Pajūryje virstantys medžiai užminė mįslių

Gali būti, jog dar šį rudenį Pamario gatvėje klaipėdiečiams kelią ne kartą pastos nugriuvę medžiai. Gamtosaugininkai įspėja, jog dėl šios arterijos rekonstrukcijos gali išvirsti visa eilė lapuočių.

Pirmas toks atvejis jau užfiksuotas. Antradienį, kai pajūryje nebuvo jokios vėtros, skersai kelio, vedančio į Girulius, netikėtai žnektelėjo suaugęs beržas. Kiek tolėliau grėsmingai į kelio pusę pasviro dar keli medžiai.

Anksti ryte važiuodami į darbą Kretingos miškininkai ir patys kraipė galvas pamatę, kaip į šoną šlyja dideli lapuočiai.

Valstybinės miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio vadovas Sigitas Kupšys paaiškino, kas laukia šių medžių.

"Ir jie tikrai kris. Tai akivaizdu jau dabar. Vyko intensyvūs kelio rekonstrukcijos darbai, buvo klojamos komunikacijos, o tam reikėjo iškirsti nemažai medžių. Aišku, jie buvo šalinami pagal techninį projektą, laikantis visų suderinimų, tačiau gamta daro savo", – tikino S.Kupšys.

Paaiškėjo, jog tie lapuočiai, kurie daugybę metų buvo pirmas miško barjeras, savaime buvo labiau įsitvirtinę šaknimis.

Pučiant vėjams šį rudenį stebėsime ne vieną pasikartojantį atvejį, kai teks pjaustyti skersai kelio nuvirtusius medžius. Tai yra gamta.

"Prieš kelias dienas buvo vėjuota, o beržas virto tik dabar. Taip yra todėl, kad jų šaknys silpnos. Tie medžiai, kurie dabar yra miško masyvo pirmose eilės, anksčiau augo miško viduryje. Vadinasi, jiems nereikėjo taip įsitvirtinti. Pučiant vėjams šį rudenį stebėsime ne vieną pasikartojantį atvejį, kai teks pjaustyti skersai kelio nuvirtusius medžius. Tai yra gamta", – situaciją paaiškino S.Kupšys.

Miškininkai tikino, jog tragedijos dėl tokių reiškinių nėra, teigiama, kad procesai – savaiminiai. Tačiau gyventojai turėtų būti budrūs ir po audrų atidžiau vairuoti automobilius šiame kelyje.

"Taip pat nutiko ir Palangos aplinkkelyje. Ten taip pat buvo iškirstas miško viduje esantis masyvas. Tie medžiai, kurie liko miško pakraštyje, kurį laiką virto vienas po kito", – prisiminė S.Kupšys.

Pasak urėdo, ilgainiui medžiai prisitaikys prie pasikeitusių gamtos sąlygų. O tie, kurių šaknynas nespės sutvirtėti, turės baigti savo gyvenimą.

Trečiadienį vakare Pamario ir P.Lideikio gatvių sankryžos prieigose nuvirtusį beržą supjaustė ir nuo kelio dangos patraukė ugniagesiai gelbėtojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam labas Sigitai,

tam labas Sigitai, portretas
Jie jau visą Lietuvą užkniso.

kas neaišku

kas neaišku portretas
Liberalai nesustos: tegul griūva Gedimino kalnas, tegul miršta medžiai... Jiems svarbiausia pinigai, grobis.

o tai su paliktais

o tai su paliktais portretas
Medziais tipo pauksciukams nutupti-dar didesne nesamone,visi esame mate nuvirtudiu medziu pwliktu birzese-tipo EU liepe.O ten durniu nebuna?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių