nes kviestiniu ner.... pagal plana reikia pribaust...reikia parodyt kad NKVD ir KGB dirba...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių