Pamarys laukia pavasario: sausį – ridikėlių derlius

Pamario gyventojai, dar gruodį nukasę bulves, sausį darže rauna šviežius ridikėlius ir laukia parskrendančių paukščių. Pirmieji pavasario šaukliai Ventėje pasirodė dar vasario pradžioje.

Sausį – ridikėlių derlius

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys sausio 21 d. šiltnamyje nurovė ridikėlius.

"Buvau internetu pirkęs kiniškos sėklos. Nerovėme, palikome sėklai, štai ir pasisėjo. Šių ridikėlių valgomi ne tik gumbai, bet ir lapai, jie traškūs, nėra kartūs. Va, ir mėgaujamės salotomis", – juokavo V.Jusys.

Jis sakė, kad, lauke vyraujant kelių laipsnių šilumai, šiltnamyje drąsiai galima būtų sėti naują ridikėlių partiją, špinatus.

Bulviakasis – gruodį?

Klaipėdos rajone sodininkaujanti Nerija tikino, kad visą žiemą šeimą aprūpina šiek tiek kitokiomis salotomis.

"Rudenį darže liko nenurautų burokėlių. Nors jie nespėjo subrandinti gumbų, tačiau visą žiemą važiuojame į sodą prisiskinti jų lapų salotoms", – tikino daržininkė Nerija.

O štai jos kaimynė pasakojo visą žiemą darže raunanti morkas, kurių pasėjo dar rudenį. Šiltnamyje tebeveši pankolis, kurio šviežiomis šakelėmis skaninamos sriubos, salotos.

V.Jusys antrino, kad šiltnamyje krapus ir jis teberauna.

Vytautas Jusys / Redakcijos archyvo nuotr.

"Šalčių nebuvo, kur neaugs. Nors gamtoje viskas bunda, bet paukščiai dar negrįžta. Miške žydi alksniai ir lazdynai, žalčialunkių pumpurai sprogsta. Žiemos šiemet nebuvo. Venckuose gruodį mačiau, kaip kažkas kombainu bulves kasė. Galės netrukus sodinti. Rusnė per metus du derlius užaugina, balandį jie jau bulves sodina. Dabar galės kovą sodinti", – juokėsi V.Jusys.

Laukia paukščių migracijos

Ornitologai aiškina, kad pirmieji pavasario šaukliai paukščiai į Lietuvą pradeda grįžti vasario pradžioje.

"Tik juos sunku pamatyti. Kažkas stebėjosi gandrą šiuo metu pamatęs, bet gandrai dažnai žiemoja čia, kaip ir garniai. Va, gervė jau būtų įvykis. Aš per Kalėdas Svencelėje mačiau, bet ji ten buvo likusi žiemoti", – tikino ornitologas.

Pavasario šaukliais turėtų būti vadinami vieversiai taip pat jau nebeteko savo titulo. Ventės ornitologai prieš Naujuosius metus stebėjo pamaryje žiemojančius vieversius.

"Dabar sunku pasakyti, kas čia žiemoja, o kas čia parskrido. Aiškiau bus tik tuomet, kai piečiau esančių valstybių ornitologai ims skelbti apie pastebėtą pirmąją gausesnę migraciją", – patikino V.Jusys.

Nors ornitologai fiksuoja stebintys varnėnus, antis, garnius, tačiau tikrieji pavasario pranašai turėtų būti poromis parskrendantys paukščiai, pavyzdžiui, pilkosios žąsys.

"Jos būna vienos ankstyviausių. Žiemojančių nedaug jų buvo. Pirmųjų pavasario pranašų laukiame po savaitės – vasario pirmomis dienomis. Jau galime pradėti kalbėti apie pavasarį", – pastebėjo V.Jusys.

Vytauto Jusio nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sausio 23 : )

Sausio 23 : )  portretas
Tiek aš perskaičiau :) O jei pradėti straipsnį nuo pradžios skaityti ? ----- Pamario gyventojai .....Pirmieji pavasario šaukliai Ventėje pasirodė DAR VASARIO PRADŽIOJE . ...... :))))

tam sausio 23

tam sausio 23 portretas
Ornitologai aiškina, kad pirmieji pavasario šaukliai paukščiai į Lietuvą pradeda grįžti vasario pradžioje.

Agnė

Agnė  portretas
visą "žiemą"skinu mangoldų lapus, augančius lauke
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių