V. Janušonis pats nesitrauks: KUL nėra išskirtinė ligoninė dėl infekuotų medikų

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį išklausė kritikos lavinos sulaukusį Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytoją Vinsą Janušonį. Pats V. Janušonis teigė, kad apgailestauja dėl susiklosčiusios padėties, bet patikino, kad pats iš pareigų nesitrauks.

Jo teigimu, KUL nuo kovo 4 d. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu tapo organizuojanti ir vykdanti koronaviruso infekcijos gydymą, tačiau, pažymėjo V. Janušonis, įstaiga nėra labai išskirtinė ligoninė, kalbant apie COVID-19 infekuotų medikų skaičių.

„Ją reikėjo skubiai perorganizuoti ir paruošti veiklai su COVID-19 pacientais. Buvo perorganizuota veikla, pacientų srautai, uždaryti 8 skyriai, (...) kad 4 korpusas – Infekcinių ligų korpusas – galėtų būti skirtas tik COVID-19 ligoniams. Reikėjo medikus, personalą įtikinti ten dirbti, ne taip tai buvo paprasta. Visa tai buvo padaryta ir šis korpusas su infekciniais skyriais puikiai veikia dabar“, – ketvirtadienį savivaldybės tarybos posėdžio metu posėdžio sakė V. Janušonis, prieš tai informavęs, kad dar du pacientai KUL pasveiko nuo koronaviruso.

Pasak gydytojo, organizuotas ir darbas regione, kur trikdžių, anot jo, nėra. V. Janušonis paaiškino ir situaciją dėl asmens apsaugos priemonių.

„Asmens apsaugos priemonėmis ligoninė pasirūpino pati ir naudojo rėmėjų dovanotą paramą. (...) Iš valstybės rezervo nedideli asmens apsaugos priemonių kiekiai gauti vasario 27 ir 28 dienomis – labai nedideli. Po to iš SAM, nors turėjome būti aprūpinti centralizuotai, pradėjome gauti asmens apsaugos priemones tik kovo 28 d. – po mėnesio“, – informavo V. Janušonis.

Jo teigimu, personalas siekia gauti daugiau nei priklauso pagal tvarkas apsaugos priemonių, nes jaudinasi dėl savęs. Dėl to, pasak V. Janušonio, bus nagrinėjama naujoji A. Verygos nustatyta apsaugos lygių medikams tvarka.

„Mes nesame kažkokia išskirtinė ligoninė, kaip mėginama pateikti. Visose ligoninėse, kurios susiduria su COVID-19 infekcija, yra infekuotų medikų, pacientų. Mūsų ligoninėje iš 54 Klaipėdoje infekuotų medikų 36 infekuoti, t. y. 3,4 proc. (…) Kitose šalyse ir net Klaipėdos ligoninėse yra kai kur panaši padėtis“, – kalbėjo V. Janušonis.

Gydytojas pripažino, kad ligoninė turi bėdų su komunikacija. Vis dėlto, teigė KUL vyr. gydytojas, jis neketina trauktis iš einamų pareigų.

„Mano kėdė yra santykinis dalykas, aš esu samdomas žmogus. Tačiau mano garbės supratimas, gyvenimo ir darbo principai neleidžia taip imti ir nusileisti šitai šmeižto, melo, neigiamos informacijos organizuotai lavinai“, – teigė V. Janušonis, kritiką įvardinęs kaip „nuomonių įvairovę“.

ELTA primena, kad Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga kreipėsi į uostamiesčio savivaldybę, prašydami nušalinti KUL vyriausiąjį gydytoją V. Janušonį.

Profsąjungos pirmininko Dainiaus Budrulio teigimu, COVID-19 epidemijos metu buvo neužtikrintos visiems darbuotojams saugios darbo sąlygos, o pacientams – kokybiškos ir prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos.

SAM savo ruožtu minėtoje gydymo įstaigoje dėl užfiksuotų koronaviruso atvejų tarp medikų dar praėjusią savaitę pradėjo tarnybinį patikrinimą.

Antradienį portalas „Atvira Klaipėda“ paskelbė šio tyrimo išvadas. Jose teigiama, kad koronaviruso išplitimas ligoninėje iš dalies susijęs su infekcijų kontrolės reikalavimų nesilaikymu – nesureguliuoti personalo srautai, švarūs ir panaudoti rūbai laikomi tose pačiose patalpose, kai kur nėra rankų antiseptiko, blogai sužymėtos talpos.

Pateiktose išvadose taip pat pažymima, kad atliekant laboratoriškai patvirtintų COVID-19 susirgusio personalo ir pacientų atvejų epidemiologinę diagnostiką buvo nustatyta, jog kai kuriais atvejais NVSC Klaipėdos departamentui nepateikti duomenys apie nustatytus arba įtariamus susirgimus, o pateikti kontaktinių asmenų sąrašai nepilni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Tai vadinasi diversija pries Lietuvos tauta

Gytautas Vrubliauskas

Gytautas Vrubliauskas portretas
Vinciuk, aiškus nesitrauk. Aš po Velykų sutvarkysu, džiaz-mast-gou-on!

MINTIS

MINTIS portretas
Visoi europoje Kinijoje net Rusijoje dabar statomos papildomos ligonines o Klaipedoje uzdaromos kas tai.O kaltu nerasta
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių