Trims Klaipėdos politikams – VRK sankcijos už politinę reklamą tarybos posėdžių metu

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tris Klaipėdos miesto tarybos narius pripažino pažeidus Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą. Tarybos nariai Saulius Budinas, Edmundas Kvederis ir Alina Velykienė viešuose savivaldybės tarybos ir komitetų posėdžiuose, kurie buvo transliuojami internetu, savo atvaizdo fone naudojo Liberalų sąjūdžio logotipą. Tai VRK vertino kaip politinės reklamos įstatymo pažeidimą.

Vargas dėl šukuosenos

Klaipėdos miesto taryboje yra keturi liberalai, tačiau logotipą kompiuterio užsklandoje transliacijos metu naudojo tik trys politikai.

Pasirodo, kad ketvirtoji tarybos narė Lina Skrupskelienė tokia inovatyvia technologija negalėjo pasinaudoti dėl savo plaukų spalvos.

"Juokai juokais, bet ji yra blondinė. Kadangi šio logotipo fonas – baltas, o ji yra blondinė, ji to negalėjo naudoti. Balta spalva susilieja ir ekrane būtų matoma tik pusė jos veido. Na, ką darysi, ji nusprendė nenaudoti užsklandos", – pasakojo inovatyvios idėjos autorė A. Velykienė.

Politikė pripažino, kad idėją su partijos logotipu sukurti užsklandą padiktavo buities reikalai.

"O kodėl reikia transliuoti savo namų interjerą ar nesutvarkytus kambarius? Aš nusprendžiau tą klausimą savaip išspręsti. Tai yra visiškai paprastas sprendimas – programa leidžia savo vaizdo fone panaudoti bet kokį foną. Išsaugojau nuotrauką, kurioje matyti baltas popieriaus lapas, o jo kampe – partijos logotipas. Beliko failą išsaugoti ir naudoti ekrano užsklandai. Tai pasiūliau padaryti ir kolegoms. Juk taip yra tvarkingiau. Partijos emblema – tai ne kažkas nešvankaus", – samprotavo politikė.

Užsirūkė eteryje?

Klaipėdos miesto tarybos narių užnugaryje transliacijų metu galima išvysti įvairių interjerų.

Vieni demonstruoja savo būstų sienas, lubas, kiti – knygomis ir padėkos raštais nukrautas lentynas.

Partijos emblema – tai ne kažkas nešvankaus.

"Kažkas buvo mėnulį užsidėjęs. O kai kas rūkė eteryje, ir nieko. Man tai – protu nesuvokiama. Kolegos Aidas Kaveckis ir Vidmantas Dambrauskas gali sau leisti užsirūkyti tiesioginiame eteryje. O aš negaliu nieko panašaus sau leisti. Aš auginu tris vaikus. Ši užsklanda leidžia išvengti bet kokio pašalinio vaizdo už mano nugaros. Vaikas gali praeiti, ir niekas nematys, aš galiu net vaiką už rankos palaikyti ir niekas nepamatys. Man tai yra estetika. Aš juk savo įmonės logotipo nedėjau. Tada aš suprasčiau viską", – nuomonę reiškė A. Velykienė.

Į Seimą neis

A. Velykienė tikino, kad sulaukusi nuobaudos už savo idėją itin nustebo, nes ji nedalyvauja Seimo rinkimų kampanijoje.

"Aš rinkimuose nedalyvauju, o šiuo rinkimų laikotarpiu net žurnalistai mane bijo kalbinti, mat interviu gali būti pripažintas reklama. Man regis, įstatymuose Lietuvoje yra per daug painiavos. Pas mus įprasta taip – jei kas, iš karto bausti. Visaip mąsčiau, ar pasijuokti, ar eiti į teismą? Net Laura Matjošaitytė, VRK pirmininkė, balsuodama susilaikė. Vadinasi, situacija nėra visiškai aiški. Norėčiau kreiptis į teismą, kad jis išaiškintų, kas ir kur tiksliai yra politinė reklama. Bet juk egzistuoja ir kitas gyvenimas – realusis, kasdienis. Taip, jau keturiolika metų esu šios partijos narė. Taip, žmonės balsavo už mane ir šią partiją, ir jie turi savo atstovus taryboje. Tai kuo tai yra blogai? Aš tikrai nenoriu internetu demonstruoti savo kambarių ir lentynų", – piktinosi A. Velykienė.

Transliacija – iš lovos?

Ši politikė įvairių posėdžių metu į transliaciją yra patekusi įvairiose pozose – vairuodama automobilį, vaikštinėdama su kepurėle ir kuprine gamtoje.

Jūrų ir vidaus vandenų komisijos posėdyje klaipėdietė tiesioginėje transliacijoje dalyvavo būdama pliaže.

"Bet juk ne iš lovos, kaip kitas kolega vienos transliacijos metu. Aš neturėjau kur akių dėti, kai išvydau kolegą tokioje aplinkoje. Yra tam tikri etikos standartai. Vienos komisijos pirmininkas rytais mėgsta pamiegoti, komisijos posėdžio laiką teko pavėlinti", – prisiminė A. Velykienė.

Kuriozai: rinkėjai per šį pusmetį galėjo išvysti įvairias politikų puses – pavyzdžiui, A. Velykienę buvo galima matyti pliaže. / Vaizdo medžiagos stop kadro nuotr.

Tiesa, Klaipėdos politikų pirmieji bandymai posėdžius transliuoti internetu neapsiėjo be kuriozų, tačiau vėliau technines problemas įgudę išspręsti politikai atsipalaidavo.

Ekranuose rinkėjai galėjo ne vieną jų matyti mojuojant rankomis, taisantis šukuosenas.

Tarybos narė Nina Puteikienė vieno posėdžio metu rinkėjams netyčia demonstravo tik savo pakaušį, nepastebėjusi, kad kompiuterio kamera aprėpia tik tokį vaizdą.

Lietuvos centro partijos atstovė taryboje Laima Juknienė viename posėdžių ekrane demonstravo tik juodą siluetą, nes moteris kompiuterį pasistatė priešais langą, pro kurį sklido šviesa.

Užsklandos: tarybos nariai K. Bagdonas ir A. Petrošius ekrano užsklandomis demonstravo vienybę su medikais. / Vaizdo medžiagos stop kadro nuotr.

Paprašyta pakeisti vietą, L. Juknienė prisipažino negalinti to padaryti, nes per trumpas kompiuterio laidas.

Liberalas E. Kvederis aplinkinius džiugino įspūdingais gamtovaizdžiais, fone rodydamas San Fransisko tilto atvaizdą.

Konservatorius Kazys Bagdonas vieno posėdžio metu savo atvaizdo fonu buvo pasirinkęs uosto krano nuotrauką su užrašu "Laikykitės, medikai".

Jo partijos kolega Audrius Petrošius taip pat puošėsi tokiu pat užrašu, skirtu medikams, tik ant prekybos centro sienos.

Ekrane – kosmosas

Tarybos narys Vytis Radvila aplinkiniams įsiminė dėl kosmoso tematika pasirinktos užsklandos.

Kuriozų neišvengė net pavyzdingai eteryje besielgiantys politikai. Vieno tarybos posėdžio metu kompiuterio kamera kurį laiką rodė tik vyro pilvą. Žmogus veikiausiai dėmesį buvo nukreipęs į kito kompiuterio ekraną.

Vaizdo medžiagos stop kadro nuotr.

Politikų tiesioginių transliacijų metu pasitaikė ir kur kas rimtesnių ekscesų.

Portalas klaipeda.diena.lt jau rašė, kokios kolegų reakcijos sulaukė "valstietis" V. Dambrauskas, į eterį kolegoms rėžęs – "Asilai. Bl...t".

Pripažino paslėpta reklama

V. Dambrauskas už žodį, panašų į itin bjaurų rusišką keiksmažodį, nesulaukė net etikos sargų pagrūmojimo, o A. Velykienės, S. Budino, E. Kvederio elgesį svarsčiusi VRK konstatavo, kad politikai "pasinaudojo tarnybine padėtimi, eidami Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nario pareigas ir viešuose savivaldybės tarybos ir komitetų posėdžiuose atlikdami veiksmus, kuriais buvo reklamuojama politinė partija ir politikai, tuo pačiu metu būdami Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyviais, o tai nėra susiję su tarybos nario teisėmis, pareigomis ir funkcijomis".

Reklama: šį tarybos narės A. Velykienės fono atvaizdą VRK pripažino paslėpta politine reklama. Sankcijų sulauks ir kiti du jos kolegos – S. Budinas ir E. Kvederis, taip pat viešinę partijos emblemą. / Vaizdo medžiagos stop kadro nuotr.

Skundo VRK medžiagą apsvarstė Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrius, kuris pateikė savo išvadą, kuria partijos logotipo vaizdavimas buvo pripažintas paslėpta politine reklama.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo.

"Labai rimtai svarstau skųsti šį sprendimą", – tikino A. Velykienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkėjas

rinkėjas portretas
Kas buvo anksčiau nesvarbu. Straipsnis šiandien dieną, kai kandidatai aiškūs, tai tikrai politinė reklama. Keturi iš aprašytų yra kandidatai, pateisinama tik tai, kad jie skirtingu politinių judėjimų, A Lina yra viena iš didžiausių ckamjo, kuri manosi esati visada teisi, neklistanti. Skundžia visus, kandžiojasi ant visų, o pati elgiasi chamiškai.

Cha

Cha portretas
sulygino Dambrauską su liberalu škura ir tikra Klaipėdos nelaime A lina?O tas Petroškius tai iš viso be komentaru - jaunas turėtu kelt viltis, dirbti jį išrinkusiems žmonėms o ne rodyti kad jis visiškas grybas galvojantis tik apie savo kišene

Pasaulio puodai

Pasaulio puodai portretas
Klaipedoje tuštukai nieko naujo grybu reklama
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių