Nuo kvaišalų mokyklose vaikai krenta kaip lapai: bejėgė net policija?

  • Teksto dydis:

Nuo naujo tipo plintančių kvaišalų mokyklose vaikai krenta kaip lapai. Tokiais žodžiais savo pranešime Šiaulių regiono policija apibūdino įvykius paskutinėmis dienomis, kai net provincijų miesteliuose į medikų rankas patenka vaikai, apsinuodiję bespalviu, bekvapiu, skystu kanabinoidu. Ši medžiaga dažniausiai sumaišoma su elektroninių cigarečių skysčiu. Ko pareigūnai imasi jau dabar, LNK žurnalistas kalbėjosi su Policijos departamento atstovu Ramūnu Matoniu.

– Kokių ketinate dar imtis priemonių, kad mokyklose narkotikų vartojimas būtų pažabotas?

– Manau, kad vien policija šios problemos išspręsti tikrai negali. Tai turi būti kompleksinės priemonės. Labai svarbu, kad mokykla, kurioje egzistuoja ši problema, tai pripažintų. Kad kalbėtų ir dalintųsi tokia informacija su policija, nes šiuo metu mes matome labai skirtingų pavyzdžių. Ne visos švietimo įstaigos, deja, bendradarbiauja. Tose mokyklose, kurios sklandžiai bendradarbiauja su policija, tų problemų išties yra mažiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie tų mokyklų, kurios nenoriai bendradarbiauja su policija, argumentai? Ar nereikėtų perkelti joms didesnę atsakomybę už tai?

Labai svarbu, kad mokykla, kurioje egzistuoja ši problema, tai pripažintų. Kad kalbėtų ir dalintųsi tokia informacija su policija. 

 

– Na, nenorėčiau spekuliuoti ir teigti, kad pačios mokyklos administracija yra suinteresuota, jog jų įstaigoje vyktų tokie dalykai. t. y. narkotinių medžiagų platinimas, vartojimas ir pan. Ir tokių faktų neturime. Tačiau tas aktyvesnis ir glaudesnis bendradarbiavimas, mūsų manymu, duotų labiau apčiuopiamų rezultatų. Aišku, stebint visą statistiką, matome, kad per metus policijos pareigūnai vieni ar kartu su visuomenės sveikatos specialistais mokyklose praveda apie tris tūkstančius šviečiamųjų paskaitų. Tos paskaitos apie narkotikų vartojimo žalą ir teisines pasekmes vyksta, bet klausimas, ar jos yra veiksmingos. Manome, kad informacijos pasidalinimas, savalaikis pranešimas apie tam tikrus įvykius duotų tikrai geresnių rezultatų. Turime pavyzdžių, kai mūsų pareigūnai, gavę informacijos, yra sulaikę asmenis, kurie mokyklos prieigose galimai platina narkotines medžiagas.

– Ne pirmą kartą kalbama, kad tai yra baisi „epidemija“ Lietuvos mokyklose. Ar įmanoma policijai patikrinti kiekvieną mokinio rūkomą cigaretę, ar ten neįmaišyta naujo tipo suskystintų kanabinoidų?

– Mes nesame labai griežtų priemonių šalininkai, kad eitume per mokyklas ir tikrintume kiekvieną moksleivį, jo kuprinę. Kad tai darytume, turėtų būti kažkoks pagrindas, gauta kažkokia konkreti  informacija. Policija, gavusi pranešimą apie konkretų atvejį, iškart reaguoja. Jei kažkokiam paaugliui pasidaro negerai, medikai privalo apie tai informuoti ir policiją, tad kiekvienas atvejis tiriamas.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Perkasi kvaisalus is Kinijos AliExpress. O taip valstieciai pyko, kad su draugais komunistais rysiai blogeja.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Vaikų teisių gynimo FIRMOS nuopelnas , kol nebus įstatymiškai įteisinta BERŽINĖ KOŠĖ , nieko gro nelakime .

Teisė

Teisė portretas
Visur rašoma vien apie teises vaikų, nu tai pratęskim tas teises: vaikai turi teisę likti suluošintais, turi teisę į mirtį. Tad džiaukimės jų teisėmis ir tų teisių rezultatais.
VISI KOMENTARAI 103

Galerijos

Daugiau straipsnių