Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktoriaus alga – didesnė už ministro

Uostamiesčio taryba šiandien turėtų svarstyti savivaldybės viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" veiklos ataskaitą. Iki tol jos turinys kruopščiai narstytas keliuose miesto komitetuose, kur sukėlė nemažą šurmulį ir politikų nuostabą dėl šios įstaigos vadovo Romando Žiubrio atlyginimo, kuris didesnis už miesto mero ar net ministro algą.

Skaičiai paliko be žado

Viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" veiklos ataskaitoje, kuri bus svarstoma miesto tarybos posėdyje, nurodoma, kad pernai šios įstaigos direktoriaus bazinė alga siekė 36,3 tūkst. eurų, plius priemokos – 9 947 eurai, dar – priedai – 6 031 euro bei atostoginiai – 4 352 eurai.

Iš viso "Klaipėdos šventės" direktoriaus atlygis pernai siekė 56,7 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

"Mano alga yra nustatoma, pagal patvirtintą tvarką, kuri galioja visoms savivaldybės viešosioms įstaigoms. Įstaiga yra vertinama pagal kriterijų lentelę, atsižvelgiant į vykdomą veiklą, į apyvartą, į darbuotojų skaičių. Ir taip nustatoma atlyginimo pastovioji dalis. Yra tam tikros žirklės. Kiekvienais metais įstaiga yra iš naujo vertinama. Aš tų pinigų negaunu avansu, aš juos gaunu už jau atliktus darbus. Kasmet įstaigos pajamos didėja, veiklų daugėja, natūralu, jog įstaigos vadovui ir darbuotojams turi būti atlyginama už tai, kad jie imasi papildomų veiklų", – teigė R.Žiubrys.

Sulaikė: kol kas dar nenuspręsta, kokia šiais metais bus Jūros šventė ir ar ji iš viso bus, todėl "Klaipėdos šventėms" 50 proc. avansas (141 tūkst. eurų), kaip numatyta, kol kas nėra pervestas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Klaipėdos šventės" veiklos ataskaitos duomenimis, 2013 metais, kai R.Žiubrys atėjo dirbti įstaigos vadovu, per metus jo atlyginimas siekė 22,1 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

Po trejų metų, 2016-aisiais, jau – 29,3 tūkst. eurų, 2017 metais – 40,2 tūkst., 2018 metais – 46,3 tūkst. eurų, o pernai jau – beveik 57 tūkst. eurų, per mėnesį – daugiau nei 4,7 tūkst. eurų.

Tai yra maždaug 100 eurų daugiau nei 2019 m. uždirbo Klaipėdos meras, ir daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu uždirbo 9 iš trylikos šios Vyriausybės ministrų.

Nesuprantama atlygio logika

Uostamiesčio savivaldybė yra "Klaipėdos švenčių" steigėja. Ši įstaiga mieste organizuoja renginius tiek vasarą, tiek žiemą, į juos pritraukia daug svečių ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Miesto tarybos narė Nina Puteikienė, dirbanti Lietuvos jūrų muziejuje, pripažino, kad ne kartą teko dirbti su "Klaipėdos šventės" darbuotojais ir pabrėžė, kad tai yra profesionalai, tikrai išmanantys savo darbą.

Nesuprantu šitos logikos ne tik mieste ar savivaldoje, nesuprantu šitos logikos ir valstybėje, kai šiuo atveju įstaigų ar institucijų vadovai uždirba daugiau nei meras ar vicemerai.

"Tiesa, jų sukuriami produktai ne visada būna vienodos vertės – kartais pavyksta, kartais ne. Bet kalba ne apie tai, o kaip visa tai atrodo bendrame Klaipėdos ekonominiame kontekste. Nemanyčiau, kad Žvejų rūmai sukuria menkesnę kultūrinę vertę miestui. Jie dirba pietinėje miesto dalyje, ten vyksta visai kiti renginiai, dirba ištisus metus, bet jų atlyginimų vidurkis, lyginant su "Klaipėdos šventėmis", yra perpus mažesnis. Nemanau, kad taip turėtų būti", – pastebėjo N.Puteikienė.

Politikė pabrėžė, kad ši neteisybė bado akis, tačiau daugumai tarybos narių kažkodėl tai neužkliūva.

"Nesuprantu šitos logikos ne tik mieste ar savivaldoje, nesuprantu šitos logikos ir valstybėje, kai šiuo atveju įstaigų ar institucijų vadovai uždirba daugiau nei meras ar vicemerai. Nes miesto vadovo atsakomybė visada yra didesnė nei konkrečios įstaigos, juolab tokios, kaip, pavyzdžiui, "Klaipėda ID", kuri užsiima, nežinau kuo, arba, kaip "Klaipėdos šventės" – švenčių rengimu", – pastebėjo N.Puteikienė.

Nina Puteikienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Politikai tikisi atsakymų

Uostamiesčio tarybos narys Andrius Petraitis buvo vienas tų politikų, kuris Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje šią savaitę nepritarė "Klaipėdos šventės" veiklos ataskaitai.

"Pirmiausia, pasirodė, kad įstaigos vadovo atlyginimas labai išpūstas. Tą ir akcentavau. Palyginus su darbo užmokesčiu susijusiomis išlaidomis, direktoriaus atlyginimas buvo 57 tūkst. eurų per metus, kai palyginus su įstaiga "Klaipėda ID", kuri rūpinasi ekonominiu proveržiu, jos direktoriaus alga per metus 40 tūkst. eurų. Skirtumas labai ženklus. Jau nekalbu apie miesto mero algą, kuris rūpinasi viso miesto reikalais", – kalbėjo A.Petraitis.

Ne vienas politikas atkreipė dėmesį, kad karantinas besitęsiant jau pustrečio mėnesio, kultūrinių renginių mieste nėra, tačiau įstaigos "Klaipėdos šventės" darbuotojų algos ir toliau išlieka įspūdingos.

Rekvizitai.lt skelbia, kad vidutinis atlyginimas šioje įstaigoje šių metų balandį buvo 1 697 eurai.

"Labai tikiu, kad į kai kuriuos klausimus tarybos posėdyje šiandien sulauksiu atsakymų. Tikiuosi, kad bus atsisakyta tam tikrų priedų", – vylėsi A.Petraitis.

Jam antrino ir Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis, kuris Kultūros, švietimo ir sporto komitete susilaikė balsuojant dėl "Klaipėdos šventės" 2019 m. veiklos ataskaitos tvirtinimo.

"Mano galva, "Klaipėdos šventės" daro gerą darbą, renginių kokybė aukšta ir gera, bet balsuojant susilaikiau dėl įstaigos vadovo algos. Man tai nėra priimtina. Aš tą klausimą uždaviau, bet man buvo gražiai paaiškinta, kad tai nieko bendra su ataskaita neturi. Be to, man aiškino, kad atlyginimą nustato įstaigos valdyba. O toje valdyboje yra ir pats R.Žiubrys, suprantu, kad svarstant tą klausimą jis nusišalina. Bet mes visi suprantame, kad ne tokia algų nustatymo tvarka turėtų būti", – kalbėjo A.Cesiulis.

Yra trimetė sutartis

Kol kas dar nenuspręsta, kokia šiais metais bus Jūros šventė Klaipėdoje ir ar ji iš viso bus.

Todėl "Klaipėdos šventėms" 50 proc. avansas, kaip numatyta, kol kas nėra pervestas.

"Trimetė sutartis dėl Jūros šventės organizavimo pasirašyta 2018 m. liepos 3 d. su viešąja įstaiga "Klaipėdos šventės". Tačiau dėl COVID-19 situacijos ir ribojimų renginiams taikymo vyksta svarstymai dėl šventės įgyvendinimo galimybių. Bendra sutarties vertė – 273, 9 tūkst. eurų. Avansinis 50 proc. dydžio mokėjimas nėra pervestas", – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Įstaiga rengia projektus, teikia paraiškas tiek miesto, tiek valstybės finansuojamiems projektams, vykdo komercinę veiklą ir gauna paramą.

"Klaipėdos šventės" pernai mieste organizavo Šviesų festivalį, Klaipėdos laivų paradą, Didžiųjų burlaivių regatą, kalėdinius renginius, šiemet – Šviesų festivalį, kitus planus sustabdė karantinas.

Per karantiną – nauji darbuotojai?

"Klaipėdos švenčių" pajamos pernai siekė 1,16 mln. eurų, trečdalis jų sudarė administracinės sąnaudos, 292 tūkst. eurų skirta darbuotojų algoms.

Vidutiniškai įstaigoje dirba 15 žmonių.

Pagal rekvizitai.lt duomenis, šiuo metu yra 19. Iki kovo 29 dienos buvo 16 darbuotojų.

Prasidėjus karantinui, po dviejų savaičių, anot rekvizitai.lt, buvo priimtas vienas darbuotojas, po to dar vienas, pastarasis – balandžio 26 dieną.

Šiame tinklalapyje nurodoma, kad vidutinė įstaigos "Klaipėdos šventės" darbuotojo alga, neatskaičius mokesčių, yra 1 697 eurai.

Šių duomenų, R.Žiubrys nei patvirtino, nei paneigė.

"Rekomendacijos yra neatleidinėti žmonių, ir vyriausybė yra tai aiškiai išsakiusi. Mes esame socialiai atsakinga įmonė ir stengiamės išlaikyti žmonėms darbo vietas. Jei kažkuris projektas bus pasmerktas ir neįvyks, turime kitų projektų ir telksimės į juos. Nesamdysime laikinų darbuotojų, perskirstysime funkcijas ir darbus atlikti patys", – kalbėjo R.Žiubrys.

Dirba žmona ir "švogeris"

Be kitų darbuotojų, R.Žiubrio vadovaujamoje įstaigoje yra įdarbinta ir jo žmona Ieva Žiubrienė.

Jos pareigos – renginių koordinatorė, ji yra atsakinga už piliavietės salės nuomą. Bent jau taip skelbiama įstaigos internetinėje svetainėje.

I.Žiubrienės brolis Petras Jucius taip pat dirba įstaigoje "Klaipėdos šventės".

"Teisinė bazė nedraudžia artimos giminystės susijusiems asmenims dirbti vienoje įstaigoje. Tai nėra jokia blogybė. Blogybė būtų, jei tai nebūtų deklaruota, jei tai būtų slepiama. Aš nuo pat 2013 m. deklaravau šituos santykius, todėl jokio pažeidimo nesu padaręs. Esmė ne giminystės ryšiuose, o žmonių kompetencijose ir gebėjimuose. Ta komanda, kurią aš subūriau, įrodė, ką ji gali. Mes ne tik suvaldėme 2013 metų Jūros šventės krizę, sugebėjome pasiruošti per 5 mėnesius, kai nebuvo jokių rėmėjų, buvo pašlijusi renginio reputacija, Jūros šventė buvo vadinama Alaus švente, o ne miesto reprezentaciniu renginiu. Šios komandos dėka mes pakėlėme renginio kartelę", – tvirtino R.Žiubrys.

I.Žiubrienė "Klaipėdos šventėse" darbuojasi pagal terminuotą darbo sutartį.

Į pareigas ji buvo priimta įstaigai laimėjus konkursą įgyvendinti komercinės veiklos projektą pagal 2015 m. gegužės 7 d. sutartį "Dėl renginių operatoriaus paslaugų, kurioms teikti naudojamas valstybės turtas".

Šiuo metu jos darbas susijęs taip pat su komercinės veiklos projektu pagal savivaldybės materialiojo turto nuomos sutartį.

Renginių koordinatorius pagal steigėjo patvirtintą "Klaipėdos švenčių" organizacinę struktūrą esą tiesiogiai nepavaldus direktoriui.

Nepaisant, kaip R.Žiubrys teigia, kompetentingų darbuotojų komandos, "Klaipėdos šventės" per didžiuosius renginius perka daugybę paslaugų iš fizinių asmenų, kurių personalijos ir laimimi konkursai – atskira tema.

Atskira tema yra ir tai, kad šioje įstaigoje dirba ir asmenų, tam tikrais ryšiais susijusių su miesto politikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

istorinė klaida

istorinė klaida portretas
padaryta kai puteikienė nebuvo išrinkta į merus.Koks miestas būtų švarus dabar.Jokio triukšmo,senamiestis atgimtų.Visos šventės nieko nekainuotų ,nes ninočka su naglu pati šoktų ir dainuotų

Kai ne savi pinigai ar gaila gali būti miesto politikams

 Kai ne savi pinigai ar gaila gali būti miesto politikams portretas
per jūros šventę pasikvieti žemiausio lygio dainininkus taip suekonominį pinigų,jokių vėliavų nebekeli kaip anksčiau ,jokių papuošimų meno dirbiniais ant tilto, kaip anksčiau nebedarai, dar daugiau suekonomini pinigų , nes žinai ,kad vis tiek miestą užpildys minios margaspalvių žmonių ir taip gali pasislėpti ir paslėpti savo neveiklumą už tos minios margumo ir,, suekonomitus,, pinigėlius per mokos fondą gali sušluoti, į savo , savo žmonos ,žmonos brolio kišenes ,nes tu žinai ,kad miesto politikams visai nesvarbu ,kas vyksta Klaipėdoje, gal išskyrus Puteikienę,Petraitį,na ir Cesiulį, o dabar dar lengviai ,niekas po kauke nemato nei veido paraudimo ,nei snaudžiančių politikų ,Valio miestiečiai ,pinigų į biužetą mokėtojai jūs tik pilka banda išlaikanti visus valdininkus ir jų žmonas

Liūdna

Liūdna portretas
o kodėl puolamas žiubrys? kur dar senas "profas", komercijos direktorius su privalomais otkatais, kur kiti komandos nariai prisidurdami iš tų pačių otkatų. Pasikeis valdančioji dauguma, pasikeis neveiklus meras, pasikeis ir gyvenimas Klaipėdoje. Laukiame kada atsibus mero ir jo šeimos sąžinė, kuri seniai supuvusi :(
VISI KOMENTARAI 134

Galerijos

Daugiau straipsnių