Mes esame sprendimo dalis: Lietuvos jūrų muziejus jungiasi prie koalicijos už bioįvairovę

  • Teksto dydis:

Šiais metais Lietuvos jūrų muziejų EUAC (Europos akvariumo kuratorių sąjunga) pakvietė prijungti prie kampanijos – koalicijos už bioįvairovę (Coalition #UnitedforBiodiversity). Šį kvietimą kovo 3 d. paskelbė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Koalicija remia pasaulinę Biologinės įvairovės konvenciją, analogišką plačiai žinomam Paryžiaus susitarimui. Šia komunikavimo kampanija kviečiama skleisti žinias apie būtinybę išsaugoti bioįvairovę.

Anot Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, muziejus mielai priėmė kvietimą, nes jau daugiau nei keturis dešimtmečius įstaigos veikla yra orientuota būtent į gamtosauginį švietimą ir gamtos apsaugą.

Biologinės įvairovės konvencijos sekretoriatas paskelbė 2021 m. Biologinės įvairovės dienos šūkį: „Mes esame sprendimo dalis“. Šūkis buvo pasirinktas kaip pernykštės temos „Mūsų sprendimai yra gamtoje“ tęsinys, kaip priminimas, kad biologinės įvairovės išsaugojimas gali padėti spręsti darnaus vystymosi problemas.

O.Žalienė sako, kad „biologinė įvairovė yra pagrindas, ant kurio galime kurti geresnę ateitį: nuo gamtos sprendimų iki klimato, sveikatos problemų, maisto ir vandens saugumo bei tvarių pragyvenimo šaltinių“.

Muziejus šią dieną pažymės renginiu prie delfinariumo „Mes esame sprendimo dalis“. Čia, atviroje erdvėje veiks distopinis ekokubas, kurį muziejaus darbo metu galės nemokamai aplankyti kiekvienas žmogus. Kubas simbolizuos laiko kapsulę, į kurią užėjęs žmogus bus perkeltas į 2050-uosius metus – į distopinį pasaulį.

Pasak edukatorės Ingos Kurtkutės, tas pasaulis gali tapti neišvengiamai artėjančia realybe, jei mes šiandien nepakeisime savo įpročių.

„Ekokube lankytojas susitiks su mistiniais distopinio pasaulio gyvūnais, kurie šiandien mums atrodo keisti ir bauginantys, turės galimybę pergalvoti savo poelgius ir nuspręsti, kokiame pasaulyje nori gyventi, – pasakojo edukatorė. – Ar tokiame pasaulyje, ar sieks išsaugoti dabartinį, mūsų pasaulį, ateitiems kartoms.“

Kelionę kapsule laiku galima pavadinti ir kelione į save: lankytojas susitiks ir pats su savimi, su savo baimėmis ir realybe. Distopinio pasaulio pojūtį sustiprins Agnijos Šeiko šokio teatro sukurta virtuali instaliacija.

Apsilankęs distopiniame pasaulyje žmogus turės galimybę iš jo ištrūkęs priimti tam tikrus asmeniškus sprendimus, susijusius su tuo, ką daryti, kad neįvyktų tokie baisūs ir negrąžinami pokyčiai.

Gegužės 22-ąją Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė Tarptautine biologinės įvairovės diena, tą dieną 1992 m. buvo pasirašyta Biologinės įvairovės konvencija. Lietuva prie šios konvencijos prisijungė 1993 m. Minint šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į blogėjančią biologinės įvairovės situacij



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Reikia naujo direktoriaus, nes dabartinė užsisedėjo, yra gabių jaunų žmonių, sovietinis valdymas palikęs muziejuje, kaip laimėjo konkursą visi žino...Jūs, direktore, turbūt prisimename kaip laimėjote.

Jo,

Jo, portretas
visai nubiednėjo tas jūrų muziejus nors bilietų kainos tai riebios:D)

klp

klp portretas
kiek pamenu anksciau iki rekonstrukcijos buvo koks 100 akvariumu su ivairiausia juru gyvunija, o dabar liko 5 akvariumai tik su keliomis rusimis, faktai rodo kad juru muziejus darai priesingai nei kalba
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių