Klaipėdos politikams – uostamiesčio klerkų aukos

Klaipėdiečiams kandidatams į Seimą žmonės aukoja nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių litų. Tarp aukotojų – ir gausus būrys Klaipėdos savivaldybės valdininkų, kurių parengtus sprendimus tvirtina miesto tarybos nariai, o nemaža jų dalis kandidatuoja į parlamentą.

Aukojo ir direktoriai

Bene įspūdingiausiai atrodo kandidato į Seimą Danės vienmandatėje rinkimų apygardoje Rimanto Taraškevičiaus aukų ir aukotojų sąrašas.

Jame – 20 pavardžių. Daugiausia aukotojų iš Klaipėdos savivaldybės.

Po 39,99 lito R.Taraškevičiui pervedė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė, Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė, Kultūros skyriaus vedėjas Valdemaras Puodžiūnas, Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda, Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas, Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas, Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

Tarp aukotojų – ir pramogų verslo atstovai, viešųjų ryšių specialistai.

„Šie žmonės man tiesiog padarė originalią gimtadienio dovaną, nes liepą jį švenčiau, o visos aukos ir pervestos būtent tą mėnesį. Ir nematau čia nieko blogo, jokių viešųjų ir privačių interesų konflikto. Paišdykavo kolegos, ir tiek. Be to, ta parama yra keli šimtai litų, labai nereikšminga. Pinigų tikiuosi gauti iš partijos, kad nereikėtų rinkti po kelis litus“, – teigė buvęs Klaipėdos meras.

Vardan gerų prisiminimų

Pinigų kandidatui į Seimą paaukoję valdininkai savo poelgyje taip pat neįžvelgė nieko blogo.

„Mes juk turime tokią teisę, jokių įstatymų nepažeidėme, tai kokie klausimai dar gali kilti?“ – nustebo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas V.Karmanovas.

Finansų ir turto departamento direktorė A.Špučienė taip pat tikino, kad jokių įstatymų nepažeidė.

„Aukoti gali ir valstybės tarnautojai. Svarbiausia nenusižengti reikalavimams dėl sumų. Jokių asmeninių ar darbinių interesų R.Taraškevičiaus asmenyje neturiu. Jam aukojau tik dėl gerų prisiminimų“, – aiškino A.Špučienė.

Pinigų kandidatams į Seimą aukojo ir Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko patarėjas Simonas Gentvilas. Jis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojai Alinai Velykienei ir uostamiesčio vicemerui Artūrui Šulcui pervedė po 300 litų

Rėmė ir patys

Kitiems kandidatams, kurie patekti į Seimą pretenduoja Klaipėdoje, aukotojai nėra tokie dosnūs, tad pervesti pinigų į specialias savo rinkimų sąskaitas jie nusprendė patys.

Pavyzdžiui, Baltijos apygardoje kandidatuojantis Raimundas Paliukas save parėmė 2 tūkst. litų, o Pajūrio apygardoje parlamentaro mandato sieksiantis Raimundas Palaitis – 18 tūkst. litų.

Kitiems kandidatams pinigų rinkimams pervedė jų partijos – po kelis ar keliolika tūkstančių litų. Tačiau dauguma kandidatų duomenų apie gautas aukas dar nepateikė.

Minimali auka – 40 litų

„Duomenų apie aukas nėra, nes jų arba negauta, arba tokios informacijos nepateikė iždininkai. Tačiau jokio nusižengimo nėra. Kandidatus prižiūrime, sekame, ar jie nesireklamuoja, jei neturi pinigų“, – teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Minimali auka, kuria žmonės gali paremti kandidatus, yra 40 litų. „Įstatyme nepasakyta, ar ši suma yra imtinai, ar ne, todėl daugelis aukoja 39,99 lito“, – aiškino pašnekovas.

Žmonėms, kurie kandidatą parėmė 40 litų, nereikia deklaruoti turto ir pajamų. Jei sumos didesnės, deklaracijas reikia pateikti.

Be to, auka negali būti didesnė nei 10 proc. metinių pajamų.

„Tarkime, jog vidutinė alga per mėnesį yra 2 tūkst. litų, vadinasi, per metus – 24 tūkst. litų. Tokias pajamas gaunantys žmonės maksimaliai gali paaukoti 2,4 tūkst. litų“, – skaičiavo Z.Vaigauskas.

Save remiantiems kandidatams taikomi kitokie kriterijai ir sumos.

Be to, yra ribojama, kiek vienmandatėje apygardoje į Seimą patekti norintis politikas gali išleistų pinigų.

Klaipėdoje ši suma yra apie 80 tūkst. litų vienoje apygardoje

Komentaras


Tomas Čaplinskas


Laikinai einantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato vedėjo pareigas

Žvelgiant į situaciją, kai kandidatams į Seimą, kurie yra miesto tarybos nariai, pinigų aukoja savivaldybės darbuotojai, hipotetiškai tiesioginį viešųjų ir privačių interesų konfliktą joje įžvelgti sunkoka. Savivaldybių tarybų nariai (valstybės politikai) nėra administracijos darbuotojų (valstybės tarnautojų) darbdaviai ir jų atžvilgiu sprendimų, kuriuos būtų galima sieti su pastarųjų privačiais interesais, tiesioginiu asmeninio pobūdžio turtiniu ar neturtiniu interesu, paprastai nepriiminėja. Tačiau jeigu vis dėlto taip atsitiktų, tarybos nariams derėtų nusišalinti nuo atitinkamų sprendimų, tiesiogiai susijusių būtent su asmeniniais konkretaus paramos teikėjo interesais, svarstymo ir priėmimo. Dokumentų (pavyzdžiui, savivaldybės tarybos sprendimų projektų) rengimas yra administracijos darbuotojų tarnybinė veikla (funkcija, pareigų dalis). Todėl ją a priori tapatinti su privačiais tarnautojo interesais būtų netikslu.


Partijų surinkti pinigai Seimo rinkimams

Darbo partija – 10 tūkst. litų.

Demokratinė darbo ir vienybės partija – duomenų nėra.

Politinė partija „Drąsos kelias“ – 15 tūkst. litų.

Emigrantų partija – duomenų nėra.

Kovotojų už Lietuvą sąjunga – duomenų nėra.

Krikščionių partija – duomenų nėra.

Liberalų ir centro sąjunga – 500 tūkst. litų

Lietuvos centro partija – duomenų nėra.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – duomenų nėra.

Lietuvos liaudies partija – duomenų nėra.

Lietuvos pensininkų partija – duomenų nėra.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – 152 tūkst. litų.

Lietuvos socialdemokratų partija – 230 tūkst. litų.

Lietuvos socialdemokratų sąjunga – 50 litų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 50 tūkst. litų

Lietuvos žmonių partija – duomenų nėra.

Partija „Jaunoji Lietuva“ – duomenų nėra.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ – 358 tūkst. litų.

Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ – duomenų nėra.

Politinė partija „Lietuvos žaliųjų sąjūdis“ – duomenų nėra.

Politinė partija „Sąjunga TAIP“ – duomenų nėra.

Respublikonų partija – duomenų nėra.

Socialistinis liaudies frontas – 2 tūkst. litų.

Tautinė partija „Lietuvos kelias“ – duomenų nėra.

Tautininkų sąjunga – duomenų nėra.

Tautos vienybės sąjunga – duomenų nėra.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 500 tūkst. litų.

Žemaičių partija – duomenų nėra.

*Šaltinis: Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainė


Šiame straipsnyje: rinkimai į Seimą

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikas

Nikas portretas
O kas čia tokio svarbaus parašyta, kad pačiam viršuj sudėjo? Maniau apie milijonus kalba eina, o čia apie 39 litus. Miestelis gyvena be problemų, jei tik tokie dalykai žurnalistus jaudina. Pavydžiu klaipėdiečiams.

lina

lina portretas
Klaipėdos mafija, ne kitaip. O tas getvilas kaip ten nusipaišė? Tetis įkišo

Juozas

Juozas portretas
Straipsnis apie nieką
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių