Lietuviško teisingumo grimasos: partrenkei žmogų, bėk iš įvykio vietos?

Teisinė šalies sistema "paglostė" automobiliu merginą užmušusį vairuotoją. Už tai, kad palangiškis Edvinas Jurkus, automobiliu lėkdamas uostamiesčio gatve, užmušė pėsčiąją ir pabėgo iš įvykio vietos, teismas skyrė lygtinę bausmę.

Žalą atlygins draudikai

Už tai, kad uostamiesčio centre važiuodamas 120 km/val. greičiu, neturėdamas teisės vairuoti automobilį, automobiliu mirtinai taranavo klaipėdietę, E.Jurkus sulaukė 3,5 metų lygtinės bausmės.

Vyras turės atlyginti 1,5 tūkst. litų turtinę žalą, o neturtinės žalos ieškinį padengs Transporto priemonių draudikų biuras, nes palangiškis vairavo neturėdamas civilinės atsakomybės draudimo.

Kraupi nelaimė nutiko pernai lapkričio 24-ąją. Herkaus Manto gatve, centro link, dideliu greičiu važiavęs "Range Rover" kliudė ne per pėsčiųjų perėję ėjusią 22 metų Agnę Dirgėlaitę. Automobilio taranuota mergina žuvo įvykio vietoje, tačiau mirtį nešusi mašina nurūko tolyn.

Girtumo neįrodė

Lemtingą naktį trijų palangiškių kompanija nusprendė kurorte vykusias linksmybes pratęsti uostamiesčio naktiniame bare.

Vyrai buvo išgėrę, tačiau prie visureigio vairo sėdo niekada teisės vairuoti automobilio neturėjęs 27-erių E.Jurkus, kuris jau buvo baustas už kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Palangiškis teisme prisipažino, kad mašiną vairavo būdamas nedaug išgėręs. Tačiau po įvykio E.Jurkus nuo teisėsaugos slapstėsi 10 dienų, todėl teisme įrodyti vairuotojo girtumo nepavyko.

Kraupios avarijos byloje tepajėgta įrodyti, kad E.Jurkus mašiną mieste vairavo 120 km/val. greičiu.

Merginą mirtinai Herkaus Manto ir J.Janonio gatvės sankryžoje sužalojusį automobilį užfiksavo miestą stebinčios vaizdo kameros. Ekspertai pagal įrašo duomenis nustatė, kokiu greičiu važiavo palangiškis.

Nusikaltimas iš neatsargumo?

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už transporto priemonės vairavimą, pažeidus kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles ir jeigu dėl eismo įvykio žuvo žmogus, kaltininkas baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų

"Tačiau esant lengvinančioms aplinkybėms nuo bausmės vidurkio bausmė – mažinama. Vidurkis šiuo atveju yra ketveri metai. Esant dviem lengvinančioms aplinkybėms, bausmė buvo sumažinta 6 mėnesiais", – kalbėjo Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Juozas Sykas.

Lengvinančiomis aplinkybėmis pripažinta tai, kad kaltininkas prisipažino ir gailėjosi dėl įvykio bei iš dalies atlygino turtinę žalą.E.Jurkaus padarytas nusikaltimas teismo buvo vertinamas kaip neatsargus.

"Už neatsargius nusikaltimus gali būti taikomas bausmės atidėjimas", – tikino prokuroras.

Tiesa, J.Sykas pripažino, kad nuosprendyje nebuvo taikyta specialioji priemonė – uždrausti E.Jurkui vairuoti automobilį. Nes kol kas vyras turi teisę, baigęs kursus, gauti vairuotojo pažymėjimą.

Pabėgimas – šalutinė aplinkybė

"Jo girtumo mes neįrodėme, o pabėgimas iš avarijos vietos nėra traktuojamas, kaip nusikaltimą kvalifikuojantis požymis. Jis vertinamas kaip šalutinė aplinkybė. 2010 m. Seime buvo siūlomas įstatymo projektas, kuriuo pabėgimas iš eismo įvykio būtų įtrauktas į Baudžiamojo kodekso straipsnius, tačiau projektas taip ir liko nepriimtas", – tikino prokuroras.

Bausmės terminui neturėjo įtakos net faktas, jog vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos.

"Už tai, kad pasišalino iš įvykio vietos, už tai, kad vairavo neturėdamas teisės vairuoti, neturėdamas civilinės atsakomybės draudimo jis buvo nubaustas administracine tvarka, kadangi šie pažeidimai tiesioginės įtakos eismo įvykiui neturėjo", – aiškino J.Sykas.

Žuvusios 22 metų A.Dirgėlaitės tetai, kuri teismui buvo pateikusi 150 tūkst. litų neturtinės žalos ieškinį, priteista 15 tūkst. litų.

"Lėkdamas tokiu greičiu užmušė žmogų, o gavo lygtinę bausmę. Nesąmonė. Juk žuvo žmogus, mano dukterėčia. Skųsiu būtinai, neturi toks žmogus būti laisvėje. Netenkina manęs toks sprendimas", – piktinosi A.Dirgėlaitės teta Janina Sauserienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bet kas idomiausia

bet kas idomiausia portretas
Lietuvoje,teisejas priemes toki sprendima,nesulaukia jokiu sankciju uz tai.Tai ka,tuli lietuviai,kas galetu atsakyti,yra Lietuvoje teisingumas ar tai tik jo imitacija?

apstulbes

apstulbes portretas
Korupcija ir dar karta korupcija,toks prokuroras turi buti isaiskintas panaudojant specialias technines priemones ir pasodintas5. Tai nusizengimas ne tik teises istatymu raidei,bet ir zmogiskumui ir kiekvienam lietuvos pilieciui aisku,kad tai korupcija.,bet auksciausiem salies pareigunam taip ir neaiskuniekas. Baisi salis.

To-Mantas K.

To-Mantas K. portretas
Tu turbūt vaikystėj nuo šėpos nukritai.Jeigu nepastebėjo kad užmušė žmogų tai turėjo būti girtas kaip tapkė-drabadan,parodyk bent vieną kuris padaręs tokią avariją neišsigąstų ir nepasimestų,bet bėga tik mižniai.Žinau ne vieną atvejį kai vairuotojas aikštelėj stumdamas mašiną atbulas truputį baksteli kitai ir to net nepastebėjas nuvažiuoja.Prisistato policija ir su tuo žmogeliu trumpa kalba,pabėgai iš įvykio vietos vadinasi buvai girtas,finalas tūkstantinės baudos ir teisių atėmimas.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių