Neblaivios vairuotojos – tikra bėda uostamiestyje: vis daugiau nesibaimina sėsti prie vairo

Kova su alkoholio vartojusiais vairuotojais neretai primena Don Kichoto kautynes su vėjo malūnais. Kad ir kaip vargšas liūdnojo vaizdo riteris mojavo savo ginklais, malūnai sukosi nesustodami. Beviltišką kelių policijos pareigūnų triūsą iliustruoja skaičiai. Kiekvieną savaitgalio dieną jiems įkliūva ne vienas, o keli smarkiai apgirtę vairuotojai.

Neblaivūs – net į postus

Net į patikros postus, kur tikrinami kelionės pagrįstumą patvirtinantys dokumentai, žmonės ryžtasi važiuoti pagirioti ar išgėrę, kaip jiems atrodo, nedaug alkoholio.

Policininkai dažną dieną rengia patikras miesto gatvėse ir užmiesčio keliuose.

Vien praėjusią savaitę Klaipėdos apskrities Kelių policijos pareigūnai per reidus nutvėrė penkis neblaivius vairuotojus.

Jei jau policininkai nutveria prie vairo neblaivią moterį, akivaizdu, bus vargo.

Plungės rajone policininkai sustabdė 57 m. vyro vairuojamą automobilį „Renault“ ir konstatavo, kad vairuotojas apsvaigęs (0,67 prom. alkoholio).

Šis žmogus anksčiau buvo praradęs teisę vairuoti, pernai buvo nutvertas, kai vairavo neblaivus. Matyt, ši nuobauda jam netapo pakankama pamoka.

50-metis vyras, važiavęs taip pat „Renault“ markės automobiliu, praėjusią savaitę sustabdytas Klaipėdoje prie Rimkų ir Lanko gatvių sankryžos į alkoholio matuoklį įpūtė 0,6 prom.

Šeštadienį patikros metu 48 m. vyras, vairavęs BMW, netoli Palangos įkliuvo būdamas dar neprablaivėjęs (0,56 prom.).

Tą pačią dieną Plungėje policininkai nutvėrė 31-erių vyrą, vairavusį automobilį „Opel“. Kad ir kaip jis pats jautėsi, matavimo prietaisas parodė daugiau, nei leidžiama, – 0,50 prom.

Dar vienas neblaivus 63 m. vairuotojas praėjusią savaitę Kiškėnuose nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į kelio ženklą. Patikrinę jo blaivumą, pareigūnai įsitikino, jis – girtas. Alkoholio matuokliu nustatytas 1,80 prom. neblaivumas.

Siekė rekordo?

Kur kas baisiau, kai prie vairo sėda visiškai girtas žmogus, kuris, ko gero, negalėtų paeiti. Taip sekmadienį vakare atsitiko Šilutės rajone, Vilkyčiuose sustabdyto automobilio „Opel Vectra“ vairuotojui.

Pareigūnai vykdė patikrą ir nustebo, kai alkoholio matuoklis parodė, kad 32 m. vyras yra sunkiai apgirtęs – 3,63 prom.

Tos pačios dienos vakare, 17.37 val., Klaipėdoje, Šturmanų gatvėje, į stovinčią mašiną įvažiavo automobilis „Kia“. Aiškintis aplinkybių atvykę policininkai nustatė, kad 64 m. šio automobilio vairuotojas yra smarkiai apgirtęs. Matuoklis parodė 2,72 prom. alkoholio.

Pareigūnai teigė, kad visi 1,5 prom. girtumą perkopę vairuotojai pateko į areštinę ir tapo įtariamaisiais ikiteisminiame tyrime.

Apibraižė policininką

Klaipėdos apskrities Kelių policijos viršininkas Mindaugas Džermeika pripažįsta, kad vyrai kur kas dažniau vairuoja apsvaigę nei moterys. Bet jei jau policininkai nutveria prie vairo neblaivią moterį, akivaizdu, bus vargo.

Sekmadienį apie 18.30 val. Klaipėdoje, viename Kretingos gatvės kieme, atbulas važiuodamas automobilis „Toyota RAV 4“ atsitrenkė į stovintį BMW.

Įvykio liudininkai nusprendė, kad be policijos čia apsieiti nepavyks.

Pareigūnai įtarė, kad „Toyota“ vairuotoja – neblaivi. Matuoklis šį įtarimą patvirtino, jis parodė 1,81 prom.

59 m. moteris buvo išgabenta į policijos komisariatą.

Maždaug po trijų valandų policijos komisariate ši moteris sukėlė incidentą, dėl kurio policijos pareigūnui prireikė medikų pagalbos.

Vedama į laikino sulaikymo kamerą moteris nepakluso uniformuotam policininkui ir apibraižė jam veidą. Už tai jai gresia baudžiamoji atsakomybė ir bauda, viešieji darbai ar net laisvės atėmimas iki trejų metų.

Suklupo melstis

Kitas incidentas su neblaivia vairuotojas įvyko kovo 13 d. vakare. Tada 58 m. moters vairuojamas automobilis „Toyota Yaris“ buvo sustabdytas Palangos plente.

Pareigūnai įtarė, kad vairuotoja neblaivi, mat moteris elgėsi neadekvačiai – išlipusi iš mašinos bandė bėgti, bet buvo sulaikyta.

Paprašyta pasitikrinti blaivumą ji dengė pirštu matuoklio vamzdelio angą, stengėsi ne pūsti, o tik imituoti šį veiksmą.

Policininkai aiškino moteriai, jog jei ji geranoriškai nepasitikrins, bus konstatuota, kad ji nepakluso, ir jos girtumas bus prilygintas vidutiniam laipsniui.

Net nuvežta į policijos komisariatą vairuotoja nesutiko pūsti į įrenginį.

Uždaryta į laikino sulaikymo kamerą moteris puolė ant kelių, sudėjo delnus ir ėmė karštai melstis. Tačiau toks uolus pamaldumo proveržis neišgelbėjo jos nuo baudžiamosios atsakomybės.

Reikia kišti už grotų

„Aš esu įsitikinęs, kad mūsų bausmės už vairavimą apsvaigus yra labai griežtos, bet sykiu matau, kad tokio poveikio, kokio būtų galima tikėtis, jos nedaro. Jeigu žmonės nebijo ekonominių sankcijų – didelių baudų ir automobilio konfiskavimo – reikia galvoti apie kitokias poveikio priemones, – kalbėjo M.Džermeika. – Mano galva, laisvės atėmimas bent trumpam laikui labiau paveiktų girtus vairuotojus. Jei jie ne tik prasiblaivytų areštinėje, bet ir praleistų joje bent jau 15 parų, turėtų laiko apgalvoti netinkamą savo elgesį.“

Kelių policijos tarnybos vadovas mano, kad Seimas turėtų grįžti prie bausmių už vairavimą apsvaigus klausimo.

Čia padėtų kaimyninių valstybių patirtis ir mūsų šalies nuobaudų statistika.

Antstolių siunčiami duomenys rodo, kad nemaža dalis dideles baudas gavusių asmenų jų nemoka metų metus. Motyvas – neturi pajamų. O iš tiesų tokie asmenys neretai dar ne kartą nutveriami vairuojantys jau kitą transporto priemonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANTKOJĮ

ANTKOJĮ portretas
Su greičio matuokliu prisegt metam

Vika

Vika portretas
O, ko čia baimintis...korona vis ėda ir ėda, reikia gyventi laisvai kaip norisi,o ne laukti mirties... O, dar...kiek žmonių žudosi ? Taip pat nesibaimina . Baisus reikalas, bet ką bepadarysi - toks gyvenimas

Man keista

Man keista portretas
Kodėl pijokai sėda prie vairo, žinodami, kad šansas būti sustabdytam covido metu yra žymiai didesnis, tipo galvoja kad per kaukę kvapo neužsiuos?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių