Teatro aikštėje – inscenizuotas „Prefektūros šturmas“

Vienas svarbiausių sausio 15-osios renginių – teatralizuota rekonstrukcija „Prefektūros šturmas“ Teatro aikštėje. Atkartoto Klaipėdos sukilimo metu buvo inscenizuotos sukilėlių kovos, lydimos imitacinių šūvių ir sprogstančių granatų triukšmo. Klaipėdiečiai teatralizuotas scenas galėjo stebėti ne tik aikštėje – pasakojamą istoriją jie matė ir ekrane.

Įspūdingą renginį žadėję organizatoriai nenuvylė. Nepaisant nesibaigiančio lietaus, Teatro aikštėje, šalia kurios yra ir buvusios prancūzų prefektūros pastatas, gausiai susirinko žiūrovai, kuriuos istorijos rekonstruktoriai nukėlė šimtmečiu atgal ir atskleidė to meto autentiką, kovos reikšmę ir Klaipėdos susigrąžinimo svarbą.

Taip buvo pagerbti žuvę savanoriai ir įprasminti 1923-ųjų sausio 10–15 d. įvykiai. Klaipėdos miestas ir kraštas tuomet buvo užimtas per penkias dienas.

Šiuose mūšiuose tąkart žuvo dvylika savanorių: Karo mokyklos kapitonas Eduardas Noreika, 8-ojo pėstininkų pulko leitenantas Viktoras Burokevičius, Karo mokyklos kariūnas Vincas Stašelis, 8-ojo pėstininkų pulko vyresnysis puskarininkis Jonas Petkus, I-ojo husarų pulko eilinis Jonas Simonavičius, V-ojo pėstininkų pulko eiliniai Adolfas Viliūnas ir Povilas Trinkūnas, Karo milicijos mokyklos eilinis Vincas Vilkas, taip pat Lietuvos šaulių sąjungos nariai – Algirdas Jasaitis, Jonas Plekštys, Flioras Lukšys ir Antanas Ubavičius.

Teatralizuota rekonstrukcija „Prefektūros šturmas“ vyko Teatro aikštėje ir Turgaus gatvėje. Tai – vienas svarbiausių sausio 15-osios renginių. Atkartojamo sukilimo metu vyko inscenizuotos sukilėlių kovos, lydimos imitacinių šūvių ir sprogstančių granatų triukšmo.

Buvo galimybė stebėti ne tik teatralizuotas, aikštėje vykusias scenas, bet ir ekrane pasakojamą istoriją.

Renginyje dalyvavo karo istorijos klubas „Grenadierius“, karo istorijos gerbėjai iš Lenkijos ir klaipėdiečio, karybos istorijos entuziasto, Egidijaus Kazlauskio komanda.

Pagrindinius mūšio dalyvius vaidino Klaipėdos dramos teatro aktoriai Donatas Švirėnas, Linas Lukošius ir Vaidas Jočys.

Renginyje dalyvavo Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“, Karinių jūrų pajėgų orkestras bei Klaipėdos choras „Aukuras“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nereikėjo

Nereikėjo portretas
tokio vaikiško renginio. Geriau šitie vyrai būt to meto karo dainas padainave. Kažkada skulptūrų parke kai buvo maršas su deglais š Kauno atvažiavusių vaikinų ansamblėlis visai gerai skambėjo ir labai tiko

>>>čia turbūt...

>>>čia turbūt... portretas
taip,tavo lygis kaip deb..lo,patvirtini savo komentaru .

Anonimas

Anonimas portretas
Apšvietimas prie Biržos tilto , na žinot tai tokia pigena kad baisu , švenčių oranizatoriai aukštumoj . Ir tos Naujametinės girliandos .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių