Seime iškeltos abejonės dėl uosto laivo

Valstybėje yra pernelyg smulkinamasi, jei jau Seime imamasi svarstyti, ar Klaipėdos uostui reikalingas vienas ar kitas laivas.

Įpareigojimas pirkti laivą?

Seime, Vyriausybės valandoje, iškilo klausimas dėl Klaipėdos uoste planuojamo įsigyti atliekų surinkimo laivo.

"Analizuodami viešuosius pirkimus radome tokį skelbimą, kad Klaipėdos valstybinis uostas perka atliekų surinkimo laivą", – pastebėjo Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Jam nuostabą sukėlė tai, kad perkamas laivas, kuris nesantis reikalingas, nes šiukšlių, fekalinių vandenų ir kitokių skysčių iš laivų surinkimą vykdančios privačios kompanijos, kurios dalyvauja Uosto direkcijos skelbtuose šių paslaugų teikimo konkursuose.

"Ar valstybė tokia turtinga, kad gali išleisti 4 mln. eurų pirkti laivui? Kiek šnekėjausi su uostininkais ir Susisiekimo ministerijos specialistais, jie teigė, kad esantys įpareigoti pirkti tokį laivą", – Seime tvirtino R.Žemaitaitis.

Nekomercinė Uosto direkcija

Reikalingas ar ne uoste atliekų surinkimo laivas, turėtų spręsti patys uostininkai. Bendra nuostata yra tokia, kad, pagal dabartinę uosto veiklos struktūrą, Uosto direkcija negalėtų užsiimti komercine veikla. Todėl ji neturi su komercine veikla susijusių laivų.

Būdama valstybės įmonė, Uosto direkcija negalėjo vykdyti komercinės veiklos, o tapusi akcine bendrove ji tokia veikla galėtų užsiimti.

Seniau Uosto direkcija buvo įsigijusi uosto vilkiką, bet jį teko nuomoti. Taip pat Uosto direkcija planavo pirkti žemsiurbę. Dėl to, kad ji vykdytų ne tik uosto priežiūros, bet ir iš dalies komercinę veiklą, šio projekto teko atsisakyti.

Būdama valstybės įmonė, Uosto direkcija negalėjo vykdyti komercinės veiklos, o tapusi akcine bendrove ji tokia veikla galėtų užsiimti.

Pagal planą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija kaip valstybės valdoma akcinė bendrovė pradėtų veikti nuo 2023 m. sausio 1 d.

Sprendimą pateisinęs skandalas

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad nuosavas atliekų surinkimo laivas Klaipėdos uoste yra reikalingas.

Atliekų surinkimas iš laivų yra Lietuvos įsipareigojimas pagal įvairias tarptautines jūrų konvencijas, todėl labai svarbu, kad jis būtų atliekamas kokybiškai. Jei tai nebūtų daroma, Lietuva galėtų nukentėti.

"Pernai lapkritį į viešumą iškilo korupcinis skandalas apie tai, kad galėjo vykti piktnaudžiavimas surenkant atliekas. Manau, kad dėl to Uosto direkcija įvertino, jog geriau turėti nuosavą laivą, nei pirkti paslaugas iš tiekėjų", – svarstė S.Gentvilas.

Priminsime, kad pernai lapkričio viduryje Klaipėdos apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pristatė, kad vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėto pavojingų atliekų išgabenimo iš laivų, kurie buvo Klaipėdos uoste. Buvo minimi 30 veiklos epizodų, už kuriuos numatyta atsakomybė pagal septynis baudžiamojo kodekso straipsnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas

zigmas portretas
Vaje -vaje partinis valkata Žemaitaitis lyg tai ką supranta apie uosto darbą bet moko uosto vadovybę ką daryti ir balsuoti juk jam taip liepė Viktoriukas

Pirkti

Pirkti  portretas
Verslininkai yra vagys ir sukčiai .

Blogai

Blogai portretas
Valstybės turtą privalu didinti, plėsti. Privačios struktūros ir ypač įvairių rūšių bendrovės tik didins nusikalstamą veiklą. Žala visuomenei augs. Kažkoks pasiklydimas. Jei taip labai norisi to savininkiškumo, kas yra tie 4 milijonai uostamiesčio ir artimų jo rajonų turtuoliams? Tas pats kas doram sąžiningam dirbančiam žmogui vienas euro centas. Todėl gerbiami naujai prakutusieji iš įvairių kontrabanda ir kitų neleidžiama verslų, drąsiai į priekį su tais beveik 30 milijardų eurų, sukauptų tiesiog viešai besidemnstruojančių kaip elgetaujantys senjorai ir senjorinos kam virš 60 metukų sąskaitose įvairiuose LR bankuose. O kur dar pinigėliai laikomi kojinės Ne tik atliekų surinkimo laivą pirkite, bet ir zonas izoliacijai degradavusių vaikų, paleistų į pasaulį išsigimusių senių, kuriems per 40 metukų ir narkomanų nepilnamečių, kur svoris vis tie patys 25 kg ar jom 10 metų, ar 45. Todėl atsipeikėti metas Čia nuomonė išreikšta groteskišku šaržu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių