Policija: dėl karantino gali daugėti vagysčių, sukčiavimų, smurto šeimoje

  • Teksto dydis:

Įvedus karantiną šalyje tikėtinas nusikaltimų viešose vietose mažėjimas, tačiau gali daugėti smurto šeimoje, sukčiavimo, vagysčių bei nusikaltimų virtualioje erdvėje, ketvirtadienį pranešė policija.

„Jau šiuo metu stebima, kad dėl karantino sąlygų mažėja viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų miestuose, kišenvagysčių ar vagysčių viešosios vietose. Kartu stebimas nusižengimų bei nusikalstamų veikų dėl karantino reikalavimų nesilaikymo didėjimas“, – rašoma pranešime.

Remiantis Lietuvos bei užsienio šalių teisėsaugos bei tarptautinių organizacijų duomenimis, prognozuojama, kad dėl griežtos izoliacijos ir saviizoliacijos reikalavimų padidėjusi nuolatinė šeimos narių trintis gali paskatinti didesnius nesutarimus, pyktį, barnius ir smurtą, todėl neatmestina, kad artimiausiu metu gali didėti smurto artimoje aplinkoje, nužudymų ar pasikėsinimų nužudyti, sunkių sveikatos sutrikdymų, grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą.

Policija pataria nevartoti ir skatinti susilaikyti nuo alkoholio vartojimo artimuosius, nes alkoholis provokuoja agresiją ir smurtinį elgesį. Rekomenduojama aktyviau įsitraukti į socialinį gyvenimą, išnaudoti nuotolinio darbo ir mokymosi galimybes, skaityti knygas, užsiimti sportu ar kita mėgstama veikla.

Dirbant nuotoliniu būdu ir nesiimant reikalingų saugos priemonių, daugės nusikalstamų veikų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui, todėl policija įspėja neatidarinėti nuorodų ir priedų nelauktuose laiškuose ir pranešimuose, peržiūrėti privatumo sąlygas ir nustatymus savo socialinių tinklų paskyrose, instaliuoti įrenginiuose antivirusinę programą.

Pasak policijos, tiek oficialiai, tiek neoficialiai platinama informacija apie grėsmes, rekomendacijas ir paslaugas dėl viruso ir karantino situacijos yra palanki sukčiavimo organizatoriams kurti naujas turto išviliojimo legendas.

Karantino laikotarpiu rekomenduojama mažinti atsiskaitymą grynaisiais ir skatinti elektroninio atsiskaitymo būdus, todėl tikėtina progresuos elektroninės bankininkystės duomenų išviliojimas tiek telefoninio sukčiavimo, tiek kitais socialinės inžinerijos būdais.

Patariama nesiųsti avanso asmenims, kurių nepažįstate, pirkti tik iš patikimų internetinių parduotuvių, atkreipti dėmesį į pirkėjų įvertinimus. Gyventojai raginami neatsakinėti į įtartinus pranešimus ir skambučius.

„Sukčiai gali pasinaudoti ekstremalia padėtimi – neatidarykite durų nepažįstamiems asmenims, renkantiems aukas medikams, siūlantiems namų dezinfekavimo ar kitas paslaugas. Atminkite – pareigūnai netikrina higienos normų, nesiūlo dezinfekavimo paslaugų, nerenka aukų dėl susidariusios situacijos. Nei pareigūnai, nei banko darbuotojai niekada neskambina ir neprašo telefonu pateikti banko prisijungimo kodų ar kitų asmeninių finansinių duomenų“, – įspėja policija.

Tęsiantis esamoms karantino sąlygoms taip pat gali daugėti vagysčių iš uždarytų prekybos vietų ar juridinių asmenų buveinių, kurios laikinai sustabdė ar sustabdys savo ekonominę veiklą, bei vagysčių iš atokiose vietose esančių nuosavų kaimo sodybų ar namų.

Patariama tamsiu paros metu sumažinti galimybę laisvam asmenų patekimui į parduotuvę: rakinti duris, įleisti tik pažįstamus, neįleisti grupių, įsiaudrinusių ir/ar apsvaigusių asmenų. Rekomenduojama nelaikyti didelių grynų pinigų sumų parduotuvėje, pagal galimybę organizuoti atsiskaitymą kortelėmis, įsirengti vaizdo stebėjimą, kad labai akivaizdžiai matytųsi kameros, ar pagalbos mygtuką.

Policija taip pat prognozuoja, kad dėl karantino gali daugėti vagysčių iš atokiose vietose esančių nuosavų kaimo sodybų ar namų, todėl rekomenduojam pasidomėti durų apsaugos naujovėmis, tinkamai sutvirtinti buto duris. Rekomenduojama užrakinti duris visais užraktais netgi keletui minučių išeinate į parduotuvę, išvažiuojant sandariai uždaryti langus, balkono duris, susitarti su kaimynais, kad pasaugotų namus ir paimtų spaudą iš dėžutės, įsirengti signalizaciją.

Karantinas šalyje įvestas kovo 16-ąją, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, jis tęsis mažiausiai iki balandžio 13 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių