Žaliųjų atliekų sezonas Klaipėdoje: kur dėti, kaip tvarkyti ir išvengti baudų?

  • Teksto dydis:

Pavasarėjant dažnas klaipėdietis skuba pasinerti į aplinkos tvarkymo darbus. Gyventojai genėja medžius, grėbia pernykštę žolę, renka po rudens užsilikusias sodo bei daržo atliekas. Po šaltojo sezono tokie darbai tampa tikra atgaiva. Prasidedant sezonui atliekų surinkimo ekspertai primena, kad Klaipėdoje tvarkyti žaliąsias atliekas – paprasta, tačiau reikia paisyti kelių taisyklių.

1 taisyklė. 

Pažinti žaliųjų atliekų rūšis

Norint tvarkingai rūšiuoti susidariusias žaliąsias atliekas, visų pirma svarbu žinoti, kokios jos gali būti. „Ecoservice Klaipėda“ generalinis direktorius Laimonas Žemaitis klaipėdiečiams primena, kad žaliosios atliekos – tai šakos, lapai, žolė, piktžolės, gėlės. Renkant būtent tokias atliekas iš gyventojų, pastebima, kad jos dažnai išmetamos kartu su buitinėmis, pakuočių atliekomis. Būtent tokios klaidos teisingai išrūšiuotas žaliąsias atliekas padaro netinkamomis kompostuoti, todėl jas vertėtų tvarkyti itin atsakingai.

2 taisyklė. 

Žaliąsias atliekas rūšiuoti atsakingai

Žinant, kokios atliekos yra žaliosios, o kokios – ne, taip pat svarbu jas tvarkingai ir atsakingai paruošti surinkimui bei išvežimui. Pavyzdžiui, ekspertas pastebi, kad per medžių genėjimo piką prie buitinių atliekų konteinerių tradiciškai atsiranda kalnai netinkamai sutvarkytų didžiulių šakų. Tam, kad šakos būtų išvežtos laiku, o konteineriai – neapkrauti, L.Žemaitis primena, kad šakas reikia ne tik nukirsti nuo medžių, bet jas ir pasmulkinti: „Klaipėdos miesto atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, kad po medžių, krūmų genėjimo yra labai svarbu šakas susmulkinti ne ilgesnėmis nei 1 metro dalimis ir jas tvarkingai sudėti į maišus bei palikti prie buitinių atliekų konteinerių. Natūralu, kad po tokių darbų lieka ir lapų, todėl juos taip pat bus svarbu tvarkingai sukrauti į maišus.“ 

Tiesa, netrukus taisyklės keisis ir individualių namų gyventojams bus pristatyti žaliųjų atliekų konteineriai, o daugiabučiuose gyvenantys klaipėdiečiai galės naudotis bendraisiais žaliųjų atliekų konteineriais, kurie bus įrengti prie pusiau požeminių konteinerių.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad labai dažnai viena netvarkingai palikta šakų krūva pradeda grandininę reakciją ir ten pat sunešamos ir didžiosios ar statybinės atliekos. Tokio nelegalaus sąvartyno tvarkymas reikalauja daug laiko bei lėšų. Atsakingas žaliųjų atliekų rūšiavimas padeda klaipėdiečiams ne tik palaikyti švaresnę ir gražesnę aplinką. Taip pat gyventojai, tokias atliekas rūšiuodami tvarkingai, išvengia ir 600 eurų siekiančių baudų už taisyklių nesilaikymą.

3 taisyklė. 

Pasinaudoti galimybėmis žaliąsias atliekas rūšiuoti kitaip

Kai įsigalios naujosios žaliųjų atliekų tvarkymo taisyklės Klaipėdoje, gyventojai galės rinktis sau patogiausią būdą tokias atliekas rūšiuoti. Pavyzdžiui, bus galimybių mesti į specialius konteinerius arba tiesiog savo valdose jas kompostuoti ir po to tręšti juodžemį. Tam Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) suteikia 900 litrų talpos kompostinę, kurią galima pasiimti vienoje iš trijų didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių. Galiausiai, jeigu žaliosios atliekos susidaro labai retai ir kompostas bei konteineris yra netinkamos alternatyvos, Klaipėdos gyventojai žaliąsias atliekas gali nemokamai pristatyti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę.

4 taisyklė. 

Pasidomėti žaliųjų atliekų surinkimu

Klaipėdoje žaliosios atliekos nemokamai surenkamos tik tos, kurios susidarė buityje – individualiose valdose ir daugiabučių gyventojų gyvenamojoje aplinkoje. Pavyzdžiui, po darbų įvairiose teritorijose ir parkuose susidariusios žaliosios atliekos nėra tvarkomos iš rinkliavos mokėtojų lėšų, todėl svarbu, kad įmonės, gavusios leidimą tvarkyti bendrąsias miesto erdves, atskirai pasirūpintų ir susidariusių žaliųjų atliekų sutvarkymu.

„Tiesa, būna mėnesių ar savaičių, kai žaliųjų atliekų prisikaupia gerokai daugiau nei įprastai, todėl tokiu atveju galima paprašyti KRATC laikinai pastatyti specialų, didesnį konteinerį šioms atliekoms. Sezono metu konteineris yra pastatomas ir išvežamas nemokamai, tačiau gyventojai turi pasirūpinti ir būti atsakingi, kad į jį nebūtų primesta kitų, kompostavimui netinkamų, atliekų“, – pataria L.Žemaitis. 

„Ecoservice Klaipėda“ atstovo teigimu, žaliosios atliekos Klaipėdoje surenkamos apvažiavimo būdu ne rečiau nei vieną kartą per savaitę. Norint, kad atliekos būtų tvarkomos operatyviau ir efektyviau, gyventojai skatinami tokių atliekų maišus surinkėjams perduoti būtent atliekų surinkimo dieną arba, jeigu nėra žaliųjų atliekų konteinerio, iš vakaro jas tvarkingai palikti prie mišrių komunalinių atliekų konteinerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hahaha

Hahaha portretas
O kaip gerai pats dirbi ir pats dar uzmoki,juokas ,o kompostą surinkit nes turite pelno ji pardave

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Žemaičiai viską daro apgalvotai ir primatuotai;-DEDA SKERSĄ ANT TAISYKLIŲ IŠVENGDAMI BAUDŲ.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių