Žardės tvenkinyje aptiktoms nugaišusioms gulbėms paukščių gripas nepatvirtintas

Prieš savaitę Žardės tvenkinyje rastos dvi ledo sukaustytos gulbės užminė mįslę Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Tačiau atlikus tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute paaiškėjo, kad paukščių gripo tikimybė – atmesta.

Pasak VMVT Klaipėdos departamento Vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Anitos Čilvinienės, paukščių mirties priežastis nežinoma.

"Tačiau paukščių gripas nenustatytas. Šiuo metu daugiau iškvietimų nėra. Gulbės yra ištirtos, atsakymai dėl jų – neigiami. Mirties priežasčių nenustatinėjame. Siuntėme konkrečiai dėl paukščių gripo, daugiau tyrimų joms neatliko", – teigė A.Čilvinienė.

Praėjusią savaitę dvi įšalusias gulbes pastebėjo pro šalį ėjęs asmuo. Apie įvykį jis nusprendė pranešti atsakingoms instancijoms.

Atvykusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado ne vieną, o dvi nugaišusias gulbes.

Kadangi viena jų buvo arčiau kranto, tarnybos darbuotojai ją ištraukė greitai, o dėl kitos į pagalbą pasitelkė ugniagesių komandą.

Abi gulbės buvo išsiųstos tyrimams į laboratoriją.

Pernai gruodžio gale uostamiestyje buvo ištirta 14 nugaišusių paukščių mėginių. Nustatyta, kad dvi gulbės prie Žardės tvenkinio ir viena Kopgalyje, uosto akvatorijoje nugaišo būtent dėl paukščių gripo.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento vadovas Antanas Bauža tąkart patikino, kad paukščių gripą nešioja būtent laukiniai sparnuočiai.

"Naminiai paukščiai serga šia liga, jie gali užsikrėsti nuo laukinių. Jei tokį nugaišusį paukštį apgrauš šuo ar katė, ji pati nesusirgs, bet gali ligą parnešti namo ir perduoti kanarėlėms ar kitiems naminiams sparnuočiams. Visada patariame žmonėms neliesti jokių gaišenų, o jei jau liečiame, būtinai mūvėti pirštines, paskui rankas plauti ir dezinfekuoti. Gruodį mūsų nustatytas virusas – nepavojingas žmonėms, bet kas žino, kas gali atsitikti po didelio kontakto. Juk ir COVID-19 ir SARS virusai žmonėms perėjo nuo gyvūnų. Esant tam tikroms sąlygoms, patekę į žmogaus organizmą per labai artimą kontaktą, kaip tai buvo Azijos šalyse, gali užkrėsti ir žmones", – paaiškino A.Bauža.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Amerikietis

Amerikietis portretas
Mirusioms, o ne nugaišusioms. Argi dar ne laikas atsikratyti šlykščiaus slaviško polinkio niekinti, žeminti gyvūnus? Jokios jokios civilizuotos tautos kalboje žodžių gaišti, dvėsti, stipti, ėsti nėra. Nes nėra poreikio niekinti gyvūnų.

Taigi gerbiamieji

Taigi gerbiamieji portretas
REIKEJO ATLIKT TESTA DEL COVID-19. VARGSELES BUVO NESKIEPYTOS TODEL IR NUGAISO. Dabar tokios ligos kaip gripas jau beveik nera, tad tikriausia jos yra viruso deltos ar kito covid-19 platintojos

Anonimas

Anonimas portretas
ech jūs žurnašliuchos. netaip parašėt antraštę. reikėjo rašyti "nepasiskiepijusios gulbės nugaišo..."
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių