Klaipėdoje degė renovuojamas darželis: gaisrą sukėlė laužą užkūrę benamiai

Klaipėdos centre esančiame renovuojamame darželyje benamių sukurtą laužą pastebėjo praeivis. Jis iškvietė ugniagesius ir taip išgelbėjo vienam vyrui gyvybę.

Pamatė praeivis

Liepų gatvėje, greta Skulptūrų parko, jau kuris laikas darželyje-lopšelyje "Svirpliukas" neklega vaikų balsai.

Pastatas atnaujinamas, čia vyksta renovacija. Kadangi statinys kol kas tuščias, benamiai čia sau rado priebėgą.

Antradienį vakare, prieš 20 val., pro šalį ėjęs žmogus pamatė pastato antrame aukšte liepsną ir paskambino pagalbos telefonu.

Reaguodami į pranešimą ugniagesiai veikė pagal specialų algoritmą ir į įvykio vietą atskubėjo šešiais automobiliais. Tai buvo keturios autocisternos, gelbėtojų mašina su ištraukiamomis kopėčiomis ir operacijų vadovo automobilis.

Pasirodo, antrame namo aukšte šildėsi du benamiai, iš statybinių atliekų susikrovę laužą. Vienas jų, pamatęs didžiules gaisrines mašinas su įjungtais švyturėliais, suskubo gesinti ugnį.

Prisikvėpavo nuodų

Vyras bandė bėgti, bet buvo sustabdytas.

Jo draugas nejudėjo. Spėjama, kad arti laužo gulėjęs benamis prisikvėpavo nuodingų medžiagų, kuriomis buvo impregnuotos į laužą sumestos statybinės atliekos bei apšildymo plokščių nuolaužos.

Nemažai uostamiesčio benamių atsisako jiems siūlomų paslaugų.

Vyras buvo be sąmonės, bet kvėpavo. Ugniagesiai jį išnešė iš pastato ir įkėlė į medikų automobilį. Greitosios medicinos pagalbos ekipažas nukentėjusįjį skubiai išgabeno į ligoninę.

Trečiadienį ryte policijos komisariato budėtojai pranešė, kad vyras išgyveno.

Ugniagesiai įsitikino, kad laužas nebedega, ir grįžo į savo būstinę. Pareigūnai išsiaiškino, kad nukentėjęs benamis yra 50 metų.

Į nakvynės namus nenori

"Tai yra sena socialinė problema. Ugniagesiai bendradarbiauja su nakvynės namų administracija ir kitomis socialinėmis įstaigomis. Nemažai uostamiesčio benamių atsisako jiems siūlomų paslaugų, ateina pavalgyti jau pagaminto maisto, bet nakvynės namuose prisiglausti nenori. Pastebime, kad pastaraisiais metais mieste gerokai sumažėjo benamių. Anksčiau kiekvieną žiemą keli tokie asmenys žūdavo gaisruose, o ir gaisrų kildavo dešimtys. Šiemet Klaipėdoje apleistuose pastatuose buvo kilę keturi gaisrai. Gal tai lemia ir faktas, kad gerokai pasikeitė negyvenamų statinių priežiūra, daugelis jų benamiams tapo neprieinami. Darželis Liepų gatvėje nepriskirtinas prie tokių, tiesiog benamiai rado landą į tvarkomą statinį", – kalbėjo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė.

Kasmet rudenį ir žiemą ugniagesiai patikrina apleistus pastatus. Tokios patikros vykdomos vakarais, kai benamiai ruošiasi miegoti. Pastebėta, kad benamių kartos keičiasi. Tikrintojai nebesutinka prieš kelerius metus pastogės ieškojusių ir neretai gaisrus sukeldavusių asmenų, bet aptinka kitus, kur kas jaunesnius.

Darželis Liepų gatvėje atrodo liūdnai. Panašu, kad dienomis darbininkai stengiasi jį atnaujinti, o sutemus jis siaubiamas vandalų ir benamių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių