Nauja našta vartotojams namus vers sąvartynais?

Aplinkos ministerijos ketinimai nuo 2015-ųjų Lietuvoje įvesti plastikinės bei metalinės taros užstato sistemą esą skurdins vartotojus ir namus vers sąvartynais. Tuo įsitikinę ir klaipėdiečiai, ir kai kurie ekspertai.

Aplinkos ministerijos ketinimai nuo 2015-ųjų Lietuvoje įvesti plastikinės bei metalinės taros užstato sistemą esą skurdins vartotojus ir namus vers sąvartynais. Tuo įsitikinę ir klaipėdiečiai, ir kai kurie ekspertai.

Bute – keliolika maišų

Plastikinę ir metalinę tarą priimti ir grąžinti užstatą bus įpareigotos visos didesnės šalies parduotuvės. Sistema būtų tokia, kokia dabar galioja stiklinei tarai.

Tokie pakeitimai numatomi Aplinkos ministerijos parengtame Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projekte.

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio nuomone, sukūrus sistemą, žmonės bus finansiškai suinteresuoti nešti plastikinius butelius atgal į supirktuvę ar parduotuvę ir tokios rūšies atliekos nebekeliaus į sąvartynus, o bus perdirbamos. Ministro manymu, išloštų visi – ir žmonės, ir gamta, ir verslas.

Tačiau vartotojai jau dabar nusiteikę skeptiškai. Žmonės suvokia, kad įvedus užstatą, plastikinėje ar metalinėje taroje supakuoti produktai brangs.

Prognozuojama, kad nauja sistema vėl skriaus dirbančius ir mokesčius mokančius žmones, esą butai virs sąvartynais – keliolikoje maišų teks kaupti plastikinę, popierinę tarą ir skardines, jau nekalbant apie stiklą.

"Tai bus tik dar vienas uždarbis benamiams, nes dauguma žmonių tikrai nerūšiuos tiek atliekų, o išmes. Valkatos knis atliekų konteinerius ir pridavinės tarą į parduotuves. Tai kam nuo to geriau?" – klausė viešumo nepanorusi klaipėdietė.

Kainuos šimtus milijonų

Teigiama, kad Vakarų Europoje plastikinės taros tvarkymo sistema yra efektyvi. Esą taros užstato sistemą taiko estai, beveik visos Skandinavijos šalys. Tačiau Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas dvejopai vertino šią Aplinkos ministerijos iniciatyvą.

Pasak L.Vilimo, valstybės atstovai norėtų, kad ne tiek daug pakuočių patektų į sąvartynus, o gyventojai būtų suinteresuoti grąžinti tų pakuočių kiek įmanoma daugiau.

"Ką reiškia verslui dar viena tokia prievolė? Šita sistema iš visų pakuočių tvarkymo sistemų yra viena brangiausių. Jos įdiegimas tikrai pareikalaus didelių investicijų, kalbame apie kelis šimtus milijonų litų", – teigė L.Vilimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau senai rušiuojantis

Jau senai rušiuojantis portretas
dabar šiukšlių mafija, kuri visais įmanomais būdais stengsis neatiduoti gyventojams rūšiavimo ir šiukšlių deginimo aferų, visais įmanomais būdais gazdins gyventojus, kad rūšiuoti yra labai sunku ir labai didelis blogis. Rūšiuoju jau kokius gerus septynis metus , net be jokio atlygio. Viskas būtų gerai, jei liberastai specialiai neprigalvotų visokių dalykų, sunkinančių rūšiavimą. O ir išrūšiuotas atliekas dažnai sumaišo, kad po to galėtų išplauti pinigus ant rūšiavimo.

nesuprantu viešumo nepanorusios klaipėietės

nesuprantu viešumo nepanorusios klaipėietės portretas
jeigu tu padla bijai vėšumo tai ir nesirodyk vėšumoje

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Vakaru salyse senai jau visi rusiuoja atliekas,grazina plastikine tara,taip saugoma nors truputi gamta.Lietuviai tik zyzia,jei tvarkos reik laikytis.Kas cia per problema maiseli plastmasiniu buteliu priduoti,juk jie lengvesni uz stikline tara.Nevaloms ir tinginiams jau problema.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių