Pretendentė į Metų klaipėdietės titulą I. Nakienė: „Mylėti gyvenimą triūsiant“

Užkrėsti žmones meile folklorui – sunkus uždavinys, kurį Irena Nakienė įvykdė daugybę metų kasdien dirbdama. Reikli sau ir aplinkiniams moteris džiaugiasi savais galėdama vadinti ne tik ansamblio „Kuršių ainiai“, „Kuršiukai“, „Alka“ narius, bet ir didžiulį būrį žmonių, neabejingų tautinei kultūrai.

Užkrėsti žmones meile folklorui – sunkus uždavinys, kurį Irena Nakienė įvykdė daugybę metų kasdien dirbdama. Reikli sau ir aplinkiniams moteris džiaugiasi savais galėdama vadinti ne tik ansamblio „Kuršių ainiai“, „Kuršiukai“, „Alka“ narius, bet ir didžiulį būrį žmonių, neabejingų tautinei kultūrai.

Apie darbą

Dienraščio „Klaipėda“ skaitytojai I.Nakienę į konkurso dalyvių sąrašą pasiūlė įtraukti kaip folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ įkūrėją ir vadovę. Tačiau ši moteris folklorą uostamiestyje puoselėja nuo pat 1977 metų, kai Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose pradėjo veikti Liaudies muzikos katedra.

I.Nakienė puikiai prisimena, kai įvedus privalomą folkloro dėstymą iš pradžių būsimųjų studentų ji buvo sutikta nepasitenkinimo trepsėjimu. Tačiau greitai susibūrė ansamblis, kuris tapo savotiška eksperimentine laboratorija. Čia buvo gilinamasi į tradicinį dainavimą, muzikavimą, šokius, papročius ir tradicijas. Dėstytoja džiaugiasi, kad buvę jos studentai pasklido po Lietuvą ir patys jau vadovauja folkloro ansambliams, o septyni yra pelnę "Aukso paukštės" nominaciją.

Būdama žemaitė I.Nakienė tapo pamario krašto folkloro žinove. Gaivindama šio krašto dainavimo stilių, tarsi archeologė visumą kūrė iš nuotrupų, gilinosi į šaltinius, tyrinėjo lietuvininkų kalbėjimo intonacijas.

Dar gerokai iki Atgimimo, gūdžiais 1979 metais, moteris Klaipėdoje įkūrė paminklų restauravimo dirbtuvių folkloro ansamblį, vėliau iš jo išaugo ansamblis „Alka“. Po poros metų I.Nakienė įkūrė ir ėmėsi vadovauti Jūrų muziejaus folkloro grupei, o dar po metų pradėjo vadovauti Klaipėdos statybininkų mokyklos moksleivių dainų ir šokių ansambliui. 1986-aisiais moteris įkūrė

Klaipėdos žvejų rūmų dainų ir šokių ansamblį, kuris labiausiai puoselėjo žvejų papročius ir tradicijas.

Dabar miestą garsinantį Klaipėdos etnokultūros centro ansamblį „Kuršių ainiai“ I.Nakienė įkūrė 1991 metais. Jo nariais tapo tada sunykusių Jūrų muziejaus ir Žvejų rūmų ansamblių nariai.

Po metų gimė vaikų folkloro ansamblis „Kuršiukai“. Nuo 2003-iųjų vadovavimą „Kuršių ainiams“ vadovė perleido savo studentams Jolitai ir Alvydui Vozgirdams.

„Buvo laikas, kai Žvejo sodyboje Smiltynėje ir aikštėje prie „Meridiano“ koncertuodavome po 6 ar 8 valandas, pasižiūrėti suplūsdavo minios žiūrovų. Buvome aktyvūs Sąjūdžio mitingų,

Sausio 15-osios renginių, L.Stulpino pagerbimo minėjimų dalyviai. Važinėjome po Europos šalis pristatydami savo krašto folklorą. Buvome net Japonijoje. Suskaičiavau, kad su ansambliais esu dalyvavusi daugiau nei pusantro tūkstančio koncertų“, – vardijo I.Nakienė.

Liaudies meno žinovė daug metų buvo folkloro festivalių „Parbėg laivelis“, „Vėlungis“, „Žuvys išgalvojo giesmes“ scenarijų autorė ir režisierė. Ji režisavo per 20 šventinių renginių ir apie 40 koncertų tarptautiniuose folkloro festivaliuose.

Ir dabar, sulaukusi garbingo 72 metų amžiaus, moteris konsultuoja uostamiesčio bei Klaipėdos rajono folkloro ansamblius, talkina Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojams rengiant etnokultūrinius projektus, padeda Klaipėdos lėlių teatrui, Dovilų etnokultūros centrui, buvusiems savo studentams.

Su Klaipėdos universiteto magistrante Airida Mockute I.Nakienė parengė šių metų Dainų šventės ansamblių vakaro Kalnų parke programą. Tądien choriniai kūriniai bus atliekami laikantis liaudiško dainavimo tradicijų. Kūrinius moterys įrašė į kompaktinę plokštelę, ja ansambliai remsis ruošdamiesi šventei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šokėja

šokėja portretas
Linkiu sėkmės p. Nakienei. Bet dar daugiau – sąžiningumo.

O

O portretas
ar jai rūpi dar kas nors be pensijos grąžinimo(čia pagal Klaipėdos senjorų interesų apibrėžimą)?Ir ką sako apie šią ponią jos studentai?Va jeigu jie parašytų...O gal petendentę privaloma girti kaip ir vieną kvailą vos ištveriamą senį a'lia menootyrininką bedėstantį A.Brako meno įstaigoje? Vargšai studentai apnikti Dinozaurų:(...

Jolanta

Jolanta  portretas
Gera žinoti, kad šiam titului renkami tikrai nusipelnę žmonės. Gerb.Irena Nakienė - tai nuostabus pedagogas, žmogus, gebantis vesti jaunimą tikro lietuviškumo keliu nepataikaujant aplinkai. Visa širdimi atsidavęs savo darbui. Ačiū jai ir ją renkantiems!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių