Raseiniškis atsidūrė teisiamųjų suole: įtariamas pagaminęs ir platinęs apie 31 kg metamfetamino

  • Teksto dydis:

Šiaulių apskrities policija ir prokuratūra baigė tirti ir teismui perdavė Raseinių rajone veikusios metamfetamino gamyklos bylą. Teisėsaugos duomenimis, šioje gamykloje galėjo būti pagaminta ne mažiau nei 31 kilogramas metamfetamino.

Kaip antradienį pranešė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2017–2020 metais raseiniškis R. P., įtariama, organizavo labai didelio kiekio psichotropinės medžiagos – metamfetamino – gamybą ir jo platinimą.

Turimais duomenimis, į šią nusikalstamą veiką vyras galėjo įtraukti du pažįstamus asmenis – K. N. ir N. J. Kriminalinės žvalgybos duomenimis, metamfetamino gamyba buvo pradėta Raseinių rajone esančiuose ūkiniuose pastatuose, kurie priklausė K. N.

Manoma, kad minėtuose pastatuose visi trys kaltinamieji neteisėtai pagamino aparatus ir kitus įrenginius, reikalingus psichotropinėms medžiagoms gaminti.

Įtariama, kad K. N. ir N. J., vykdydami susitarimą su R. P., minėtoje sodyboje pagamino ir laikė labai didelį kiekį – ne mažiau kaip 3,8 kilogramo pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), naudojamo psichotropinių medžiagų amfetamino ir metamfetamino gamybai.

Tyrimo duomenimis, K. N. ir N. J. galimai pagamino ir laikė labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų: ne mažiau kaip 31 kilogramą metamfetamino, 0,08 gramo amfetamino ir tabletes, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 22 gramus metamfetamino ir ne mažiau kaip 72 gramus MDMA ekstazio.

Atlikus didelės apimties kompleksinius tyrimo veiksmus, 2020 metais Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai Raseinių mieste sulaikė kaltinamuosius ir paėmė psichotropines medžiagas.

Atlikus kratas, policijos pareigūnai N. J. priklausančiame ūkiniame pastate taip pat rado neteisėtai laikomą revolverį ir penkis šovinius, K. N. sodyboje – 106 gramus neteisėtai laikomos sprogstamosios medžiagos, pas R. P. – nedidelį kiekį – 0,15 gramo narkotinės medžiagos – kanapių antžeminių dalių.

Pas įmonės direktorių A. P. per kratą rasti neteisėtai laikomi svetimų asmenų dokumentai – pasas bei vairuotojo pažymėjimas. A. P. vadovaujamoje įmonėje dirbo kaltinamasis R. P.

Kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu psichotropinių medžiagų kiekiu ir pirmos kategorijos psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais), įrenginių psichotropinėms medžiagoms gaminti gaminimo ir laikymo pareikšti 34-erių raseiniškiui R. P. ir dviem Raseinių rajono gyventojams – 39-erių K. N. ir 41-erių N. J.

Pastarajam kaltinimai pareikšti ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis.

K. N. teisme taip pat privalės atsakyti dėl disponavimo sprogstamąja medžiaga, R. P. – dėl disponavimo nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu neturint tikslo jų platinti. Dar vienas, 59-erių raseiniškis A. P. yra kaltinamas neteisėtu fizinio asmens dokumentų įgijimu ir laikymu.

Per tyrimą A. P. savo kaltę pripažino iš dalies, N. J. ir K. N. pripažino visiškai, R. P. dėl kaltės nepasisakė. Kaltinamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai beišvykti, dokumentų paėmimai, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, užstatas.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą labai didelį kiekį pirmos kategorijos psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) gamybą, laikymą ir realizavimą numato laisvės atėmimą nuo šešerių iki dešimties metų. Už neteisėtą labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų gaminimą ir laikymą baudžiama laisvės atėmimu nuo 10 iki 15 metų.

Ikiteisminį tyrimą atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių