Pliažuose – alkoholis ir atsainumas: pamatę jūrą žmonės pamiršta saugumą

Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams netrūksta darbo. Šiemet dar neteko gelbėti skęstančiųjų, tačiau incidentų bei įvairių atsitikimų apstu ir krante. Nors įšilęs vanduo poilsiautojus vilioja, dėl didelių bangų ir stiprios traukos maudytis šiuo metu per daug pavojinga.

Ieško paklydėlių

Kurį laiką pajūrį tvilkiusi kaitra daugybę žmonių sukvietė prie jūros. Neretam poilsiautojų prireikė ir paplūdimiuose budinčių gelbėtojų pagalbos.

Kaip jau įprasta, pasitaiko, kai gelbėtojų šaukiasi šeimos, negalinčios rasti pajūryje pasiklydusių savo atžalų.

"Karštąjį savaitgalį, kaip visada, visuose paplūdimiuose ir kiekvieną dieną ieškojome vaikų. Žmonių buvo labai daug, o vaikui tereikia paėjėti keletą žingsnių į šalį, ir jis jau pasiklysta. Laimė, visus vaikus, kurių ieškojome, radome", – pasakojo biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Žmonės, pamatę jūrą, pamiršta apie savo saugumą.

Problema – alkoholis

Karštomis dienomis netrūko ir įvairių traumų – išnirusi ranka, sužeista koja. Dažniausiai žmonės susižeidžia aktyviai leisdami laiką, sportuodami.

Nemažai poilsiautojų blogai pasijuto ir dėl didelio karščio – pasitaikė nualpusių, patyrusių šilumos smūgį, kai kuriuos kamavo padidėjęs kraujospūdis, sutrikęs širdies darbas. Daliai prastai pasijutusiųjų prireikė medikų pagalbos.

Nuo pat paplūdimių sezono pradžios iki šiol nedingsta problema dėl alkoholio pajūryje – pasitaiko daug neblaivių žmonių arba į paplūdimius atsinešančių alkoholinių gėrimų.

Gelbėtojams tokius asmenis tenka išprašyti iš paplūdimių, tačiau pasitaiko atvejų, kai prireikia ir policijos pareigūnų pagalbos.

Anot A.Siakki, alkoholiu pajūryje svaiginasi įvairaus amžiaus žmonės – nuo paauglių iki suaugusiųjų.

Šiltomis dienomis gelbėtojai aktyviai dirba atlikdami ir prevencinį darbą, taip siekiama užbėgti už akių neatsargiam elgesiui ir nelaimingiems atsitikimams vandenyje.

Įspėja raudona vėliava

Šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose dar neprireikė gelbėti nė vieno skęstančio poilsiautojo.

Nors po karštymečio šią savaitę orai atvėso, norinčiųjų išsimaudyti tai nestabdo.

Vis dėlto gelbėtojai pabrėžia, kad dėl bangavimo ir stiprios traukos į jūrą šiuo metu maudytis draudžiama – paplūdimiuose iškelta raudona vėliava. Tikėtina, kad draudimas išliks visą savaitę.

"Dabar vanduo yra įšilęs, jūra banguoja, yra trauka į jūrą – gelbėtojai suaktyvina darbą. Žmonės ateina, net nesidegina, nusirengia ir iškart puola į vandenį. Gelbėtojams reikia atspėti, kurie maudysis, o kurie – ne", – šios savaitės pradžios tendencijas dėstė Klaipėdos gelbėtojų vadas.

Dėl draudimų – pyktis

Pašnekovas atskleidė ir dar vieną nuostabą keliantį poilsiautojų elgesio modelį – suaugę žmonės nesibodėdami į pavojų stumia savo vaikus, kai drauge su jais, nepaisydami raudonos vėliavos, maudosi banguojančioje jūroje.

Saugumu rizikuojančius ir su bangomis pasigalynėti nusprendusius poilsiautojus gelbėtojai per garsiakalbius ragina išlipti į krantą, kreipiasi asmeniškai. Neretai tokios situacijos sukelia žmonių nepasitenkinimą.

"Daugelis apie savo saugumą negalvoja. Dažnai mano, kad jeigu kažkas skęs, tai tikrai nebūsiu aš, ne mano vaikas. Bet žmonės klysta. Kartais poilsiautojai būna nepatenkinti, kad gelbėtojai neleidžia maudytis. Bet jie neleidžia nuskęsti. Žmonės, pamatę jūrą, pamiršta apie savo saugumą", – apibendrino A.Siakki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gelbetoju darbas tik traukti is

Gelbetoju darbas tik traukti is  portretas
Vandens skestancius. Jei skenduole jauna daryti dirbtini kvepavima

oi tik nereikia

oi tik nereikia portretas
Kyla apmaudas kai paskaitai eilinį, propagandinį str. apie žmones kurie neva baisūs girtuokliai. Nėra lietuviai tokie. O jeigu pas mus, kaip ir kitose šalyse, yra dažniau geriančiųjų kontingentas, tai jais turi užsiimti atitinkamos tarnybos ir policija, o ne 'klijuoti' alxašų etiketes visiems ir visur. Tie valstiečiai valdžioje patys buki kap kamščiai ir mano kad niekas nesupranta ką jie išdarinėja. Kad imituoja kad daro rimtus darbus Tautos labui o

Lk

Lk portretas
o tie gelbėtojai ne per daug jau susireikšminę- užuot dirbę savo tiesioginį darbą pradėjo užsiiminėti pliažo policijos veikla.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių