Uostamiestyje startuos Metų knygos rinkimai: konkursui pateikta beveik 30 leidinių

Jau šią savaitę prasidės Klaipėdos metų knygos rinkimai. Ši tradicija tęsiasi nuo 2006-ųjų, kai pirmąkart buvo išrinkta gražiausia ir populiariausia uostamiesčio leidėjų knyga. Šįkart konkursui pateikta beveik 30 leidinių.

Dalyvių – dar daugiau

Anot I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėjos Birutės Skaisgirienės, tradicinis konkursas, kasmet suburiantis uostamiesčio knygų leidėjus, prasidėjo prieš 13 metų.

Tada Liepojoje buvo surengta Klaipėdoje išleistų knygų paroda. O visai netrukus po to I.Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje organizuotas ir pirmasis Klaipėdos knygos konkursas.

Šiemet jis jau 14-asis. Šiais metais rinkimams aštuonios leidyklos ir leidėjai pateikė beveik 30 leidinių.

Populiariausią knygą renka skaitytojai, ja tampa knyga, kuri sulaukia daugiausiai jų balsų.

Šiais metais, pasikeitus konkurso nuostatoms, rinkimuose gali dalyvauti ir knygų autoriai klaipėdiečiai, kurie knygas išleido ne Klaipėdos leidyklose. Tokių yra septyni.

"Džiaugiamės, kad konkursas prasiplėtė. Anksčiau mus labai ribojo geografija. Knyga būtinai turėjo būti išleista kurioje nors Klaipėdos leidykloje. Mes jų neturime tiek daug. Pernai jau leidome dalyvauti ir autoriams klaipėdiečiams, kurie savo knygas išleido ne Klaipėdoje. Ir jų skaičius šiemet jau yra didesnis", – teigė B. Skaisgirienė.

Skandalų neprognozuoja

Bibliotekos darbuotojos džiaugiasi, kad, palengvinus nuostatas, visuomenei gali pristatyti ir ne uostamiestyje išleistų nuostabių knygų.

Šis sprendimas esą geras tuo, kad neleidžia konkursui išsikvėpti.

Pernai iš konkurso teko pašalinti A. Fomino knygą, kurią išleido leidykla "Druka".

"Buvo nuostabiai išleista knyga, labai graži, tiesiog tobula. Ir jei ne jos turinys, ji galėjo pretenduoti į gražiausios titulą. Tačiau pasikapstę istorikai išsiaiškino, kad ten yra pateikta tendencingų faktų. Šiais metais tokių skandalų neturėtų būti. Pati skandalingiausia ir legendomis apipinta yra V. Čepo knyga "Siena". Pats autorius juokėsi, kad kone kasdien dėl jos sulaukia piktų laiškų ir grasinimų. Žinoma, čia skaitytojai peržengia distanciją ir kaltina autorių dėl dalykų, su kuriais jis nesusijęs", – pastebėjo B. Skaisgirienė.

Konkursui pateikta ir Lietuvos jūrų muziejaus knyga "Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai", parengta šviesaus atminimo Romaldo Adomavičiaus (1955–2019) bei jo sūnaus Romualdo.

"Ta knyga yra tarsi paminklas pernai tragiškai išėjusiam autoriui. Tai labai stipri monografija. Nuveiktas didelis darbas. Džiugiausia, kad Klaipėdos leidėjai leidžia knygas apie Klaipėdą, pamarį, Rytprūsius. Ir jei ne šie leidėjai, sunku spręsti, ką mes žinotume apie mūsų kraštą", – pabrėžė B. Skaisgirienė.

Apdovanos po Vasario 16-osios

Iki sausio 5-osios leidiniai turėjo būti pateikti konkursui.

Sausio 9 d. oficialiai skelbiama konkurso pradžia, kai bus pristatyti visi konkurse dalyvaujantys leidiniai, ir prasidės balsavimas, truksiantis iki vasario 16 d.

Vasario 18 d. bus skelbiami rezultatai. Iki tol bus galima balsuoti už leidinį internetu arba gyvai – penkiose I. Kanto bibliotekos skyriuose, kur skaitytojai galės pavartyti konkursui pateiktus leidinius ir apsispręsti, už ką balsuoti.

"Populiariausią knygą renka skaitytojai, ja tampa knyga, kuri sulaukia daugiausiai jų balsų. O gražiausios knygos rinkimams šaukiama komisija, kurią sudaro knygų dailininkai, dizaineriai, maketuotojai, o pirmininką stengiamės surasti kokį nors nepriklausomą ekspertą, kad jis nebūtų šališkas. Šiemet komisijos pirmininkas yra Darius Kisielius. Jaunas gabus dizaineris, daug nuveikęs šioje srityje. Tačiau į gražiausios knygos titulą pretenduos tik Klaipėdos leidėjų knyga. Mes taip siekiame palaikyti klaipėdiečių leidybą", – pabrėžė B. Skaisgirienė.

Šiemet prizus gamina metalo plastikos meistras Saulius Bertulis. Apdovanojimai bus įteikti vasario 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

egzotoka

egzotoka portretas
cia tas konkursas kur praeitais metais ismete is konkurso lyderi, vie todel kad apie rusu baznycia knyga buvo?? na jau ne. neverta demesio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių