Dėl šeimynoje vykdytų seksualinių nusikaltimų steigėjos vyras kalės penkerius metus

Buvusios garsiausios Panevėžio rajono šeimynos įkūrėjos Gražinos Grigaliūnienės sutuoktinis Vidantas Grigaliūnas lieka nuteistas dėl dalies šeimynoje prieš globotinius vykdytų seksualinių nusikaltimų, jam skirta reali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

V. Grigaliūnas lieka pripažintas kaltu dėl mažamečio bei nepilnamečio asmens išžaginimo, seksualinio mažamečio asmens prievartavimo.

Po pirmadienį priimto Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

V. Grigaliūnas išteisintas dėl vieno epizodo, susijusio su pasikėsinimu išžaginti nepilnametę. Trijų teisėjų kolegija nusprendė, kad šiuo atveju nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Nauju Apeliacinio teismo nuosprendžiu V. Grigaliūnui paskirti penkeri metai laisvės atėmimo, anksčiau jam buvo skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

V. Grigaliūnas turės atlyginti 10 tūkst. eurų neturtinę žalą. 

V. Grigaliūnienę išteisinus dėl piktnaudžiavimo globėjos teisėmis ir pareigomis, jai paskirta galutinė laisvės apribojimo bausmė pusei metų, ji taip pat turės sumokėti 3 tūkst. eurų neturtinę žalą ir atsiprašyti nukentėjusiųjų.

Šioje byloje buvo nuteistas ir sutuoktinių giminaitis, tačiau jam mirus, baudžiamoji byla nutraukta. Vyras seksualiniais nusikaltimais nebuvo kaltinamas, jis buvo kaltinamas nepranešęs apie nusikaltimus.

Byla dėl septynerius metus prieš globojamas nepilnametes ir mažametes vykdytos seksualinės prievartos ir kitų nusikaltimų išnagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose.

Prokuratūra skelbė, kad nukentėjusiomis šioje byloje buvo pripažintos šešios merginos ir moterys, trys iš jų – dar nepilnametės.

Manoma, kad vaikų globėja taip pat žinojo apie vyro daromus nusikaltimus, tačiau dėl nepranešimo apie nusikaltimą ji negalėjo būti teisiama, nes yra jo sutuoktinė.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad už nepranešimą apie nusikaltimą neatsako tą nusikaltimą padariusio asmens artimieji giminaičiai ir šeimos nariai.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nusikalstamos veikos prieš mažametes bei nepilnametes globotines šeimynoje galėjo buvo vykdomos 2009–2016 metais. Apie jas pranešė nukentėjusiosios, kai jau nebegyveno šioje šeimynoje.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Byla Apeliaciniame teisme buvo nagrinėjama pagal prokurorės S. Povilonienės ir nuteistųjų skundus.

Grigaliūnai ilgą laiką buvo laikomi pavyzdiniais globėjais, Panevėžio rajono savivaldybė 2014-aisiais G. Grigaliūnienei suteikė rajono garbės pilietės vardą.

1997 metais G. Grigaliūnienė buvo apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio  Gedimino ordino Riterio kryžiumi, šeimyną yra aplankęs tuometis prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas.

Kaltinimų sulaukę sutuoktiniai kaltę neigė ir tikino, kad buvusios globotinės nori juos apšmeižti, neva norėjo gauti pinigų.

Šeimynoje buvo auginama tėvų keliasdešimt tėvų globos netekusių vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl nėra

Kodėl nėra  portretas
Foto?

Pedofilas

Pedofilas portretas
Užtat aš ir pasirinkau tokį kelią,kur už kėsinimąsi išžaginti nenuteisia,kai kėsinimasis šnipinėti kainuoja šešis metus.

Visada sakiau

Visada sakiau portretas
Kad vaikų namai yra labiau vieša vieta ir darbuotojų ten daugiau, yra sąlyga prisilaikyti, nes kolega paviešinti gali netinkamą elgesį. O kai pasiima vaikus į namus, tai negali matyt ir žinoti kas ten vyksta už uždarų durų... būtų gražūs, modernūs vaikų namai, būtų atlyginimai bent kaip mokykloje, eitų net ir garbingos ponios po 0,5 etato dirbti su vaikais, meilę, atidumą ir rūpestį duotų tiems vaikams, parodytų savo pavyzdžių, kad gyvenimas gali būti kitoks, nei vaikai namie matę.. išdraskė vaiknamius, išdalino mažom grupelėm, kas dabar sugaudys kaip kas elgiasi su tais niekeno vaikais? Kažin, kaip ta mergaitė, kuri zelandams atiduota buvo. Ten moteris labai vyriškų bruožų ir sudėjimo. Dar tris bernoukus lyg jie augino, kažkoje sodyboje gyvena, kas bendrauja su ta mergaite?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių