Tauralaukyje lyginant iškasinėtą žemę aptiktas sprogmuo

Šiaurinėje Klaipėdos pusėje lyginant iškasinėtą žemę rastas Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmuo. Popietę darbus teko stabdyti, nes įvykio vietoje dirbo išminuotojai.

Tauralaukyje, Dvaro gatvėje, antradienį prieš 16 val. darbininkai lygino žemę. Prieš tai ten buvo tiesiami vamzdynai.

Darbininkai iškastos žemės krūvoje užkabino metalinį daiktą. Tai buvo vokiškas 105 mm artilerijos sviedinys.

Nors sprogmuo buvo be sprogdiklio, išminuotojai tikino, kad pavojus buvo visai realus.

Sviedinys tebeturėjo transportinį kamštį. Galima spėti, mūšio metu nespėta jo panaudoti ir įsukti sprogdiklį. Sprogmuo buvo užverstas žemėmis ir dešimtmečius išgulėjo nepajudintas.

„Tauralaukyje buvo palikta labai daug sprogmenų. Dar tada, kai ten nebuvo gyvenamųjų namų, kai ten stovėjo šiltnamiai, Klaipėdos, Šiltnamių, Pajūrio gatvėse sprogmenų būdavo randama labai dažnai. Klaipėdoje ir miesto prieigose jų aptinkama kur kas daugiau nei kitur. Jakai, Budrikiai, Sendvario seniūnija yra tos vietovės, kur esame kviečiami dažniausiai, – pasakojo sprogmenų neutralizavimo vyresnysis specialistas, vyresnysis seržantas Aleksandr Vertin. – Tokių radinių neišvengsime tol, kol mūsų šalis nepriims tokio kaip Vokietijoje įstatymo, kuris reikalauja nepradėti statybų, kol išminuotojai nepatikrins visos statybvietės teritorijos. Kol kas Lietuvoje tokio reikalavimo nėra.“

Maždaug prieš mėnesį kelininkai Baltijos prospekte rado nepanaudotų vokiškų sprogmenų. Vienoje vietoje tada aptikta 12 vienetų metro ilgio vokiečių gamybos nevaldomų raketų.

Kaskart, kai aptinkami tokie pavojingi radiniai, įvedamas planas „Skydas“, įvykio vietoje stabdomi bet kokie darbai, išminuotojų darbą stebi ugniagesiai, policininkai ir medikai.

Antradienį rastas artilerijos sviedinys palydėtas į Kairių poligoną ir ten sunaikintas.

Kartais sprogmenys aptinkami net neseniai pastatytų namų kiemuose remontuojant vandentiekį.

Žinant, kokie įnirtingi mūšiai vyko 1944 m. rudenį ir 1945 m. sausį, nenuostabu, kad Klaipėdoje ir už miesto ribos aptinkami nepanaudoti ar iššauti, bet nesuveikę sprogmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių