NVSC apie žmonių elgesį Jūros šventėje: dabar užsikrėtimų statistiką Lietuvoje stebėsime su nerimu

Aptardami šių metų Jūros šventę, vieni džiaugiasi ir didžiuojasi ja, kiti kalba su siaubu, tikindami, kad jau netrukus sužinosime neatsargaus elgesio masiniuose renginiuose pasekmes.

Susidorojo su užduotimi

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, tik pasibaigus šventei, pagyrė atsinaujinusią "Klaipėdos švenčių" komandą, sugebėjusią vos per mėnesį surengti puikią šventę.

Šventė įvyko ir pavyko. Tai gausaus žmonių būrio nuopelnas.

Meras dėkojo policininkams, medikams, savanoriams ir visiems, kas gerai atliko savo darbą ir leido pasimėgauti puikia švente.

"Šventė buvo labai spalvinga, labai nuoširdi ir jūriškai banguojanti. Žmonės jos buvo labai pasiilgę. Raudonosios zonos Klaipėdoje paskelbimas tapo tikru iššūkiu organizatoriams. Todėl labai dėkoju visai komandai. Šventė įvyko ir pavyko. Tai gausaus žmonių būrio nuopelnas. Visi stojo kaip į lemiamą ir labai svarbų mūšį. Manau, visos institucijos ir šventės rengėjų komanda tą egzaminą garbingai išlaikė", – negailėjo gražių žodžių meras.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Viešąją rimtį prižiūrėjusių pareigūnų vardu kalbėjęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos vadovas Darius Petraitis tikino, kad policininkai padarė viską, kaip buvo numatyta.

"Supratome, kad transporto eismo schemos buvo padarytos gana protingai. Šįkart autobusams buvo leista važiuoti Pilies gatve, todėl transporto spūsčių pavyko išvengti. Supratome, kad buvome teisingai paskaičiavę, kiek pareigūnų reikės renginių vietose. Per tris dienas šventės zonoje dirbo 176 pareigūnai, neskaitant reaguojančių į įvykius. Jei kitais metais šventės formatas liktų toks pat, liktume prie nuomonės, kad reikia daryti taip, kaip šiemet", – įsitikinęs D.Petraitis.

Kiekvienas prisiima atsakomybę už save ir pats yra sau galimybių pasas. Labai tikiuosi, kad daugelis žmonių buvo saugūs dėl savo atsparumo.

Raitosios policijos pareigūnai visas tris dienas dirbo Jono kalnelio teritorijoje, jiems vis teko tenkinti šventės dalyvių įgeidį nusifotografuoti drauge. Vytis pažeidėjų nebuvo priežasčių.

Sprendimų nesigaili

Klausiamas, ar netrukus nepajusime šventimo pasekmių, V.Grubliauskas teigė manantis, kad daugelis šventės dalyvių buvo pasiskiepiję. Jis tuo įsitikino pats gatvėse kalbindamas žmones.

"Kiekvienas prisiima atsakomybę už save ir pats yra sau galimybių pasas. Labai tikiuosi, kad daugelis žmonių buvo saugūs dėl savo atsparumo. Gal nebekalbėkime apie apokaliptinius scenarijus, laikas viską labai greitai parodys. Aš nesigailiu, kad radome savyje drąsos nenuleisti vėliavos ir nesulįsti į apkasus, o sukurti šventę, kuri, mano manymu, pavyko. Manau, kad žmonių padėkos yra nesuvaidintos. Šventės tikrai reikėjo net ir tokiomis sąlygomis, esu tikras, kad tai buvo teisingas sprendimas, ir dėl jo nesigailiu. Sunkiai įsivaizduoju, kad kitais metais būtų dar sunkiau", – neslėpė įsitikinimo V.Grubliauskas.

Paklaustas, kodėl šventėme ramiau, be didesnių nelaimių, meras atviravo – turbūt kiekvienas jautėme virš savęs kabantį nematomą Damoklo kardą, apie kurį kalbėjo medikai ir visuomenės sveikatos specialistai.

Dabar dvi savaites su nerimu stebėsime užsikrėtimų statistiką visoje Lietuvoje, nes panašu, kad Klaipėdoje savaitgalį svečiavosi žmonės iš pusės Lietuvos.

Neslėpė nusivylimo

O Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas neslėpė – daugybės žmonių neatsakingas elgesys šventės metu nuliūdino.

"Kaukes dėvėjo retas žmogus, o susigrūdimas koncertų vietose vertė manyti, kad pandemijos nė nebuvo. Aš esu nusivylęs. Dabar dvi savaites su nerimu stebėsime užsikrėtimų statistiką visoje Lietuvoje, nes panašu, kad Klaipėdoje savaitgalį svečiavosi žmonės iš pusės Lietuvos. Panašu, kad pernai žmonės reagavo į rekomendacijas atsakingiau, o ir renginiai organizuoti taip, kad būtų mažiau galimybių užsibūti vienoje vietoje", – neslėpė apmaudo R.Grigaliūnas.

Raimundas Grigaliūnas: aš esu nusivylęs.

Jis kalbėjo apie didesnius tarpus tarp prekeivių palapinių, labiau išskaidytas renginių vietas.

R.Grigaliūnas pats lankėsi šventėje dvi dienas, dėvėjo kaukę ir dėl to net išgirdo negražių komentarų. Visuomenės sveikatos specialistas tikino, kad renginius buvo galima stebėti iš toliau. Jis pažėrė kritikos daug kam patikusiai vandens arkai ant Biržos tilto.

"Vaikai bėgiojo šlapi, prisisiurbę burnas vandens. Pažiūrėjau, iš kur jis imamas, pasirodo, žarnos nusidriekė į Dangę", – piktinosi R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranis

Pranis portretas
Vyko šeimų Maršas, kur tie žadėti susirgimų sukilimas, vyko sel koncertas, dabar jūros šventė aš suprantu kad baisus tie žmonių susirinkimai nes po kiekvieno tokio susirinkimo dar daugiau įrodymų kad virusas yra netoks kokį bando jį pateikti.

As

As portretas
Labai skaudu skaityti kaltinimus.As tik priminsiu , pries truputeli daugiau nei dvi savaites, selas surinko 15 tukstanciu estradoj ir visiem p.... As asmeniskai manau,kad sventes metu nebuvo nei vieno renginio su tokia publika.

o nesiskiepije neturi pretenziju,

 o nesiskiepije neturi pretenziju, portretas
Kol nesuserga. O paskui visi kalti aplinkui.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių