Po incidento Salantuose – klausimai dėl žalos

Savaitę trukusi ekstremali situacija Salantuose, panašu, gali virsti ne ką lengvesniu teisminiu procesu. Aplinkosaugininkai skaičiuoja aplinkai padarytą žalą ir tikina, kad ji gali siekti dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų. Tačiau į klausimą, kas ją turėtų atlyginti, vis dar nėra atsakymų.

Po žeme – metaliniai indai

Paieškos, iš kur į Salanto upę galėjo atitekėti dyzelinu užterštas vanduo, melioracinės sistemos nelaimės tyrėjus atvedė į privačią sodybą Salantų miestelio pakraštyje.

„Jos savininkas mirė 2015 m., o namų šeimininkė yra labai garbaus amžiaus. Šiuo metu ją prižiūri giminaičiai. Sodyba, kuri ne itin daug verta, veikiausiai pagal susitarimą turėtų pereiti giminaičių nuosavybėn, kurie ir prižiūri močiutę. Tačiau šie žmonės niekuo dėti, jie nei užkasė tas talpykles, nei galėjo žinoti apie jas. Labai gaila žmonių“, – kalbėjo Salantų seniūnas Kazimieras Galdikas.

Be dviejų talpyklių, kurios buvo rastos užkastos sodybos kieme, mažesnių būta ir ūkiniame pastate.

„Jos buvo užkrautos metalo laužu. Įmonės, kuri surenka tokius teršalus, darbuotojai išpumpavo apie 5–6 t dyzelino. Bet po žeme buvusios statinės nebuvo prakiurusios. O teršalai galėjo sunktis ir iš ūkiniame pastate buvusių statinių“, – pasakojo seniūnas.

Iškraustyti ūkiniame pastate esančių rakandų dar nepavyko, kai kurie daiktai sveria itin daug.

Per tą laiką iš upės patvankos buvo išvežti 75 kubiniai metrai vandens, sumišusio su dyzelinu.

„Spėjama, kad grynas teršalų kiekis gali siekti ir 2–3 t“, – spėjo K.Galdikas.

 

 

Už toną – iki 42 tūkst.

Aplinkos apsaugos departamento Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta tikino, kad žala gamtai vertinama pagal į aplinką patekusio gryno teršalo kiekį.

„Už vieną toną dyzelino, patekusio į aplinką, gali būti paskaičiuota žala nuo 41 iki 42 tūkst. eurų“, – tikino R.Kašėta.

Ar tai reiškia, kad sodybos paveldėtojams gali tekti pakloti apvalią sumą, nors patys žmonės niekuo nenusikalto?

„Pagal dokumentus, lyg ir yra sodybos paveldėtojas. Bet kas norės tokio palikimo? Juk tai yra bomba. Dar dabar kasant gruntą matyti, kad sunkiasi dyzelinas. Gali būti, kad bus kalba apie grunto išvežimą. Kas tai atliks, sunku pasakyti. Gali būti, kad tuo turės užsiimti savivaldybė. Neeilinė situacija“, – kalbėjo R.Kašėta.

Perspėjo dėl šulinių

„Tai yra tragedija. Tas žmogus, kuris turėtų paveldėti turtą iš močiutės, dalyvavo darbuose. Juk visą dieną ieškojome taršos šaltinio. Pasiūlėme jam užkąsti, žmogus atsakė, kad po tokių žinių veikiausiai visą savaitę nevalgys. Taip, gali būti grėsmė netekti net ir savų namų, jei teismai užsisuks. Jie juk nežinojo, ką paliko sodybos šeimininkas. O paliko tikrą tragediją“, – sakė seniūnas.

Penktadienį darbai dar buvo tęsiami, žvalgytas sodybos kiemas.

Salantiškiai perspėjami stebėti šachtinių šulinių vandens kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis  portretas
Palikimo galima atsisakyti, jeigu palieka ne sąskaita banke , o skola.

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Kokios dar baudos. Dyzelinas atėjo iš žemės, žemė ir pasiims. Aš laistau netgi pomidorus. Kiti klausia, kodėl pomidorai atsiduoda dyzelinu, bet tai mano pomidorai, su kuo noriu su tuo laistau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių