Žaliųjų atliekų sezonas prasidėjo: ką verta žinoti?

  • Teksto dydis:

Nors pavasaris šiemet vėluoja, soduose ir sodybose darbai jau prasidėjo. Genimos medžių ir krūmokšnių šakos, tvarkomi žolynai, surenkami pernykščiai lapai. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija primena, kad nuo balandžio 1 d. žaliosios atliekos iš klaipėdiečių surenkamos vieną kartą per savaitę, o 2023 m. įsigaliojo keletas žaliųjų atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimų.

Šakos – tik į didmaišius ar specialius konteinerius

Vienas iš svarbiausių pokyčių, jog nugenėtų medžių ir krūmų šakų nebeleidžiama palikti palaidų šalia konteinerių. Nors daugelį metų buvo įprasta, kad iki 1 m ilgio šakas klaipėdiečiai galėjo krauti prie konteinerių, ši tvarka nepasiteisino ir yra pakeista. Nuo šiol dėl šakų surinkimo daugiabučių namų bendrijos ar administratoriai turėtų kreiptis į KRATC (tel. (8 46) 390 781; kokybe@kratc.lt) ir užsisakyti didmaišį ar specialų laikiną konteinerį žaliosioms atliekoms sukrauti.

Didmaišiai ir konteineriai suteikiami nemokamai, bet išlieka reikalavimas, kad medžių ar krūmų šakos turi būti susmulkintos ne ilgesnėmis nei 1 m dalimis ir tik tada sukrautos į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerius.

Taip pat Klaipėdos gyventojai ar daugiabučių gyvenamųjų namų atstovai gali savarankiškai patys šias atliekas atvežti ir nemokamai atiduoti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę (Kaukėnų g. 21, Glaudėnų kaimas, tel. (8 633) 25 887).

Lapai – į maišus arba konteinerius

Kaip ir anksčiau, sugrėbtus medžių ir krūmų lapus, nupjautą žolę klaipėdiečiai gali sudėti į savo maišus (rekomenduotina – žalios spalvos) ir tvarkingai palikti juos prie konteinerių dieną prieš šių atliekų išvežimą (grafikai skelbiami https://kratc.lt/lt/klaipeda/atlieku-surinkimo-tvarka-grafikai/).

Individualių valdų savininkai žaliųjų atliekų ir termiškai neapdorotų maisto atliekų (šviežių daržovių ar vaisių) surinkimui iš KRATC gali nemokamai gauti žaliųjų atliekų surinkimo konteinerį. Tačiau jei į jį netelpa visos žaliosios atliekos, leidžiama žalienas supakuoti į maišą ir tvarkingai palikti šalia konteinerio, kai žaliosios atliekos yra surenkamos pagal grafiką. Konteinerį užsisakyti galima tel. (8 46) 39 07 81 arba elektroniniu paštu kokybe@kratc.lt.

Dar vienas aplinkosaugininkų prašymas, kad žaliąsias atliekas, kurias gyventojai išmeta į joms skirtus konteinerius, būtų palaidos, nesupakuotos į plastikinius ar tekstilinius maišus.

„Kai į rūšiavimo aikštelę lapai ar žolė atvežami maišuose, mūsų darbuotojai juos suplėšo ir išrūšiuoja. Bet kai žaliosios atliekos patenka į konteinerį, kuris surenkamas mašinomis, žalienos susimaišo su pakuotėmis, jas sudėtinga pastebėti ir ištraukti. Todėl, jei norime sumažinti plastiko taršą gamtoje, turime pasistengti žaliąsias atliekas rūšiuoti tvarkingai, išmesti jas palaidas“, – kvietė Gediminas Sendrius, KRATC ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Mikas

To Mikas portretas
Nudažyti žaliai

Mikas

Mikas portretas
O ką daryti jei atliekos melynos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių