Korupcijos byla baigta – Trakų politikai sės už grotų

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį didelės korupcijos byloje kalėti nuteisė tris buvusius Trakų savivaldybės vadovus - buvusį merą Vytautą Petkevičių, buvusį tarybos narį Saulių Raščiauską ir buvusį administracijos direktorių Leonardą Karnilą.

Teismo nuosprendžiu V.Petkevičius kalės penkerius metus, S.Raščiauskas - šešerius metus, o L.Karnila - septynerius. Vilniaus apygardos prokuratūra buvusius valdininkus po nuosprendžio paskelbimo buvo prašiusi suimti teismo salėje, tačiau teismas nusprendė to nedaryti, kol neįsiteisės nuosprendis. Paskelbtas nuosprendis per 20 dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

V. Petkevičius nuteistas pagal šešis bylos epizodus, S. Raščiauskas - pagal septynis, L.Karnila - pagal 11 korupcinio pobūdžio epizodų. Teismas taip pat nusprendė iš jų konfiskuoti pinigus: per 58 tūkst. litų - iš L. Karnilos, per 38 tūkst. litų - iš S.Raščiausko, per 29 tūkst. litų - iš V. Petkevičiaus.

V. Petkevičius ir L. Karnila šiuo metu yra Trakų rajono savivaldybės tarybos nariai, L.Karnila priklauso Liberalų ir centro sąjungai, V. Petkevičius yra socialdemokratas.

Kaltinamasis R. Raščiauskas buvo Trakų mero Vinco Kapočiaus patarėjas.

„Buvusių trijų savivaldybės vadovų veikla buvo nukreipta ne tarnauti žmonių gerovei, o gauti didesnės naudos“, - yra sakęs valstybės kaltintojas.

Jo teigimu, Trakų rajone tuo metu be kyšių negalėjo veikti nė viena bendrovė, teisėtais būdais verslininkai negalėjo laimėti konkursų.

Prokuroras Linas Kuprusevičius taip pat yra sakęs, kad tuometinių savivaldybės tarnautojų veikla buvo panaši į nusikalstamos grupuotės veiklą.

Nuteistos ir bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ bei „Dializės centras“ - joms skirtos piniginės baudos nuo 200 iki 300 MGL (nuo 26 tūkst. iki 39 tūkst. litų).

Nuteisti ir kyšius davę verslininkai Gaudenta Sakalauskienė, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, Kęstutis Biekšas, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė, Mindaugas Kirlys bei Stanislovas Narkevičius, pravarde „Narkuša“. Nė vienam iš jų neskirta reali laisvės atėmimo bausmė, daliai skirtos baudos.

Ikiteisminis tyrimas dėl L.Karnilos ir kitų Trakų rajono savivaldybės pareigūnų veiklos pradėtas dar 2007 metų balandį. Bylos duomenimis, savivaldybės administracijos direktorius reikalavo 100 tūkst. litų kyšio, kad bendrovei „Dializės centras“ palankiomis sąlygomis būtų išnuomota sena ligoninės katilinė.

Savivaldybės įmonė „Trakų šilumos tinklai“ šias patalpas iš tiesų išnuomojo „Dializės centrui“. Įtariama, kad L. Karnila tarėsi su „Dializės centro“ atstovu dėl patalpų nuomos palankiomis sąlygomis.

Dėl šios nuomos administracijos direktorius esą suderino su Trakų rajono meru V. Petkevičiumi. Baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad verslininkai versti mokėti ne tik savivaldybės politikams, bet ir remti jų atstovaujamas partijas.

Byloje minimų nusikaltimų padarymo metu meras V. Petkevičiaus priklausė Naujajai sąjungai, jo pavaduotojas S.Raščiausko bei administracijos direktorius L. Karnila - Liberalų ir centro sąjungai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E

E portretas
KAžkas naujo Lietuvėlėj, seniai negirdėjau, kad politikėlį būtų pasodinę, o čia iškart trys. Matyt mažai ėmė, kad nebeužteko pasidalinti su tais kurie padėtų neatsisėsti :)

Pagaliau

Pagaliau portretas
Skamba vistik juokingai.Kad nuteisė labai gerai.Suprantama ir tai,kad nuteisti labai švelniai.Bet konfiskuoti privogto,arba kyšių pavidalu gauto turto,teismas neįstengė.Girdi konfiskavo,bet tik lašą jūroje,o milijonus paliko.Kas gali paneigti,kad kažkam to turto kliuvo ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių