Surdologė M. Lebedeva: COVID-19 ligos pasekmė – suprastėjusi klausa

  • Teksto dydis:

Prieš daugiau kaip metus pasaulį paralyžavusi koronavirusinė infekcija ir sujaukusi žmonių gyvenimus, nusinešė per porą milijonų žmonių gyvybių, o į ligos patalą paguldė dar daugiau. Tie, kuriems pavyko išsikapstyti iš koronavirusinės infekcijos gniaužtų neretai, specialistų teigimu, po ligos jaučia įvairias pasekmes, pasireiškiančias bronchitais, lėtinėmis obstrukcinėmis plaučių ligomis, sutrikusia atmintimi ir kt.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja otorinolaringologė, surdologė ir otoneurologė Marija Lebedeva atkreipė dėmesį, kad neretai koronavirusas pažeidžia ausies klausos nervą. Taip, pasak specialistės, nutiko ir teisininkui Mariui. Iki tol buvęs visiškai sveikas, prieš pusmetį vyras persirgo COVID–19 liga. Po itin sunkios ligos eigos vyrą vargina tokie liekamieji reiškiniai, kaip sausas kosulys ir suprastėjusi klausa. Surdologijos kabinete išsityręs klausą, iš gydytojos pacientas sužinojo, kad koronavirusas sukėlė neurosensorinį prikurtimą, t. y. pažeidė abiejų ausų klausos nervą. Tiesa, būgnelis ir kitos garso perdavimo sistemos liko nepaliestos.

„Ši komplikacija nereta tarp COVID–19 liga ar gripu persirgusių pacientų. Yra ir daugiau klausos nervą silpninančių priežasčių, ypač jaunesniame amžiuje: darbas triukšme, fizinės ir garsinės traumos, ausų uždegimai, tam tikri antibiotikai, genetiškai paveldimos ligos, chemoterapija ar radioterapija, bet dabar ši komplikacija vis dažniau pasitaiko po koronovirusinės infekcijos“, – pastebi gydytoja otorinolaringologė.

Klausos nervo funkciją atstatančių preparatų ar operacijų, pasak specialistės, nėra, tačiau pagerinti gyvenimo kokybę teisininku dirbančiam Mariui, kuriam tapo sunku bendrauti su klientais bei kitiems, tokius sutrikimus turintiems žmonėms, galima. Vienintelė išeitis, pasak gydytojos – naudoti klausos aparatą. Gydytoja pastebi, kad kelis šimtus eurų kainuojančius klausos aparatus gali įsigyti ne kiekvienas, tačiau surdologė M. Lebedeva primena, kad nuo 2017 metų klausos aparatų įsigijimas yra kompensuojamas iš privalomojo sveikatos draudimo fondo. Kas penkis metus bet kokio amžiaus žmonėms yra kompensuojama už vieną įsigytą klausos aparatą ir du aparatus, vaikams iki 18 metų ar studentams iki 24 m.

„Kompensacijai gauti yra numatytos tam tikros sąlygos – turi būti abiejų ausų klausos sutrikimas, kuris siektų vidutinį klausos netekimo lygį“, – atkreipia dėmesį gydytoja M. Lebedeva.

Gydytoja primena, kad dėl klausos netekimo lygio konsultuotis galima bet kuriame surdologijos ar otorinolaringologo kabinete, atliekančio klausos tyrimus bei klausos aparatų parduotuvėse.

Tokia paslauga teikiama ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje H. Manto g. 49. Su šeimos gydytojo siuntimu kreipiantis į šioje poliklinikoje esantį surdologijos kabinetą, pacientui atliekami visi būtini tyrimai – apžiūrimos ausys, įvertinama jų funkcija, atliekami klausos tyrimai, nustatomas klausos lygis bei diagnozė.

„Atlikus tyrimus, išrašomas siuntimas su kuriuo per 30 dienų galima kreiptis į bet kurią klausos aparatų parduotuvę kompensuojamam klausos aparatui įsigyti. Pacientui, pasirinkusiam visiškai kompensuojamą klausos aparato modelį, mokėti už jį nereikia, o pasirinkus technologiškai progresyvesnį modelį, kuris kainuos brangiau, pacientas turės primokėti kompensuojamo klausos aparato kainų skirtumą“, – aiškina gydytoja.

Specialistė pastebi, kad esant abiejų ausų prikurtimui, ne visi pacientai nori įsigyti antrą klausos apartą, dalis jų tiesiog neišgali įsigyti jo už pilną kainą. Gydytoja primena, kad: „du klausos aparatai yra geriau nei vienas, bet įsigyti antro tikrai nebūtina, nes nešiojant ir vieną klausos aparatą jokia žala klausai nėra daroma, tik pagerinama paciento gyvenimo kokybė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu.

Įdomu.  portretas
Specialistė sako, jog gydymo nėra, o įdomu ar Mariui buvo pasiūlytas gydymas barokamera. Kas liečia klausos aparatus, tai ne visiems tinka..klausa gali dar daugiau suprastėti. P. S. Dabar dėl visko kalta corona...

D

D portretas
Rasinesit nesąmones kol surasysit visus įmanomus simptomus ir padarinius? Kūrėjai bl
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių