Pasitikrinkite žinias: ketvirtadienį – „Atliekų kultūros“ egzaminas!

  • Teksto dydis:

Jau šį ketvirtadienį, nuo 9 iki 15 val., tūkstančiai Lietuvos moksleivių, studentų, suaugusiųjų jungsis į virtualų „Atliekų kultūros“ egzaminą https://egzaminas.atliekukultura.lt/. Neabejojama, jog šįkart atliekų tvarkymo, ekologijos ir tvarios ateities žinias norės pasitikrinti dar daugiau Lietuvos gyventojų, mat trečiąkart vykstantis respublikinis egzaminas kasmet tampa vis populiaresnis – pirmaisiais metais dalyvavo apie 10 tūkst., o pernai eko klausimus gvildeno jau daugiau nei 14 tūkst. dalyvių.

Laisva valia – iššūkis sau

„Daugelis žmonių įsivaizduoja, kad puikiai žino, kur ką mesti, kaip rūšiuoti atliekas arba kaip jos perdirbamos. Iš tikro, tos mūsų žinios dar labai paviršutiniškos, mat ekologišką atliekų tvarkymo sistemą Lietuva įsidiegė ne taip seniai, tuo tarpu kitose Europos šalyse ir atliekų tvarkymas, ir su tuo susijusi edukacija vyksta kone 50 metų“, – sakė Arūnas Liubinavičius, „Atliekų kultūros“ egzamino koordinatorius Vakarų Lietuvoje.

Neįpareigojantis virtualus egzaminas, kuriame pateikiami būtent atliekų tvarkytojų – daugelio Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų – sugalvoti klausimai, yra vienas iš patogiausių ir geriausių būdų pasitikrinti žinias.

Egzaminas, kaip įprasta, vyks testo forma. Dalyviai bus grupuojami pagal tris amžiaus grupes: 1-4 klasių mokiniai, 5-10 klasių mokiniai bei 11 klasių mokiniai ir vyresni asmenys. Mokytojai turi galimybę užregistruoti klases ar mokinių grupes, kurios tiesiog vykstančių pamokų metu galėtų varžytis su bendraamžiais ar bendraklasiais.

Projekto partneriai – visos Vakarų Lietuvos savivaldybės

Visi dalyviai pagal rezultatus bus apdovanoti virtualiais Pažengusiojo, Žinovo arba Eksperto diplomais – juos galima atsisiųsti patiems. O daugiausia teisingų atsakymų pateikę dalyviai, mokyklos, klasės bus apdovanoti Aplinkos ministerijos, privačių asmenų, organizacijų, savivaldybių ir egzamino partnerių – regioninių atliekų tvarkymo centrų įsteigtais specialiais prizais.

Vakarų Lietuvos savivaldybės, prie kurių šiemet prisijungė ir Telšių bei Plungės savivaldybės, apdovanos savo nugalėtojus individualiai, o Lietuvos jūrų muziejus trims regiono ekspertams, savo amžiaus kategorijoje surinkusiems daugiausiai balų, skyrė tris prizus: šeimos bilietus į muziejų su individualia ekskursija po užkulisius. Visa informacija apie egzaminą skelbiama https://egzaminas.atliekukultura.lt/. Taip pat ten patalpintas „Atliekų kultūros“ žinynas, kurį atidžiai perskaitę ne tik pasiruošite egzaminui, bet ir sužinosite, kaip gyventi tvariai, atsakingai tvarkyti atliekas ir rūpintis savo aplinka, kad užtikrintume geresnį gyvenimą mums bei ateities kartoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių