Klaipėdoje įrengiami naujos kartos atliekų konteineriai

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį, balandžio 24 dieną, Klaipėdos senamiestyje, Naujojo Sodo gatvės daugiabučių kieme, įrengta pirmoji aikštelė su naujos kartos požeminiais konteineriais.

Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos inicijuotą bei ES fondų remiamą projektą senamiestyje atsiras 12 tokių aikštelių.

„Iš esmės Klaipėda žengė pirmą žingsnį  į naują atliekų tvarkymo lygį. Senuosius stumdomus konteinerius pakeis tvarkingos požeminių konteinerių aikštelės. Klaipėdiečių kiemuose atsiras daugiau vietos, daugiau estetikos, daugiau komforto ir mažiau nepageidautinų kvapų. Šiam pokyčiui miestas ilgai ir kruopščiai ruošėsi, kol iš popierinės projektų ruošimo fazės pagaliau perėjome į realių statybos darbų etapą“, -  sakė Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos miesto meras.

Statybiniai konteineriai ir jų nuoma

Iš esmės Klaipėda žengė pirmą žingsnį  į naują atliekų tvarkymo lygį. Senuosius stumdomus konteinerius pakeis tvarkingos požeminių konteinerių aikštelės.

Iki šiol daugelyje Klaipėdos kiemų ir viešose erdvėse antžeminiai komunalinių atliekų konteineriai stovi vienoje vietoje, o rūšiavimui skirti varpeliai – kitoje.

„Įrengus aikšteles su 4-5 skirtingais požeminiais rezervuarais visi konteineriai yra vienoje vietoje, todėl pagerėja rūšiavimas. Žmonės tuo pačiu ėjimu tvarkingai išmeta ir išrūšiuotas, ir buitines atliekas“, - sakė Rimantas Gedrimas, projektą vykdančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktoriaus pavaduotojas.

Požeminių ir pusiau požeminių konteinerių rezervuarai yra 3-5 kartus talpesni už dabar naudojamus antžeminius konteinerius, be to po žeme esančiuose maišuose atliekos būna žemesnėje temperatūroje, dėl ko sulėtėja jų irimo procesai ir į aplinką nesklinda nemalonūs kvapai.

„Požeminių aikštelių statyba centrinėje miesto dalyje gali užtrukti kelis mėnesius, tačiau kol nepriduosime statybos darbų inspektuojančioms institucijoms, konteineriais naudotis nebus galima. Tikėkimės, kad koronaviruso pandemija ar kitos nenumatytos aplinkybės nesudrums mūsų planų“, - sakė R. Gedrimas.

Be minėtų 12 aikštelių senamiestyje, likusiuose miesto daugiabučių kvartaluose iki kitų metų pabaigos ruošiamasi  įrengti dar 268 pusiau požeminių konteinerių aikšteles. Dalyje miesto - nuo Baltijos iki Statybininkų prospekto - pusiau požeminiai konteineriai jau naudojami, jie buvo pastatyti 2014 metais.

Pagal dabar vykdomą projektą, kuris apima požeminių, pusiau požeminių, rūšiavimo bei kompostavimo konteinerių įsigijimą, Klaipėda nusipirko 3946 naujus atliekų konteinerius už 4,95 mln. eurų. Didžiąją lėšų dalį - 4,202 mln. eurų - finansuoja Europos Sąjungos (ES) fondai, o Klaipėdos miesto savivaldybės indėlis - 743,6 tūkst. eurų. Projektą administruoja ir pagrindiniu projekto koordinatoriumi yra Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos valdomas UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramtadrylia

Ramtadrylia portretas
Nu koks švonderis dabar pasistatys namą už “projektuko” pinigus, kur es pinigai ten priskretę prisisiurbę visokių šarikovų ir švonderių kuria “gerbūvį” nepamiršdami ir būtinai ką nors už auksinių šaukštų kainas įsūdyti

to Runkeliams

to Runkeliams portretas
nuvažiuok į Kaliningradą į tokiu pat daugiaaukščių kvartalą. Ir pažiūrėk ką reiškia pasakymas ,,..pagatavi šiukšlėse ir smarvėje gyventi" ir tik paskui ant vietinių amsėk suski.Pas mus per gerai lupikai (neva tinkamai aptarnaujantys gyventojus) turi tai nežino kap išsidirbinėt

Dalia

Dalia portretas
Kada Smiltelės gatvėja pastatysite ? Kiek galime kentėti nuo paukščių ir benamių šiukšlių taršymo.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių