Virusas turizmo Klaipėdoje nesunaikino: sezonas geresnis, nei tikėtasi

Turizmo sezonas dar nesibaigė, bet jau galima konstatuoti: nors jis buvo nekoks, bet geresnis, nei tikėtasi. Vienas patraukliausių šalies miestų Klaipėda vilioja keliautojus ne tik pajūrio teikiamais malonumais.

Prognozės buvo prastos

Kalba apie šių metų turizmo sezoną Klaipėdoje nėra labai linksma, kelis mėnesius atostogos ir kelionės buvo sustojusios.

Per pusę metų Klaipėdos viešbučiuose apsistojo 45 tūkst. žmonių, tai 58 proc. mažiau nei ankstesniais metais tuo pačiu laiku. Paradoksalu, bet nakvynių skaičius sumažėjo tik 17 proc.

Galbūt tokius rodiklius lėmė ir tai, kad keturi miesto viešbučiai apgyvendino izoliuotis per karantiną privalėjusius asmenis.

Prognozės kovo ir balandžio mėnesiais buvo kur kas blogesnės, manyta, kad viešbučiai visai neatsidarys, bet pesimistinės nuojautos nepasitvirtino.

Liepą ir rugpjūtį Klaipėdos viešbučiai buvo užimti nuo 50 iki 85 proc. Ypač daug žmonių plūstelėdavo į uostamiesčio viešbučius savaitgaliais, kai kurortų apgyvendinimo sektorius buvo perpildytas.

Laineriai neužsuko

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre apsilankė apie 10 tūkst. žmonių, pernai jų čia pabuvojo apie 39 tūkst.

Ankstesniais metais apie pusę visų Klaipėdą aplankančių turistų sudarydavo kruizinių laivų keleiviai. Šiemet nesulaukta nė vieno lainerio.

Turima vilčių, kad kiti metai bus geresni ir bent 20 iš registruotų 50 kruizų užsuks į Klaipėdos uostą.

"Kruizinės kompanijos dabar išgyvena sunkiausią metą. Žinome, kad dalis jų bankrutuoja, laivai pjaustomi, – atviravo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė. – Kova už kiekvieną laivą, įplaukiantį į mūsų uostą, prasideda iš naujo."

Ragino pažinti kraštą

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras išnaudojo karantino laikotarpį atnaujinti savo interneto svetainę, įdiegė jame daugiau naujovių, padedančių besidomintiesiems Klaipėda įvairiau pažinti miestą.

Atostogaujantiems kraštiečiams pajūrio regione pristatyta ne viena nauja pramoga.

"Nepatogi ir nemaloni šių metų situacija tapo puikia dingstimi lietuviams pažinti savo pačių kraštą: pailsėti prie savo jūros, pamatyti savo senamiesčius, išgirsti istorijų apie savo miestą bei šalį", – įžvalgomis dalijosi R. Savickienė.

Keliautojai buvo kviečiami suverti Pajūrio krašto pažinimo kelio apyrankę-talismaną, keliauti Vėtrungių keliu, dalyvauti išskirtinėse teatralizuotose ekskursijose po miesto gatves, aktyviai sportuoti gamtoje bei mėgautis Klaipėdos paplūdimiais.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vylėsi, kad miestą ir pajūrio kraštą šiemet iš naujo atrado tie lietuviai, kurie atostogas iki šiol leisdavo užsienio kurortuose. Meras įsitikinęs, kad Klaipėdoje bei visame pajūrio krašte yra ką veikti ir rudenį, ir žiemą.

Vilios technologijomis

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras parengė naujovių, kurios turėtų sudominti ne tik atvykėlius, bet ir čia gyvenančius klaipėdiečius.

Visai netrukus, spalio mėnesį, bus įgarsintos aštuonios ryškiausios Klaipėdos skulptūros. Panaudojus savo išmanųjį telefoną, su įdiegta QR kodo skaitymo programa bus galima daugiau sužinoti apie šias skulptūras, jų kūrėjus ir istoriją. Informaciją bus pateikta lietuvių, vokiečių ir anglų kalbomis.

Tokiu pat būdu bus galima išgirsti dainą apie Anikę iš Taravos.

Vilniuje ir Kaune įrengtuose ekranuose šiuo metu demonstruojami trumpi Klaipėdą ir pajūrį reklamuojantys filmukai. Jie bus parodyti 71 500 kartų.

Tikimasi, kad jie paragins daugiau žmonių aplankyti uostamiestį ir šaltuoju metų laiku. Juk niekur kitur nėra tokių saulėlydžių, galimybės pajusti stichiją, pasivaikščioti pajūriu.

Panašiais filmukais, kurie rodomi socialiniuose tinkluose, šiemet imta pasakoti apie mūsų paplūdimius ir poilsį juose.

Siekdami, kad ekskursijų dalyviai išgirstų kiekvieną gido žodį, turizmo informacijos centras įsigijo audioaparatūrą.

Kviečia į ekskursijas

Nors Pasaulinė turizmo diena minima rugsėjo 27-ąją, klaipėdiečiai ir svečiai kviečiami į nemokamus renginius jau nuo šiandien.

Iš anksto užsiregistravę jie galės pasirinkti 10 nemokamų teatralizuotų ekskursijų "Vienos Klaipėdos gatvės istorija".

Grupę vienoje ekskursijoje gali sudaryti ne daugiau 30 žmonių, o kai kuriose galės dalyvauti tik 15 asmenų. Ekskursijų dalyviams patariama atsinešti savo ausines.

Informacija apie šių ekskursijų temas, laiką ir vietas skelbiama Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro tinklalapyje.

Per vieną ekskursijų smalsuoliai turės unikalią galimybę apsilankyti Jono kalnelio poternoje, kurią apžiūrėti turėjo progą tik keli uostamiesčio gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių