Pirkėja šokiruota: bananus apniko grybelis?

Klaipėdiečius pašiurpino "ligoti" vaisiai. Įsigyti puikios išvaizdos bananai, kaip paaiškėjo, – sugedę iš vidaus, todėl apie jų būklę sužinoma tik nuplėšus žievę. Gali būti, kad šių vaisių derlių niokoja grybelis.

Klaipėdiečius pašiurpino "ligoti" vaisiai. Įsigyti puikios išvaizdos bananai, kaip paaiškėjo, – sugedę iš vidaus, todėl apie jų būklę sužinoma tik nuplėšus žievę. Gali būti, kad šių vaisių derlių niokoja grybelis.

Manė, kad viduje – šokoladas

Jau nebe pirmas klaipėdietis nusipirko supuvusių bananų. Iš pirmo žvilgsnio geros būklės vaisių vidus buvo pajuodęs.

"Nė neįtarėme, kad jie supuvę. Nenulupus atrodė valgomi. Mano trejų metų vaikas pusę atlaužė ir jau norėjo kąsti, o ten – toks baisumas. Laiku atėmiau. Jam turbūt pasirodė, kad šokoladas viduje", – apie nemalonų netikėtumą pasakojo Katerina.

Amo netekusi klaipėdietė pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti pajuodęs vaisius.

Supuvę bananai atsidūrė ir ant dar vienos gyventojos stalo. Moteris tik pasidžiaugė, kad nepuolė jų valgyti pirma neapžiūrėjusi.

Noksta specialiose kamerose

Specialistų teigimu, iš tropinių šalių bananai įvežami dar žali ir yra nokinami specialiose kamerose. Vėliau jie rūšiuojami ir supakuoti patenka į prekybos įstaigas. Optimalios laikymo sąlygos yra 13–15 laipsnių.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, maisto produktų inspektorė Jūratė Mačiulienė patikino, kad pažeidimų prekiaujant supuvusiais bananais šiemet užfiksuota nebuvo.

"Visiems vaisiams ir daržovėms taikomi tokie pat būtinieji kokybės reikalavimai. Produktai į paskirties vietą turi būti pristatyti tinkamos būklės – nepažeisti, nesugedę, švarūs, be jokių matomų pašalinių medžiagų, be kenkėjų, perteklinės išorinės drėgmės, be pašalinio kvapo ir skonio", – aiškino pašnekovė.

Tačiau net ir patrauklios išvaizdos bananai, kaip paaiškėjo, gali būti netinkami vartoti. Todėl prieš perkant būtina įsitikinti, kad vaisius nėra paveiktas ligos.

Skundai pasiteisina

Į Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybą dėl sugedusių vaisių ir daržovių kreipiasi patys gyventojai. Pernai buvo gauti 22 klaipėdiečių skundai. Dažniausias pažeidimų pobūdis – netinkamas šių produktų ženklinimas bei ligos ir puviniai.

Šiemet gauta 15 skundų dėl prekybos šviežiais vaisiais ir daržovėmis.

Pavyzdžiui, rugpjūčio pabaigoje pasitvirtino pranešimas dėl parduotuvėje pardavinėtų bulvių.

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės, maisto produktų inspektorės Astos Seniūnienės teigimu, prekyboje rasta beveik 20 kg nekokybiškų bulvių, kurios buvo suminkštėjusios ir paveiktos puvinio.

Per devynis šių metų mėnesius mažmeninės prekybos įmonėse buvo atlikta 30 šviežių vaisių ir daržovių kokybės patikrinimų. Apžiūrėta 20 parduotuvių ir prekybos centrų, trys turgavietės Klaipėdoje ir Gargžduose, gatvės prekybos vietos, kur realizuojami švieži vaisiai ir daržovės.

Dešimčiai vaisių bei daržovių kategorijų taikomi privalomi ir griežtesni specialieji kokybės standartai.

Pavyzdžiui, obuoliams, citrusiniams vaisiams, kiviams, salotoms, persikams ir nektarinams, kriaušėms, braškėms, saldžiosioms paprikoms, vynuogėms, pomidorams.

Lietuvoje, be šių produktų, dar papildomai stebima ir bulvių kokybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Rasineja cia apie bulves ar kt.vaisius ir darzoves nekokybiskus,o atsakymo ar sitie bananai nenuodingi,ar tinkami vartoti (nors ir taip aisku,kad ne) nera. Kam tas straipsnis bevertis,nei atsakymo,nei kas kaltas ir kodel pateko i prekybos tinkla.

TO chi chi

TO chi chi portretas
avigalvi tu , nera jokiu pasariniu bananu...

Iki parduotuveje

Iki parduotuveje portretas
Na Vetrunges pasazo IKI parduotuve tokius taip pat pardavinejo sekmadieni...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių