Ligoninės sprendžia, ar įsileisti imunitetą turinčius lankytojus: kokia tvarka galioja Klaipėdoje?

  • Teksto dydis:

Įsigaliojus leidimui globos įstaigose ir ligoninėse pacientus lankyti imunitetą įgijusiems žmonėms, ligoninėms pačioms leista apsispręsti, ar leisti tai daryti. Vienos ligoninės jau po truputį priima lankytojus, kitos dar svarsto.

Reikia gauti leidimą

Nuo ketvirtadienio COVID-19 liga persirgę arba nuo jos visiškai paskiepyti gyventojai gali aplankyti ligoninėje gulinčius artimuosius. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad pacientams lankyti reikia gauti leidimą, o atvykus pateikti reikalingus dokumentus ir laikytis įstaigoje nustatytos pacientų lankymo tvarkos.

Jeigu paskiepytas arba persirgęs gyventojas nori aplankyti COVID-19 pacientus gydančioje įstaigoje gulintį asmenį, jis turi gauti šio asmens gydančio gydytojo leidimą. Kitose gydymo įstaigose leidimą aplankyti pacientą išduoda įstaigos vadovas arba jo įgaliotas asmuo.

Lankyti ligonius galima tik užtikrinant žmonių srautų reguliavimą, dėvint asmens apsaugos priemones ir laikantis privalomų infekcijų kontrolės reikalavimų.

Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką, kiekvienos gydymo įstaigos vadovas turi savarankiškai nuspręsti, ar įleis lankytojus ir kokia tvarka. Tokį sprendimą dar praėjusią savaitę viešai komentavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. "Kaip žmogus, gyvenimiškai aš suprantu kiekvienos įstaigos vadovo nuogąstavimą dėl lankytojų, tačiau turime suprasti, kad yra pandeminis nuovargis ir sveikatos apsaugos įstaigose bei kitur, globos įstaigose, yra labai daug vienišų žmonių ir jiems yra tas lankymas labai svarbus, todėl tikiu, kad bendromis jėgomis mes nustatysime tokias tvarkas, kurios padės užtikrinti tai daryti saugiai", – BNS citavo A.Dulkį.

Vyriausybės nutarime dėl karantino numatyta, kad draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą ir kai pacientus lanko imunitetą turintys asmenys.

Taip pat nurodyta, kad draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose, išskyrus terminalinės būklės gyventojų lankymą ir asmenis, kurių lankymasis įstaigoje susijęs su pareigų atlikimu, taip pat, kai gyventojus lanko imunitetą turintys asmenys.

Masiškai lankyti dar neleidžiama

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dėl nepalankios epidemiologinės situacijos šalyje, siekiant valdyti riziką pacientams ir darbuotojams užsikrėsti koronavirusine infekcija, masiškai lankyti pacientus kol kas neleidžiama. "Tačiau lankyti leidžiama terminalinės būklės pacientus, jei tam pritaria skyriaus vedėjas ir gydantis gydytojas. Su gydytoju iš anksto suderintu laiku pacientą vienu metu lankyti gali tik vienas šeimos narys ne ilgiau nei 15 minučių. Leidimą lankyti gydantis gydytojas suteikia lankytojui kreipiantis į skyrių, kuriame gydomas pacientas, telefonu", – informavo ligoninės viešųjų ryšių specialistė Jolanta Juškevičienė. Budėti prie pacientų ligoninėje neleidžiama.

J.Juškevičienės teigimu, gerėjant epidemiologinei situacija šalyje, įvertinus lankymo rizikas ir naudą, tvarka bus peržiūrėta.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nustatyta tokia ligonių lankymo tvarka: skyriuose, kuriuose gydomi COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) sergantys pacientai, pacientai lankomi gydančio gydytojo, suderinus su skyriaus vedėju, leidimu, tačiau tik lankomi tik terminalinės būklės pacientai; pacientai lankomi iki 10 min., ne dažniau kaip du kartus per savaitę. Kituose stacionaro skyriuose gydomi pacientai lankomi skyriaus vedėjo leidimu: terminalinės ar labai sunkios būklės pacientai, ilgiau nei 7 paras gydomi pacientai ir pacientai iki 14 metų. Šie pacientai lankomi iki 15 min., ne dažniau kaip tris kartus per savaitę. Kitais nenumatytais atvejais pacientus leidžiama lankyti tik vyriausiojo gydytojo ar įgalioto asmens leidimu. Pacientų lankymo tvarka skelbiama ligoninės interneto svetainėje.

Lankymas – po savaitės ligoninėje

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Viešųjų ryšių koordinatorė Marija Gabrienė informavo, kad su gydančio gydytojo leidimu leidžiama lankyti šiuos pacientus: terminalinės sveikatos būklės pacientus – ne dažniau kaip tris kartus per savaitę po 1 asmenį; pacientus iki 14 metų – ne dažniau kaip du kartus per savaitę po 1 asmenį; visus kitus pacientus leidžiama lankyti lankytojams, kurie yra persirgę COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) arba paskiepytiems pagal visą vakcinacijos schemą 180 dienų laikotarpiu.

Lankyti pacientus leidžiama praėjus ne mažiau kaip septynioms dienoms po paciento stacionarizacijos, vieną pacientą lankyti leidžiama tik vienam asmeniui vieną kartą per savaitę. Čia taip pat leidžiama lankyti COVID-19 skyrių terminalinės būklės pacientus. Laikas ir tikslesnė tvarka – ligoninės interneto svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Didžiausia žmonių dalys turi įgimta imunitetą prieš COVID, o visur leis tik silpnus, kuriems būtinai reikia skiepetys ir jie vistiek gaudys ta Corona ir kitas infekcijas. Daktarams sveiki žmonės visada bus priešais, su jais daug ne uždirbsi, jie vaistų nenaudoja ir neserga

Anonimas

Anonimas portretas
i klausinetojai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių