Latvės palaikų istorija: kaip moteris, ketinusi vykti į Olandiją, atsidurė pajūryje?

Mįslingos prieš ketverius metus dingusios ir Lietuvos pajūryje rastos jaunos latvės žūties istorijos tyrimas dėl karantino nesustojo. Pareigūnai iki koronaviruso protrūkio spėjo susitikti su kolegomis iš kaimyninės šalies ir išsprendė tarptautinio bendradarbiavimo formalumus.

Rado atokioje vietoje

Dienraštis jau rašė, kad Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai tiria 32 metų Latvijos pilietės mirties aplinkybes.

Šių metų vasario 9 d. toli nuo pagrindinių kelių, šalia Plazės ežero, miške prie Šaipių kaimo vaikštinėjęs žmogus pamatė krūvelę skudurų.

Priėjęs arčiau žmogus atkreipė dėmesį, kad tarp drabužių styro kaulai, buvo aišku, kad tai – žmogaus palaikai.

Ši vieta yra greta gamtosaugininkų akylai saugomo rezervato, kurį lankyti draudžiama.

Atvažiuoti automobiliais į šią vietą itin sudėtinga, netoliese yra tik pėsčiųjų ir dviratininkų takas, kuriuo iš Karklės galima pasiekti Palangą.

Pasigedo skeleto dalių

Iškviesti Klaipėdos rajono policininkai apžiūrėjo įvykio vietą, surinko plikus kaulus, o neblogai išlikusio drabužio kišenėje rado Latvijos Respublikos asmens tapatybės kortelę, iš kurios aiškėjo, kad palaikai gali būti 1987 m. gimusios Latvijos pilietės, gyvenusios Daugpilio nuovadai priklausančioje teritorijoje.

Daugpilis yra toliausiai nuo Klaipėdos nutolęs Latvijos miestas.

Netrukus sužinota, kad ši moteris jau ketverius metus Latvijoje yra ieškoma kaip dingusi be žinios, o prieš pusantrų metų net buvo paskelbta tarptautinė jos paieška.

Netrukus Klaipėdos rajono pareigūnai tyrimą perdavė smurtinius nusikaltimus visoje Klaipėdos apskrityje tiriantiems kolegoms.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo – minkštieji palaikų audiniai neišliko.

Pareigūnai ekspertams pateikė ne visus skeleto kaulus, trūko smulkiųjų visų galūnių kaulų, dalies šonkaulių bei stuburo slankstelių.

Beveik neabejojama, kad miško žvėrys apgraužė kūną ir ištampė lengviausiai atskiriamas galūnes.

Uostamiesčio teismo medicinos ekspertų ištyrinėti palaikai išsiųsti į Vilnių.

Ten dirbantys specialistai bandys atlikti DNR tyrimą ir dar detaliau ištirti jiems pateiktus griaučius. Bandoma sužinoti, ar moteris patyrė smurtą, kurio pėdsakai galėjo palikti žymių ant jos kaulų.

Byla neatrodė ypatinga

Pradėję tyrimą uostamiesčio pareigūnai susidūrė su teisiniais niuansais – tiesiogiai bendrauti su latvių policininkais jie negalėjo, būtina išlaikyti tam tikras, netrumpai trunkančias procedūras.

Todėl dar prieš koronaviruso proveržį klaipėdiečiams ir Daugpilio policininkams teko skristi į Hagą ir ten sudaryti tarptautinę tyrimo grupę.

Nors susitikimas įvyko prieš pat paskelbiant karantiną ir taip privertė jame dalyvavusius pareigūnus laikytis keisti veiksmų pobūdį, jo reikšmė yra neabejotina.

Policininkams atsivėrė galimybės tyrinėti latvės bendravimą virtualioje erdvėje ir tiesiogiai bendrauti su Latvijos policininkais.

Netrukus iš kaimyninės šalies tikimasi gauti dingusiosios paieškos bylą.

Apmaudu, kad pačioje pradžioje, kai moteris dingo, nesiimta aktyvių jos paieškos veiksmų. Tada manyta, kad ji tiesiog išvažiavo į užsienį, palikusi namuose sutuoktinį ir mažą vaiką.

Situacija neatrodė dramatiška, manyta, kad dingti ir nebesusisiekti su šeimos nariais buvo pačios Daugpilyje gyvenusios moters apsisprendimas.

Kameros fiksavo Kaune

Panašių bylų nemažai pradeda ir mūsų šalies pareigūnai, dažniausiai spėjimas, kad žmogus yra gyvas ir sveikas, gana greitai pasitvirtina.

Kaip aiškėja, latvės atvejis yra kitoks. Jos palaikai rasti tais pačiais rūbais, kuriais vilkėdama ji išvyko iš namų, tai leidžia manyti, kad moterį mirtis ištiko netrukus po to, kai ji dingo.

Dabar turimomis žiniomis, latvė atvyko į Kauną. Šio miesto vaizdo kamerų įrašai ją užfiksavo keliose laikinosios sostinės vietose.

Patikrinę, ar moteris išvyko iš Lietuvos į užsienį lėktuvu ar keltu, policininkai sužinojo, kad jos vardu nebuvo nupirktas jokios visuomeninio transporto priemonės bilietas.

Spėliota, kad ji galėjo išvažiuoti pakeleivinga mašina.

Galimos visos versijos

Jauna latvė, ketinusi vykti tikriausiai į Olandiją, kažkodėl atsidūrė Lietuvos pajūryje.

Jos sutuoktinis jau gyvena su kita moterimi, augina ir bendrą atžalą, ir santuokoje su dingusiąja gimusį vaiką.

Panašu, kad vyras buvo tikras, jog žmona jį paprasčiausiai metė.

Ar nelaimėlės sutuoktinis yra nuoširdus kalbėdamas apie jį esą be įspėjimo palikusią žmoną, ar moteris turėjo pažįstamų Lietuvoje, kurie galėjo dėl kažkokios priežasties ją nuskriausti, dar tiriama.

Šias, kaip ir daug kitų versijų teks aiškintis, ieškoti galimybės jas patvirtinti arba paneigti.

Kol kas mažiausiai tikėtina, kad užsienietė tiesiog vaikštinėjo Lietuvos pajūrio takais, pavargo ir nežinia dėl ko mirė sunkiai prieinamame miške. Veikiausiai reali šios moters žūties istorija – gerokai šiurpesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Geriausiai patiko kad vyras gyvena su kita ir dar vaika pasidare..tai gal jis ir buvo priezastis jos dingimo nes normalus zmogus nezinantis kur yra antra puse neprades gyventi su kitu ir dar vaikus gimdyt reiskia jis buvo uztikrintas kad jos neragyvos gerai pakratyt ir prisipazins..

Oxikas

Oxikas portretas
O gal kauluose liko prievartavimo narkotiko-oksiko pėdsakų? Tada viskas daug paprasčiau.

tomas

tomas portretas
O prie palaikų pinigėlių ar nerasta? Tikriausiai turėjo atitinkamą kiekį kelionei į užsienį, o apie tai kažkas žinojo ar numanė. Tai ir palydėjo ... į amžinybę.Patyrę sekliai suras galus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių