Buvusios Šiaulių progimnazijos vadovės nuteistos dėl korupcijos

  • Teksto dydis:

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose paskelbtas nuosprendis byloje dėl korupcijos, mokykloms perkant valymo paslaugas.

Byloje buvo teisiami septyni asmenys, nusikalstamų veikų padarymo metu 2014-2017 metais jie dirbo mokyklose ir valymo paslaugas teikiančioje bendrovėje.

Kaip pranešė teismas, trijų Šiaulių miesto mokyklų direktorės iš valymo paslaugas mokykloms teikiančios bendrovės darbuotojų ne kartą priėmė kyšius už tai pažadėdamos palankumą ir atlaidumą.

Buvusiai progimnazijos direktorei A. I. už kyšininkavimą teismas skyrė 13 tūkst. 181 euro baudą. Ji ketverius metus negalės dirbti valstybės tarnyboje.

Progimnazijos direktorei kyšininkauti padėjusiai buvusiai mokyklos buhalterei R. A. teismas skyrė 5 tūkst. 649 eurų baudą.

Buvusi gimnazijos direktorė I. A. už kyšininkavimą turės sumokėti  7 tūkst. 532 eurų baudą ir valstybės tarnyboje negalės dirbti trejus metus.

Už papirkimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir sukčiavimą valymo paslaugas teikiančios bendrovės buvusiam direktoriui V. Š. teismas skyrė 16 tūkst. 947 eurų  baudą.

Trijų mokyklų direktorės su bendrovės atstovais susitarė dėl pinigų sumos dydžio ir ne kartą priėmė kyšius.

Už papirkimą, apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą 7 tūkst. 532 eurų bauda skirta bendrovės buvusiai valymo paslaugų vadovei A. B.

Visi nuteistieji baudas turės sumokėti per dvejus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Du kaltinamuosius, V. Š. nurodymu mokyklos direktorei kyšį nuvežusią bendrovės buvusią vadybininkę R. G. ir fiktyviai mokykloje įdarbintą V. A., teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, skiriant metų laidavimo terminą.

Abiem paskirti laiduotojai ir jų baudžiamosios bylos nutrauktos,  į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą jie turės sumokėti po 753 eurus.

Kaltinamasis V. Š. Užimtumo tarnybai turės sumokėti 8 tūkst. 278 eurų civilinį ieškinį turtinei žalai atlyginti. Užimtumo tarnyba beveik dvejus metus kompensavo nuo 60 iki 70 proc. už įmonėje fiktyviai įdarbintą V. A. 

„Teismo ištirtų ir įvertintų įrodymų visuma neginčijamai patvirtina, kad valymo paslaugas teikiančios bendrovės direktorius V. Š. ir valymo paslaugų vadovė A. B. susitarė duoti kyšius direktorėms tų mokyklų, kuriose įmonė teikė valymo paslaugas. Trijų mokyklų direktorės su bendrovės atstovais susitarė dėl pinigų sumos dydžio ir ne kartą priėmė kyšius,“ – pranešime sako baudžiamąją bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Audrius Sadauskas.

Anot teisėjo, už tai valymo paslaugas teikiančios bendrovės atstovai siekė mokyklų direktorių palankumo: kad šios iš anksto informuotų įmonę apie planuojamus valymo paslaugų pirkimus, kad palankiau ir atlaidžiau vertintų įmonės teikiamas valymo paslaugas ir valymo kokybės trūkumus, kad anksčiau laiko nenutrauktų sutarties.

Teisminio nagrinėjimo pabaigoje V. Š. nurodė, kad kaltės nepripažino, kaltas jautėsi tik dėl to, kad nesukontroliavo darbuotojų, jų veiksmų.

Per ankstesnį teismo posėdį V. Š. nurodė, kad kaltę pripažįsta iš dalies. Jis teigė, kad tariamos paramos davimas mokyklų direktorėms buvo sugalvotas ir pradėtas įgyvendinti jam nežinant, net sprendžiant klausimą, kaip jį apie tai informuoti ir ar jis už tai nesupyks.

V. Š. pripažino, kad kai jam valymo paslaugų vadovė A. B. pasakė, kad mokyklų direktorėms reikėtų duoti grynųjų pinigų ir taip paremti mokyklas, nenutraukė šios neteisėtos iniciatyvos ir savo neapgalvotais veiksmais prie jos prisidėjo.

Įmonės valymo paslaugų vadovė A. B. kaltę pripažino iš dalies. Ji pripažino mokyklų direktorėms davusi kyšius. Kaltinamoji, buvusi progimnazijos direktorė A. I., per teismo posėdį kalta neprisipažino. Buvusi gimnazijos direktorė I. A. atsisakė duoti parodymus. Kiti trys kaltinamieji per teismo posėdį prisipažino padarę nusikalstamas veikas.

Teismas nustatė, kad nusikaltimai Šiauliuose buvo įvykdyti nuo 2014 metų pabaigos iki 2017 metų vasario vidurio.

Valymo paslaugų vadovė A. B., vykdydama bendrovės direktoriaus V. Š. nurodymus, vyko į mokyklas ir susitarė su mokyklų direktorėmis dėl kyšių.

Su progimnazijos direktore A. I. sutarė, kad ji už kiekvieną mėnesį priims po 200 eurų kyšį, kitose dviejose mokyklose buvo sutartos perpus mažesnės sumos – po 100 eurų už kiekvieną mėnesį.

Iš viso buvusi progimnazijos direktorė A. I. paėmė 7 tūkst. 160 eurų kyšį, buvusi gimnazijos direktorė I. A. – 1,2 tūkst. eurų kyšį ir progimnazijos direktorė I. M. – 1, 3 tūkst. eurų kyšį. Iš viso – 9 tūkst. 660 eurų.

Be to, valymo paslaugų vadovė A. B., vykdydama direktoriaus nurodymus, susitarė su progimnazijos direktore A. I., kad pinigai, skirti kyšiui, būtų gauti valymo bendrovėje fiktyviai įdarbinus patikimą žmogų, kuris realiai nedirbtų, o jam mokama alga būtų skirta papirkti.

Paskelbtas nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada \\\\\.../////

Kada  \\\\\...///// portretas
mūsų va(l)dovus pašnekins prokuratūra?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių