Kaune prostitutės dažniausiai dangstosi masažų salonais

Ar Lietuvoje reikėtų bausti ir prostitutes, ir jų klientus? Žmogaus teisių gynėjai įsitikinę, kad Lietuvai tiktų Švedijos modelis, kai baudžiami tik prostitučių paslaugų pirkėjai.

Prekybos žmonėmis atvejų – mažiau

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vyriausiasis tyrėjas Eugenijus Žalnieriūnas atskleidė, kad pastaraisiais metais mažėja prekybos žmonėmis atvejų.

„Prieš beveik 5 metus per metus buvo vykdomi 8 tyrimai, šiemet – tik 4“, – Kauno miesto savivaldybėje vykusioje diskusijoje sakė E. Žalnieriūnas.

Tyrėjas pasakojo, kad Kaune gatvės prostitucija nėra populiari.

„Dažniausiai paslaugos teikiamos prisidengiant masažų salonais“, – atskleidė E. Žalnieriūnas.

Į prostitucijos liūną įtraukė sesuo

Lietuvos „Carito“ socialinė darbuotoja Milita Žičkutė pasakojo kraupią istoriją, kaip vienoje šeimoje augusios mergaitės pakliuvo į prostitucijos liūną.

Daugiavaikei šeimai, kurioje augo 9 vaikai, teko nelengvas išbandymas. Šeima visada gyveno itin skurdžiai, abu tėvai girtavo, nevengė smurto prieš savo vaikus.

„Vaikai nuolat bėgdavo iš namų. Tėvams pradėjus gerti, tekdavo prašyti maisto iš kaimynų, todėl nestebina, kad viena iš dukrų tapo prostitute“, – sakė M. Žičkutė.

Prostitucija besiverčianti mergina taip įjunko į tokį lengvabūdišką gyvenimą, kad į tą pačią veiklą įtraukė ir savo jaunesnę seserį.

Labiausiai socialinę darbuotoją nustebino tai, kad ši šeima net nebuvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą.

„Kitiems šeimos vaikams likimas irgi pagailėjo sėkmės. Viena mergaitė ne kartą patyrė seksualinę prievartą, kita pabėgo iš namų“, – teigė M. Žičkutė.

Jos nuomone, merginos į prostitucijos liūną įklimpsta dėl kelių priežasčių: skurdo, smurto, artimųjų girtavimo.

Europos šalys pasuko skirtingais keliais

Šiuo metu Lietuvoje prostitucija yra nelegalus, tačiau klestintis verslas. Asmuo, pagautas besiverčiantis prostitucija arba perkantis tokias paslaugas, yra baudžiamas nuo 300 iki 500 litų bauda.

Tuo metu Vokietijoje ir Olandijoje prostitucija yra įteisinta, o Švedijoje, Norvegijoje ir Islandijoje baudžiami tik klientai, prostitutėms klijuojama aukos etiketė.

„Prostitucija – aktuali tema kiekvienai šaliai. Lietuvai tenka didelis iššūkis: apsispręsti, legalizuoti prostituciją ar ne. Nuolat diskutuojama, kas yra prostitucija – žmogaus išnaudojimo forma ar darbas“, – kalbėjo Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų koordinatorė Mėta Adutavičiūtė.

Ji teigė, kad Seimui yra pateiktas įstatymo projektas, kuriame siūloma panaikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostituciją.

„Žmogaus teisių gynėjų pozicija aiški – Lietuvai labiausiai tiktų Švedijos modelis, kuomet būtų baudžiami tik perkantieji tokias paslaugas“, – teigė M. Adutavičiūtė.

Jos pateiktais duomenimis, net 92 proc. moterų norėtų pasitraukti iš prostitucijos verslo, bet nežino, kaip tuomet išgyventų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Tai kas trukdo tą prostituciją legalizuoti ? Kai kas nebegaus babkių, ania ?

hmm

hmm portretas
kas per mastymas kad prostitute auka jinai kaip dileris narkotikus pardavinejanti, o jei moteri prievartauji tai tada tik auka.

Alfonsas

Alfonsas portretas
ponai redaktoriai(cenzoriai), kodėl neįdėjote mano komentaro. Aš taip sąžiningai, gyvenimiškai aprašiau savo kančias, o Jūs išcenzūravot. Būkit geri įdėkite ir pažiūrėsim teigiamų ar neigiamų komentarų bus daugiau. Vat Jums ir bus apklausa. Visi tik ir kalba prostitucija, prostitucija. O ką daryti žmogui kuriam žmona "neduoda"? Jai pasirodo gana, o jam dar trūksta iki pilno atsipalaidavimo. Ten mergužėlė išmasažuoja, jis taip pat "atsipalaiduoja", o už gerą(profesionalę) paslaugą atsiskaito. Kai daktariukams už nežinia ką poliklinikoje ar ligoninėje įdeda į kišenę, tai skaito padėka,o čia už paslaugą reikalauja bausti kultūringą džentelmeną, kuris visur palieka "arbatpinigius".
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių