S. Skvernelis: Klaipėdai reikia susikalbėjimo, realių darbų, o ne politinių intrigų

  • Teksto dydis:

Demokratai žengia į pirmuosius savo savivaldos rinkimus, atnešdami ne tik naujas idėjas, bet ir didelę patirtį valstybės bei savivaldybių valdyme. Pasak Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio, dabar tenka tik su liūdesiu stebėti, kur link „nuvairuota“ Lietuva per šiuos konservatorių daugumos valdymo metus. Nesibaigiančios krizės sukėlė daug iššūkių visuomenei, tačiau blogiausia tai, kad žmonės buvo palikti tvarkytis patys – iki šiol valdžios dėmesio realios jų problemos nesulaukia.

Apie situaciją Lietuvoje – specialiame interviu su Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pirmininku, Lietuvos Respublikos 17-os Vyriausybės Ministru Pirmininku SAULIUMI SKVERNELIU:

– Kokį pažymį rašytumėte konservatoriams ir bendrai visai Vyriausybei?

– Pirmoji mintis, kuri kyla atsakant į šį klausimą – akivaizdus neigiamas balas, bet dėl tokių pažymių liekama kartoti kursą dar kartą. O to tikrai nesinori.

Matome supriešintą visuomenę, vienos partijos, o ne nacionaline virtusią užsienio politiką. Žmonės gyvena įtampoje, nežinioje dėl savo ir vaikų ateities. Neišmintingai tvarkomi santykiai su didžiausiomis ir ekonomiškai stipriausiomis pasaulio ir Europos valstybėmis. Kartais tiesiog dėl antraščių. Ne kartą sakiau, kad tiek vidaus, tiek užsienio politikoje svarbiausia yra Lietuvos žmonių interesai, jų gyvenimo kokybė, o ne valdančiųjų partijų lyderių ateities perspektyvos.

Žmonės vis labiau nebepasitiki valdžia dėl konservatorių ir jų partnerių akiplėšiško tiesos dangstymo, išsisukinėjimo, nenoro atsiskaityti už savo poelgius. Arogancija, žmonių žeminimas ir „akių draskymas“ jau tapo vizitine šios valdžios kortele.

Taigi, valdantiesiems rašyčiau stiprų dvejetą, bet be galimybės „kursą kartoti“. Lietuvai reikia pokyčio, kompetencijos ir išminties, kad būtų galima nedelsiant imtis atsakomybės už šalies dabartį ir ateitį, atkurti tai, kas buvo pradėta daryti žmonių gerovei.

– Kaip vertinate pasikeitusią Lietuvos gyventojų padėtį nuo jūsų valdymo laikų?

– Kai prisidedi prie valstybės stiprinimo, nuoširdžiai tikiesi, kad tas įdirbis ir jo rezultatai toliau augins šalį, nepaisant valdžių pasikeitimo. Deja, realybė yra kitokia. Dirbdami praeitoje Vyriausybėje siekėme, kad Lietuva lygiuotųsi į stipriausias Europos ekonomikas. Dar pandemijos pradžioje padarėme viską, kad išvengtume skaudžių pasekmių, užtikrintume finansinės padėties stabilumą, buvome lyderiai ir rodėme pavyzdį kitoms šalims. Įsiklausėme į gyventojų lūkesčius, didinome dirbančiųjų atlyginimus – švietimo, mokslo srities darbuotojų, medicinos personalo, kitų viešojo sektoriaus atstovų.

Jeigu prieš kelerius metus žmonės planavo pirmojo būsto įsigijimą, šeimos gausėjimą, gyvenamosios aplinkos gerinimą, tai dabar visa tai sustojo. Šiandien žmonės skaičiuoja savo likusias santaupas ir galvoja, kaip padengti išaugusias elektros, šilumos, maisto kainas. Taip, mūsų sukurta finansinė pagalvė leido pastaruosius metus kiek lengviau išgyventi krizes, tačiau dėl valdančiųjų neveiksnumo šis rezervas buvo labai greitai išeikvotas, o žmonės palikti likimo valiai, užmiršti.

– Pastaruosius kelerius metus matėme įvairiausių krizių, o visai neseniai konservatorių pamatus sudrebino pedofilijos skandalas. Ar šios konservatorių koalicijos veiksmai, spendžiant visą tai, buvo tinkami?

– Leisiu pajuokauti. Klausimas turėtų būti užduodamas – „kur nematau dabartinių valdančiųjų sukeliamų problemų“. Kad ir kokią sritį paimtume, konservatoriai su savo koalicijos partneriais sugeba kažką pridirbti. Lietuvos ūkininkai skundžiasi žemės ūkio ministro nekompetencija. Žmonės skundžiasi ilgomis eilėmis sveikatos įstaigose. Nusikalstamumas šalyje pradėjo augti, mūsų vaikai nebesaugūs grįžti iš mokyklų į namus net didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Mokyklos skundžiasi pagalbos stoka, o socialinės išmokos didinamos vos keliais eurais, ignoruojama, kad šiuos pinigus ir dar daugiau suvalgo infliacija.

Viską vainikuoja nenoras kalbėtis su žmonėmis. Renkamasi dangstyti savo partiečius, meluoti ir net kaltinti savo rinkėjus. Tik sukėlus skandalą, išlemena, mano manymu, nenuoširdų atsiprašymą.

Neramu, kad mūsų visuomenė yra skaldoma. Žmonės, kuriems suteiktas mandatas valdyti valstybę, turi matyti visus be išimties – jaunus ir vyresnius, šeimas ir vienišus asmenis, darbingus ir negalią turinčiuosius, siekiančius modernumo ir puoselėjančius tradicijas. Visi kuria valstybę ir visi žmonės yra svarbūs.

– O ką manote apie pastarųjų metų Seimo darbą?

– Dabartiniai valdantieji praeitoje kadencijoje lipino mums buldozerio etiketę. Šiandien matome, kad jie pranoko net patys save ir darbuojasi tarano režimu. Dideles diskusijas visuomenėje keliančius klausimus jie į Seimo darbotvarkę įkelia išvakarėse, kad kuo mažiau žmonės apie tai girdėtų ar opozicija pasiruoštų atremti jų siūlymus. Matėme, kaip konservatoriai vertėsi per galvą bandydami išgelbėti žemės ūkio ministrą nuo interpeliacijos. Pikta, bet mūsų teikiamus konkrečius siūlymus, kaip pagerinti žmonių gyvenimą šalyje, ignoruoja ir blokuoja.

Akivaizdu, kad bijoma diskusijų, argumentų kalbos. Tai sukėlė ne tik visuomenės susiskaldymą, bet ir vasarą įvykusį parlamento opozicijos išėjimą posėdžiauti atskirai. Taikstytis su valdančiųjų arogancija mes neketiname. Pokyčiai parlamente pirmiausiai turi prasidėti nuo valdančiųjų elgesio. Kaip mes galime pasitikėti Seimo pirmininke, kuri dangstosi, nesako tiesos apie galimą pedofilijos skandalo informacijos nutekinimą?

Džiaugiuosi, kad Demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcija Seime yra viena aktyviausių ir greičiausiai į aktualijas reaguojančių komandų, esame daugiausia su žmonių gyvenimo sąlygų gerinimu susijusių projektų pateikusi frakcija. Dar praeito rudens sesijoje sakėme, kad būtina jau nuo spalio mėnesio taikyti kompensacijas gyventojams už elektros, šildymo paslaugas. Džiaugiuosi, kad bendromis jėgomis iškovojome šias pagalbos priemones gyventojams. Teikėme įstatymo projektus, kurie gerintų žmonių padėtį, stiprintų nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų, ypač nepilnamečių, apsaugą ir pagalbą jiems, jų artimiesiems.

– Šie savivaldos rinkimai jums, kaip partijai bus pirmieji. Ką demokratai atneša Klaipėdai?

– Savivalda vaidina ypatingą vaidmenį kiekvieno gyvenime. Gyvenimo sąlygos labai priklauso nuo vietos politikų idėjų ir jų gebėjimo priimti teisingus sprendimus, pasiryžimo dirbti ne savo, o visuomenės interesams.

Dirbdamas Vyriausybėje kasdien bendraudavau su merais ir turiu pripažinti, kad būtent neišnaudojamas Klaipėdos potencialas mane liūdindavo. Klaipėdos mero iniciatyvos ir realių darbų miestui bei jo žmonėms – štai ko pasigedau dar tada. Neužtenka tik garsiai kalbėti ir politikuoti ar apsiriboti sveikinimo kalbomis per renginius. Tam, kad gyventojai pajaustų realius pokyčius, reikia daug ir nuoširdžiai dirbti, ieškoti dialogo su skirtingomis visuomenės grupėmis ir imtis visų įmanomų priemonių miestui būtinų projektų įgyvendinimui. Nepamirškime, kad Klaipėda yra visos Lietuvos vandens vartai į pasaulį – tai ypatingas miestas visai Lietuvai su milžinišku neišnaudotu potencialu.

Tikiu, kad mūsų Artūro Bogdanovo vedama Klaipėdos demokratų komanda atneš kitokią – tarimosi su gyventojais kultūrą bei profesionaliai ir skaidriai gyventojams tarnaujančią Klaipėdos valdžią. Visi matome, kad metų metus „užsisėdėję“ merai ir tarybos nariai neatneša naujų idėjų, jų motyvas siekti valdžios yra tik vienas – išlaikyti „šiltą vietą“ ir „neprarasti pozicijų“. Tad liberalų virtimas socialdemokratu tai tik dar kartą patvirtina. Taip neturi būti. Lietuvoje yra daug profesionalių, išmintingų ir norinčių nuoširdžiai dirbti lyderių. Valstybės resursai yra kokie yra, todėl labai svarbu paremti kandidatus, kurie kasdien kovotų už Klaipėdą ir vardan klaipėdiečių gyvenimo kokybės. To mūsų uostamiesčiui ir linkiu.

Politinė reklama bus apmokėta iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rinkimų sąskaitos. Užs. 1846309



NAUJAUSI KOMENTARAI

ateina gelbėtojas

ateina gelbėtojas portretas
skęstančią Klaipėdą gelbėti:))

Cirkininkas

Cirkininkas portretas
Skvernelis - politinis superintrigantas. Tik kuo toliau nuo tokių.

>A.V.

>A.V. portretas
h uinia tas keliukas katras palyginus su Austėjos už 1 lita pasimtu valstybės turtu
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių